#3d-pechat

Причини зміщення шарів під час друку на 3D-принтері

Причини зміщення шарів під час друку на 3D-принтері

Незважаючи на безліч можливих труднощів 3D-друку, ця проблема є однією з найбільш очевидних, оскільки вона впливає як на точність розмірів, так і на вигляд відбитка. Простіше кажучи, зсув відбувається щоразу, коли шар виходить зі зміщенням по горизонталі від місця, де він мав бути надрукований. Ця проблема безповоротно псує ваш виріб, оскільки виправити пошкоджену модель неможливо. У цій статті ми розглянемо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть запобігти зміщенню верств.

 

 

Зміст:

 

  1. Порада №1: Правильне калібрування принтера
  2. Порада №2: Мінімізація ударів та вібрацій
  3. Порада №3: Затягніть ремені та шківи
  4. Порада №4: Зменште швидкість друку
  5. Порада №5: Захистіть поверхню для друку
  6. Порада №6: Охолодіть електроніку
  7. Порада №7: Уникайте зіткнень
  8. Де можна придбати 3D-принтер?

 

 

Порада №1: Правильне калібрування принтера

 

Переконайтеся, що все в ідеальному стані. Ми розпочали з «№0», оскільки це порада практично для всіх проблем із печаткою. Зіткнувшись з якоюсь проблемою якості, включаючи зсув шарів, перше, що вам слід зробити, це переконатися, що ваш принтер правильно відкалібрований, зокрема, налаштований та перевірений. Приклади правильного калібрування включають налаштування профілю слайсера, регулювання E-кроків, забезпечення того, щоб двигуни отримували правильну напругу, а також затягування всіх гвинтів і болтів. 

Крім того, вам слід вирівняти друкарську платформу, замінити або почистити сопло та налаштувати ПІД-регулятор хотенду. Потім потрібно зробити кілька тестових відбитків. Іноді принтер може пройти всі тести калібрування, але ви все одно помітите дефекти, наприклад зміщення шарів. У цьому випадку рекомендується перевірити, чи не пошкоджено ваші файли. Також можна спробувати повторно завантажити G-код на SD-карту, якщо помітите, що відбитки, як і раніше, зазнають невдачі в тому самому місці. Якщо ви правильно відкалібрували та налаштували принтер, а зміщення шарів зберігається, можете перейти до поради №1.

 

 

Порада №2: Мінімізація ударів та вібрацій

 

Перша порада – звести до мінімуму всі удари та вібрації, які принтер поглинає або створює під час друку об'єкта. Вони можуть трясти друкувальну голівку та робочу платформу на своєму шляху, що може призвести до зміщення шарів. Удари та вібрації можуть виходити з багатьох джерел. По-перше, переконайтеся, що ваш принтер не поглинає тряску від поверхні, на якій він стоїть. Щоб запобігти цьому, встановіть віброгасники у нижній частині пристрою. 

По-друге, переконайтеся, що двигуни вашої машини працюють плавно і не тремтять при зміні напрямку. По-третє, переконайтеся, що на шляху друкувальної голівки немає жодних забруднень чи сміття. Іноді шматочки пластику можуть потрапити до корпусу принтера, що перешкоджатиме його руху. Існують інші причини виникнення вібрацій або ударів, більш специфічні для вашої установки. По суті, ви хочете знайти джерело додаткового руху принтера і усунути або зменшити його, наскільки це можливо.

 

 

Порада №3: Затягніть ремені та шківи

 

У більшості 3D-принтерів FDM використовуються ремені та шківи для переміщення друкувальної головки та друкарської платформи вздовж відповідних осей, але зміщення шарів може легко статися, коли стрічки ослаблені. Це пов'язано з тим, що чим слабше вони провисають, тим більше місця залишається для вільного переміщення голівки і робочої платформи. Деякі машини мають легко регульовані шківи з ручками, які можна повернути, щоб натягнути ремінь.

 

 

Порада №4: Зменште швидкість друку

 

Висока швидкість друку може призвести до зміщення шарів, оскільки вона встановлена вище, ніж можуть витримати ваші крокові двигуни, які можуть рухатися менше, ніж зазначено. Тим не менш, вам потрібна максимально можливі показники без шкоди якості роботи. Тому потрібно знизити швидкість друку приблизно на 20–60 %, намагаючись виправити зміщення шарів. Крім того, ви повинні переконатися, що ваші крокові двигуни працюють належним чином і відповідають вимогам до руху (при виході з ладу вони часто видають звук). Якщо ви виявите, що швидкість друку не є причиною усунення шарів, ви завжди можете збільшити її до початкового значення.

 

 

Порада №5: Захистіть поверхню для друку

 

Іноді причина зміщення шарів трохи очевидніша, ніж ви думаєте, і додавання ще одного затиску може мати вирішальне значення. Четверта порада – прикріпіть робочу пластину до нижньої рами друкарської платформи, яка є компонентом каркаса, що переміщується кроковим двигуном столу. Для цього можна використовувати затискачі для паперу або ті, що призначені для 3D-принтерів. Зазвичай є як мінімум чотири такі скріпки, що утримують робочу пластину.

на підрамнику (по одному на кожному розі), але можна використовувати більше. Якщо залишити платформу занадто вільною, вона може зрушити під час руху основи друкованого столу вперед і назад.

 

 

Порада №6: Охолодіть електроніку

 

П'ята порада – охолодити електронні компоненти 3D-принтера. При занадто високій температурі вони можуть вийти з ладу, що може призвести до зміщення шарів. Зокрема, це драйвери крокових двигунів 3D-принтера, які є компонентами, вбудованими в материнську плату і управляючим їх рухом. Щоб вирішити цю проблему, можете охолодити електроніку вашої машини, забезпечивши до неї більший приплив повітря. Відкрийте корпус материнської плати принтера, щоб забезпечити більше повітря до драйверів, або встановіть вентилятор.

 

 

Порада №7: Уникайте зіткнень

 

Остання порада: уникайте зіткнень друкуючої головки або сопла з деталлю, яку вони роблять, тому що вона може зрушити, що призведе до зміщення шарів. Це відбувається, коли форма відбитка полегшує їхнє виникнення. Наприклад, невеликі деталі проекту або перший деформований шар можуть легко перешкодити роботі сопла. Щоб такого не сталося, переконайтеся, що ваша платформа рівна, а низ матеріалу добре прилипає, щоб запобігти випадковому попаданню будь-яких деталей у сопло.

Якщо ви визначите, що зіткнення викликають зміщення шару вашого принтера, крім виконання всіх необхідних дій, спробуйте зменшити швидкість руху. Це не вбереже сопло від ударів про щось, але знизить вплив нитки, що заважає соплі. Ще одне рішення для запобігання колізії та зміщення шарів – активувати Z Hop в слайсері. Це змусить друкувальну головку рухатися вгору по осі Z, коли вона здійснює рух, уникаючи зіткнення сопла з відбитком.

 

 

Де можна придбати 3D-принтер?

 

Магазин Артлайн пропонує широкий вибір високоякісних 3D принтерів, які допоможуть вам втілити будь-які творчі ідеї в реальність. Ми з радістю відповімо на ваші запитання щодо покупок.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]