#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Що таке моноблок і в чому його призначення?

Купити моноблок

Моноблочний комп'ютер або моноблок також відомий як AIO (від англійського «All in One» – «Все в одному»). У конструкцію цих пристроїв входить тільки комп'ютерний корпус, який одночасно виконує роль монітора, і всі апаратні компоненти інтегровані в нього. Ми в Артлайн вирішили більш детально розглянути, що представляють собою моноблоки, в чому їх призначення і кому варто купити такі пристрої.

 

 

Зміст:

  1. Основна інформація
  2. Дизайн
  3. Загальна продуктивність
  4. Можливість оновлення
  5. Форм-фактор
  6. Проблеми з теплом
  7. Вбудоване сховище
  8. Підключення і налаштування
  9. Вартість
  10. Що краще – моноблок або класичний настільний комп'ютер?
    1. Де купити ПК і моноблок?

 

 

Основна інформація

 

Отже, комп'ютерний корпус AIO спроектований і перетворений в монітор разом з апаратними компонентами, що містяться в ньому. Найбільш значною перевагою комп'ютерів-моноблоків є їх менший форм-фактор в порівнянні з будь-якими іншими настільними комп'ютерами. Однак і ці системи не позбавлені недоліків. Найбільш істотними недоліками настільних комп'ютерів AIO є:

  • більш висока вартість;
  • обмежені можливості для апгрейду (оновлення компонентів);
  • більш слабка продуктивність, ніж у ПК.

 

Перші моноблоки були представлені Apple в 1998 році. У них були великі ЕПТ (електронно-променеві трубки) на дисплеї. Під цією трубкою були встановлені компоненти комп'ютера. Це збільшило розмір оригінальних моноблоків Apple iMac. З роками його конструкція стала легше, тонше і дешевше.

Це стало можливим завдяки використанню ЖК-монітора меншого розміру і менш дорогих компонентів настільних систем. Тепер материнська плата та інші компоненти обладнання знаходяться не під дисплеєм, а за ним. У деяких моноблоків вони також встановлені на базі панелі дисплея.

З іншого боку, настільний комп'ютер – це ПК, що складається з окремих компонентів, таких як:

  • дисплей;
  • системний блок;
  • клавіатура;
  • миша.

 

Це означає, що середній настільний комп'ютер буде займати багато місця, вам знадобиться чимала кількість проводів і кабелів для встановлення з'єднання між різними компонентами комп'ютерної системи. Фактично, це робить настільні комп'ютери нерухомими, громіздкими і незручними у використанні. Ви можете використовувати робочий простір тільки в одному фіксованому місці – на столі, бажано біля розетки.

Термін «настільний комп'ютер» використовується для відмінності персональних комп'ютерів від інших більших і продуктивних комп'ютерів, таких як мейнфрейми і суперкомп'ютери.

Корпус (системний блок) настільного комп'ютера містить кілька компонентів, такі як блок живлення і материнська плата. Материнська плата, в свою чергу, містить мікропроцесор, шину, пам'ять і кілька різних електронних компонентів. У тому ж блоці також міститься дискове сховище, яке складається з одного або декількох жорстких дисків, оптичних дисководів і твердотільних накопичувачів. У більш ранніх моделях також був дисковод для гнучких дисків.

Корпус настільного комп'ютера може бути встановлений як вертикально, так і горизонтально. Його можна розмістити під столом або нагорі, в залежності від того, який варіант буде більш зручним для вас, і в залежності від наявності вільного місця.

Пристрої введення в настільному комп'ютері – це завжди клавіатура і миша, іноді джойстики, геймпади і інше. Пристрої виведення – це комп'ютерні монітори, мікрофони, принтери тощо.

Настільний комп'ютер можна використовувати по-різному в залежності від завдань. За даним критерієм бувають:

  1. Машини для будь-якого користувача.
  2. Клієнт-серверна система. Також це може бути повноцінний мережевий сервер.
  3. Пристрої для роботи і навчання.
  4. Ігрові ПК.

 

Настільні ПК не можуть живитись від внутрішньої батареї, як це можливо в ноутбуках і інших портативних пристроях. Отже, без розетки і джерела безперебійного живлення ви не зможете використовувати настільний комп'ютер. Практично все те ж саме відноситься і до моноблоків (AIO). Тільки у них немає системного блоку.

Хоча в наші дні чимало людей купують ноутбуки, настільні ПК як і раніше залишаються найпопулярнішим вибором в якості сімейних комп'ютерів і робочих станцій для бізнесу.

 

 

Дизайн

 

Конструкція моноблоків більш компактна, оскільки всі компоненти знаходяться всередині корпусу, який виконує роль монітора. Звичайному настільному ПК потрібні окремі компоненти, такі як миша, клавіатура і монітор, всі вони з'єднані кабелями з корпусом процесора, що робить всю систему дуже громіздкою, а робочий простір захаращеним.

 

 

Загальна продуктивність

 

Процесори, накопичувачі і пам'ять, що знаходяться всередині корпусу, хоч і надають йому естетичний вигляд, але також знижують загальну продуктивність комп'ютерів AIO. З іншого боку, архітектура звичайного настільного комп'ютера забезпечуватиме високу продуктивність і підніматиме планку їх роботи. Хоча AIO буде працювати досить швидко, настільний ПК все одно швидше. Саме тому класичні комп'ютери здатні забезпечити потужність, необхідну для ігор і важких завдань.

 

 

Можливість оновлення

 

У моноблоків обмежені можливості внутрішнього оновлення через їх закриту і більш компактну конструкцію. Якщо конкретніше, оновити можна тільки пам'ять. Більш ліберальна архітектура настільних ПК дозволить багаторазово і навіть повністю оновити систему, відкривши корпус і встановивши або замінивши потрібні компоненти. 

 

 

Форм-фактор

 

Форм-фактор – це найбільш помітна різниця між AIO і настільним ПК. Моноблоки компактні і виглядають естетично завдяки індивідуальній конфігурації. Будь-який традиційний настільний комп'ютер буде мати типовий форм-фактор. Однак через різні пристрої введення, підключені до процесора за допомогою кабелів і проводів, він виглядає захаращено. Що стосується інших функцій і відмінностей в потужності, це буде залежати від конкретної моделі.

 

 

Проблеми з теплом

 

У моноблоках частіше можуть виникати проблеми з відводом зайвої теплової енегрії, оскільки вони зазвичай використовують апаратні компоненти портативних комп'ютерів, а в корпусі набагато менше простору для розсіювання. З іншого боку, компоненти, що використовуються, не такі потужні, як у настільних ПК і, отже, будуть виділяти менше тепла. Тому моноблоки – своєрідний компроміс між продуктивністю, універсальністю та компакністю.

 

 

Вбудоване сховище

 

Велика ємність вбудованого сховища настільних комп'ютерних систем дозволить запускати високопродуктивне і вимогливе програмне забезпечення. Система зможе утримувати значно більше даних, будь то фільми або музика. Все це, звичайно, неможливо в AIO і, отже, дана система не зможе забезпечити більш високе співвідношення ціни і якості. 

 

 

Підключення і налаштування

 

Легко налаштувати AIO, який діє як монітор. Це більше схоже на систему Plug and Play за умови, що програмне забезпечення встановлено у системі. Ви можете встановити його практично в будь-якому місці, так як він вимагає менше місця.

У той же час вам потрібно буде виділити більше простору для установки настільного комп'ютера. Вам також потрібно буде закріпити правильні кабелі в правильних роз'ємах, щоб вся система працювала.

 

 

Вартість

 

Вартість моноблока буде набагато вище, ніж у настільного комп'ютера. Це пов'язано з передовими технологіями і особливостями системи. Ціна настільного комп'ютера буде набагато нижче, однак це не знижує його продуктивність в порівнянні з настільними комп'ютерами AIO.

 

 

Що краще моноблок або класичний настільний комп'ютер

 

Отже, кому ж варто купувати моноблок, а кому більше підійде ПК? Великий розмір екрана моноблока змушує більшість користувачів вибирати його. Особливо це стосується тих, хто використовують свою систему для графічного дизайну та редагування відео. Розмір екрану більшості моноблоків зазвичай становить від 21 до 27 дюймів. Він буде мати функцію відображення Full HD. У поєднанні з найбільш зручним для дизайнерів програмним забезпеченням ці AIO – кращий вибір для людей, які працюють з графікою і відео.

Він також дуже популярний серед людей завдяки своїй здатності покращувати перегляд контенту. Потужні компоненти, такі як вбудований ТВ-тюнер, також роблять AIO відмінним рішенням для потокового і відтворення DVD. Моноблоки відрізняються чудовим дизайном, який зробить їх відмінним доповненням вашого будинку або офісу. Якщо простір – ваша головна турбота, і ви хочете, щоб він не був захаращеним, то AIO буде кращим вибором для заміни громіздкого і некрасивого ПК.

Він буде мати велику вбудовану ємність сховища, а також дозволить вам запускати вимогливіше програмне забезпечення. Все це забезпечить більш високе співвідношення ціни і якості.

З іншого боку, стандартний настільний комп'ютер завжди буде найбільш практичним варіантом, якщо вам потрібні потужні внутрішні компоненти і більш високий рівень ігрової продуктивності. Моноблок може бути трохи складним для вас, якщо цікавитеся комп'ютерними іграми. Ви також не зможете просто відкрити його корпус і встановити в нього кілька нових частин.

Якщо продуктивність моноблока впаде, в переважній більшості випадків вам потрібно буде замінити весь блок. З швидким розвитком комп'ютерних компонентів така ситуація неминуча.

Тепер, коли вам відомі всі ці факти, ви можете зрозуміти, що вибір між AIO і звичайним настільним комп'ютером буде залежати від особливостей завдань, які ви виконуєте, простору і бюджету. Однак на сьогоднішній день мало хто вибирає моноблоки, так як вони не підходять для ігор, а сучасний користувач хоче мати можливість і грати, і працювати на своєму комп'ютері.

 

Де купити ПК і моноблок

Магазин Artline є одним з кращих в Україні виробником комп'ютерів. У нас є сотні готових моделей. Але ми можемо зробити збірку під замовлення в залежності від ваших потреб, запитів і бюджету. У нас є як моноблоки, так і класичні персональні комп'ютери, які представляють собою системний блок, монітор, клавіатуру і мишу. У нас можна купити всі ці компоненти разом або окремо.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]