#3d-pechat

Найпотужніший тест PLA-пластиків Частина 2

Найпотужніший тест PLA-пластиків. Частина 2

У першій частині ми ознайомились із PLA пластиком. Ми розглянули, що це таке та які бувають добавки. Також були вивчені методи тестування та суб'єктивні критерії оцінки якості матеріалу. Тепер ми безпосередньо розглядатимемо результати наших тестів.

 

 

Зміст:

 

  1. 13 місце Polymaker PLA PolyLite Black
  2. 12 місце Polymaker PLA+ PolyTerra Blue
  3. 11 місце Polymaker PLA PolyTerra Army Red
  4. 10 місце Elegoo PLA Gray
  5. 9 місце eSUN ePLA ST Natural
  6. 8 місце eSUN PLA ePLA-Matte Black
  7. 7 місце Creality PLA Silk CR-Silk Purple
  8. 6 місце Creality PLA+ EN-PLA Jade Green
  9. 5 місце Creality Hyper PLA Blue
  10. 4 місце Elegoo PLA+ Rapid PLA+ Gray
  11. 3 місце eSUN PLA HS ePLA White
  12. 2 місце Creality PLA HP Ultra-PLA Orange
  13. 1 місце Elegoo PLA+ Red Red
  14. Де можна купити найкращий матеріал Elegoo PLA+ Red Red та інші види PLA?

 

 

13 місце Polymaker PLA PolyLite Black

По суті, Polymaker PLA PolyLite Black – це чудовий пластик. Він матовий чорний, завжди виглядає дорого. Незважаючи на останнє місце, найгіршим у жодній із категорій він не виявився. Це не стосується пружності на пружинці, вона вийшла максимально жорсткою та крихкою. Схоже, чорний барвник і бамбукові волокна (або що там додали) робить деталь занадто хрумкою. З плюсів – класний лукс, бриджинг та досить хороша якість. На жаль, він дорогий. Всі полімейкери дорогі, але цей найдорожчий і тому він опинився на останньому місці.

 

12 місце Polymaker PLA+ PolyTerra Blue

Красивий, матово-синій спул отримав дванадцяте місце у нашому рейтингу. Вежа Polymaker PLA+ PolyTerra Blue на розрив виявилася найнижчою – лише 15 кілограмів. Це при тому, що в решті всіх категорій матеріал продемонстрував нормальні результати. Нижче 8 балів ніде не одержав. Напевно, не дуже вдала суміш всього у світі підставила матеріал у цьому рейтингу. Зате друкується просто, за кожен проданий спул Полімейкер садить дерево, і ще недооцінена фіча полягає в тому, що на картонному спулі вони пишуть вагу. Це корисно, коли потрібно зважити решту.

 

11 місце Polymaker PLA PolyTerra Army Red

Polymaker PLA PolyTerra Army Red – це третій та останній з Полімейкерів у даному рейтингу. Називає себе PLA, але у чому різниця з PLA+, незрозуміло. Крюк з відкритим кінцем нормальний, але закритий – найгірший у цьому рейтингу. Причому руйнація відбулася класичним шляхом справамінації та лінійно, тобто найгірший варіант. Пластик просто розшарувався. Інші параметри нормальні, хіба пружинка трошки не пружинить. А ще колір цікавий – пильний червоний.

 

10 місце Elegoo PLA Gray

Цей малюк створив нам чимало проблем. Під час тестів Elegoo PLA Gray не витримали тримачі ваги. Потім ми створили зварену металеву штуку, на якій робили решту тестів. Спершу ми думали, що це буде переможець рейтингу. Після розгляду решти виявилося, що якість друку у нього не те, щоб класне. Тут не все так погано, як може здатися, але загалом результати досить низькі. Натомість він міцний.

 

9 місце eSUN ePLA ST Natural

Нам дуже подобається пластик eSUN, оскільки його якість та однаковість спулів між собою настільки легендарна, що навіть Аутодеск у своєму тесті радить використовувати саме їхні філаменти. Мінуси матеріалу перебувають у неймінгу. Ми нічого не розуміємо, чим ХС відрізняється від СТ, наприклад. Начебто ХС про швидкість, але для СТ вказано аналогічний показник.

Тим не менш, eSUN ePLA ST Natural заявляє, що він дуже міцний. Наші дослідження цього не підтвердили. На практиці він непоганий, міцна середина, але точно не найміцніший. Ми маємо підозру, що сюди долили PETG, і підвищення температури має покращити результат. Ще слід зазначити аномальну кількість стрінгінгу для пластику. Проте ціна адекватна.

 

8 місце eSUN PLA ePLA-Matte Black

Знову eSUN, тільки на цей раз матовий чорний. eSUN PLA ePLA-Matte Black – це гарний пластик із чудовою адгезією шарів. У тесті на закриту деталь він знаходиться на другому місці, а на відкриту - 12. Такий розліт обумовлений формулюванням пластику. Ще варто відзначити страшний вид нависань. Йому явно потрібне більше охолодження, ніж два вентилятори.

 

7 місце Creality PLA Silk CR-Silk Purple

Перший та єдиний шовк у рейтингу. Creality PLA Silk CR-Silk Purple виявився досить міцним. Слабке місце – справамінація шарів, що для матеріалу досить типове і очікуване. Зате там у дрібних деталях і різноманітних цікавих дизайнах результат супер, а нам тільки це і подавай.

 

6 місце Creality PLA+ EN-PLA Jade Green

Ще один приклад закінченого неймінгу, це у нас PLA плюс Ender PLA. Може, у них там генератор рандомних імен стоїть? Нам просто не віриться, що хтось серйозно дає назви пластику на кшталт назв магазинів. Creality PLA+ EN-PLA Jade Green має досить гарний колір, називається англійською Джейн Грін, а по-нашому – м'ятний. Отримані результати: відносно міцний, якість друку не страждає. Хороший вибір, ще найдешевший у нашому рейтингу.

 

5 місце Creality Hyper PLA Blue

Нарешті ми дійшли до топ-5. У тесті на закритий гак Creality Hyper PLA Blue виявився найміцнішим пластиком, досягнувши майже 150 кілограмів. Не дарма його назвали Hyper PLA. Гачок також виявився досить міцним. З особливостей друку лише жахливе нависання, тому потрібно більше обдування. А так, ще й своєю ціною – один із найкращих варіантів.

 

4 місце Elegoo PLA+ Rapid PLA+ Gray

Перший у нашому рейтингу Elegoo. Elegoo PLA+ Rapid PLA+ Gray виділяється назвою Rapid, значить швидше плавиться та дозріває. Насправді ми побачили, що пластик дуже міцний. Однозначно ми рекомендуємо всім цей матеріал. До того ж, це друге місце за балом у плані ціни.

 

3 місце eSUN PLA HS ePLA White

Ми не здивовані, що eSUN посіли таке високе місце. eSUN PLA HS ePLA White – це міцний, добре друкуючий пластик, з чудовою пружинкою (найкращою з усіх) та дуже гарною деталізацією дрібних деталей. Матеріал не надто дорогий, що дало йому третє місце у рейтингу балів за ціну. Повторюваність спулів у eSUN гарантує, що ваш екземпляр буде максимально близьким до наших результатів.

 

2 місце Creality PLA HP Ultra-PLA Orange

Друге місце за компанією Creality. Creality PLA HP Ultra-PLA Orange – це досить міцний пластик із чудовою якістю друку. Тільки у нас стрінгінгу було більше, ніж хотілося. Це означає, що треба підкрутити температуру чи ретракти. Друге місце є заслуженим.

 

1 місце Elegoo PLA+ Red Red

Перше місце зайняв несподіваний матеріал. Elegoo PLA+ Red Red – це один із найдешевших матеріалів у рейтингу Elegoo. Версія PLA+ показала найкращий результат у тесті на відкритий гачок і третє у закритому гачку. Оцінки у нього всі максимальні, до того ж, їм дуже просто друкувати. За своєю ціною це однозначно ідеальний вибір, який ми рекомендуємо всім.

 

 

Де можна купити найкращий матеріал Elegoo PLA+ Red Red та інші види PLA?

 

Якщо ви хочете проводити друк найкращим PLA з нашого рейтингу Elegoo PLA+ Red Red або іншим матеріалом, то придбати їх можна в інтернет-магазині Артлайн. Якщо ви маєте певні вимоги до PLA, то можете зв'язатися з менеджерами компанії. Вони уважно вас вислухають та зможуть підібрати оптимальний варіант PLA.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Яка різниця між PLA та ABS пластиком?
На відміну від PLA, пластик ABS відрізняється більшою жорсткістю, міцністю та тугоплавкістю. Така пластмаса стає в'язкою тільки після додаткового нагріву.
+ Який харчовий пластик найбезпечніший?
Для пакування харчових продуктів використовується поліпропілен. Такий матеріал повинен мати код РР та цифру 5.
+ Який PLA матеріал краще вибрати новачкові?
У нашому рейтингу перше місце зайняв Elegoo PLA+ Red Red. Якщо цей матеріал підійде для вашого 3D-принтера, можете його використовувати.