#komplektuyushchie

Порівняння ігрових відеокарт та ієрархія потужності GPU у 2024 році (Частина 2)

Порівняння ігрових відеокарт та ієрархія потужності GPU у 2024 році (Частина 2)

У першій частині ми розглянули рейтинг продуктивності відеокарт у 2024 році, а також ієрархію розтеризації GPU. Ще ми ознайомились із рейтингом GPU. Далі ми продовжимо вивчати ієрархію трасування променів відеокарт, подивимося на нові тести та поради щодо вибору карти.

 

 

Зміст:

 

  1. Ієрархія трасування променів GPU, основні висновки
  2. Тестова система та як ми тестуємо відеокарти
  3. Вибір відеокарти
  4. Де можна купити найкращі ігрові відеокарти з нашого рейтингу?

 

 

Ієрархія трасування променів GPU, основні висновки

 

Під час тестування ми побачили, що DLSS Quality в DXR іграх істотно впливає на 4090. З його допомогою ми змогли збільшити рівень продуктивності в 4K Ultra на 78%. У попередніх тестах DLSS 3 зміг підняти FPS на 30-100%, але слід обережно дивитися на частоту, оскільки активована генерація кадрів. Це може призвести до суттєвого збільшення FPS у тестах, але на практиці не матиме значення. Карта 4090 при включеному DLSS 2 в наших тестах з трасуванням променів була в 4 рази швидше, якщо порівняти з 7900 XTX.

В AMD продовжуються роботи з впровадження FSR 2.0, але технологія відстає від DLSS. У наших тестах лише дві гри підтримували FSR2. Користувачам потрібно пам'ятати, що всі DXP ігри підтримують DLSS 2, але тільки один проект працює з DLSS 3. У роздільній здатності 4К DXR здатні працювати тільки найкращі відеокарти: 3090 Ti та вище змогли показати результати більше 30 к/с за середнім результатом.

АМД підтримує технологію FSR3 з генерації кадрів. Аналогічно DLSS 3 там вдається підвищити затримку, але для чіпів АМД потрібна підтримка в іграх Anti-Lag+, яка і застосовує FSR 3. Ми протестували цю технологію в Avatar: Frontiers of Pandora і побачили, що вона функціонує добре, але в Immortals of Aveum і Forspoken такого не сталося.

Відеокарти рівня 3070 та 6700 ХТ найчастіше підтримують 1080р Ulta. Чіпи більш нижнього рівня з DXR насилу працюють на середньому 1080р, а 6500 XT навіть не показує однозначний FPS.

За продуктивністю 6500 ХТ поступається Arc A380. У компанії Intel запропонували огляд обладнання трасування променів. Загалом результати Arc можна назвати нормальними, єдиний мінус пов'язаний з тим, що RTU негативно впливає на потужність. У топового A770 використовується 32 RTU, що дозволило карті насилу випередити 3060 в DXR тестах. Чіпи А750 і вище показують кращі результати по DXR продуктивності, ніж 6750 ХТ. Це говорить про те, що AMD RDNA 2 погано функціонує при трасуванні променів.

Ще необхідно відзначити рівень продуктивності різних поколінь Nvidia. У 20 серії найповільнішою картою є 2060, але вона краща, ніж 3050. У результатах ми бачимо, що 2080 Ti в 2 рази потужніше 2060, а 3090 в 3 рази продуктивніше 3050.

 

 

Тестова система та як ми тестуємо відеокарти

 

Для роботи ми використовували два комп'ютери. Для пристроїв 2022-2024 років застосовувався CPU та платформа Alder Lake. Для старішого стенду були взяті Coffee Lake та Z390. Далі на картинках наводиться інформація про тестові платформи.

Після вибору кожної картки ми здійснюємо аналогічну процедуру тестування. Для цього запускається один прохід для кожного варіанта тесту. Такий підхід дозволяє «розігріти» відеокарту після запуску гри. Потім для кожного дозволу та комбінації налаштувань відбувається запуск щонайменше 2 проходів. Якщо ми отримуємо однакові результати (допускається різниця трохи більше 0.5%), то вибирається найшвидший прогін. За невеликої різниці ми робимо тест не менше 2 разів, щоб визначити нормальний рівень продуктивності.

Ще ми звертаємо увагу на всю інформацію та перевіряємо будь-які аномалії. Наприклад, якщо спостерігаються явні відхилення, ми починаємо повторні тести всіх відеокарт, де є такі ситуації. У результаті залишається правильний результат.

Тести є тривалим заняттям, на них витрачається певний час. У цей момент можуть бути опубліковані нові патчі для ігор та драйвери від виробників пристроїв. Це впливає на потужність. Ми тестуємо кількох зразків чіпів, що дозволяє визначити, чи дійсними продовжують залишатися результати.

 

 

Вибір відеокарти

 

Користувачам необхідно визначитися, яка саме картка їм потрібна. Для ухвалення правильного рішення ми пропонуємо вивчити нашу ієрархію GPU, до якої увійшли чипи останніх поколінь. Найбільш швидкі відеокарти відносяться до найновіших архітектур AMD та Nvidia. Чіпи AMD чудово функціонують без трасування променів, але після активації RT вони починають відставати. Аналогічна ситуація спостерігається, коли відбувається активація DLSS. При цьому оптимальною альтернативою є FSR2.

При оновленні відеокарти, користувачі можуть розглядати не тільки ігри. Багато програм використовують GPU для роботи. Існує тенденція, яка полягає в тому, що гарні ігрові карти ефективно вирішуватимуть питання при роботі з обчислювальними навантаженнями. Якщо ви купите будь-яку топову відеокарту з нашого рейтингу, то зможете запускати ігри з високим FPS та роздільною здатністю та з активованими ефектами. Паралельно карта ефективно вирішуватиме питання щодо створення контенту. Якщо вам потрібна прийнятна потужність в іграх (ви готові знизити налаштування) і під час роботи, то можете вибрати картку із середини або низу рейтингу.

Якщо ви гратимете тільки в ігри, то не варто забувати про центральний процесор. Якщо ви візьмете хорошу відеокарту, а процесор буде старий або недостатньо потужний, то не отримаєте необхідного ефекту.

 

 

Де можна купити найкращі ігрові відеокарти з нашого рейтингу?

 

Якщо ви готові оновити відеокарту, можете відвідати інтернет-магазин Артлайн. Там ви можете придбати найкращі ігрові відеокарти з офіційною гарантією. Співробітники техпідтримки дадуть відповідь на всі ваші питання і допоможуть підібрати оптимальний варіант карти.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що важливіше відеокарта або процесор для ігор?
В іграх діє правильно, що відеокарта важливіша за процесор. Тільки за допомогою потужного GPU вдається запустити ігри у чудовій якості та з великим FPS.
+ Яка відеокарта потягне сучасні ігри?
Для вирішення цього питання можна звернути увагу на карти 30 та 40 серії Nvidia. Ці чіпи знаходяться на лідируючих позиціях у нашому рейтингу.
+ Як відеокарта впливає на ігри?
Головний фактор картки – це продуктивність. Від цієї комплектуючої безпосередньо залежить якість зображення на екрані монітора. Потужний GPU забезпечує плавну та деталізовану картинку.