#3d-pechat

Повний гайд з обслуговування 3D-принтера

Повний гайд з обслуговування 3D-принтера

У цій статті ми розглянемо гайд з обслуговування 3D-принтера. Ця інформація буде корисна власникам різних пристроїв: CR-10, KE, SE та Ender 3 v2. Виконуючи вказані дії, пристрій пропрацює набагато довше.

 

 

Зміст:

 

  1. Як часто потрібно обслуговувати 3D-принтер
  2. Загальна інформація
  3. Необхідні речі
  4. Починаємо чищення 3D-принтера
  5. Чищення механічних деталей
  6. Де можна купити найкращі комплектуючі та аксесуари для 3D-принтерів?

 

 

Як часто потрібно обслуговувати 3D-принтер

 

Головне питання багатьох користувачів полягає у тому, як часто це потрібно робити? Існує регламент, коли потрібно виконувати такі роботи. Ми робимо трохи простіше і раз на 250 годин обслуговуємо принтер. Насправді ми переконалися, що це найпопулярніший варіант. Що таке 250 годин? Це приблизно два тижні друку десь по 20 годин на день.

Якщо у вас Creality на кліппері, то на рідному екрані можна знайти в меню час напрацювання. У разі розшитого кліппера – статистика є у флюїді та мейнсейлі.

 

 

Загальна інформація

 

Спершу трохи загальної інформації. Як ви здогадалися, 3D-принтер – це досить комплексна механічна штука, від її технічного стану залежить, наскільки вона буде добре (або не дуже) друкувати. Погано, що всі 3D-принтери різні, зробити один гайд для всіх одразу не вийде. Це пов'язано через дуже різні конструкції.

Тому ми зробимо невеликий послідовний список, за яким ви зможете перевірити та обслужити свою машину. Це дозволить пристрою пропрацювати довше.

 

 

Необхідні речі

 

Почнемо ми зі списку необхідних речей. Вам необхідно підготувати наступне:

  1. М'яка губка. Ми використовуємо мікрофібру у форматі губки. Вона ідеально підходить для всіх завдань. Як варіант, можете взяти просто мікрофіброву ганчірочку, але не беріть віскозних серветок, т.к. вони залишають мікроволокна.
  2. Змащення. Вибір мастила є важливим процесом. Найкращий варіант – це рідке мастило з тефлоном. Крім своєї отруйності, тефлон відрізняється чудовими ковзними властивостями, що майже дотягують по коефіцієнту до льоду, що тане. Нам подобається варіант від SuperLube, тому що у нього класний дозатор і само мастило по консистенції схоже на рідке мило. Інший варіант – мастило для бритв, дороге, модне. Воно гірше для принтера, тому що органічне, і не дуже любить температуру. У нашому випадку це означає, що воно прослужить приблизно 80% від тефлонової. Наприклад, є варіант у форматі спрею з тефлоном. З ним ви ризикуєте заповнити все, що потрібно і не треба, тому працювати слід дуже обережно. Як бюджетний варіант підійде будь-яке мастило для швейної машинки, працювати буде, але дуже воно марне у використанні.
  3. Банку Fairy та раковина. Тут усе просто та зрозуміло.
  4. Набір комплектних інструментів для принтера – ключі, колупання, тюбик мастила. Сюди входить баночка спиртового антисептика без гліцерину чи просто спирт.

 

 

Починаємо чищення 3D-принтера

 

Тепер переходимо до процесу чищення. Перше, що потрібно зробити – прогріти нозл до 200 градусів і вийняти пластик, який ви їм друкували. Професіонали можуть зробити колд пул нейлоном, але звичайна людина просто натисне ретракт і зачекає. Після того, як пластик вийнятий і змотаний назад у спул, не забудьте його закріпити. Для цього дуже обережно ви знімаєте силіконову шкарпетку. Він буває двох варіантів: квадратний на старих нагрівачах і подовжений на нових. Щоб його зняти, просто тягнете донизу, бажано з пінцетом, але можна і без нього. Не забувайте, що нозл весь цей час нагрітий, і обпектися тут дуже просто.

Після того, як ви його зняли, можна взяти комплектний балонний ключик і обережно спробувати відкрутити нозл. Якщо разом із ним крутиться золотиста деталь, то тримайте її. Після зриву сопло повинне вільно почати відкручуватися. Робите пару обертів і залишаєте поки що так.

Якщо працювати так некомфортно, можна зняти пластикову частину з голови. Зазвичай це 2-3 болтики з різних боків. Тільки не вирвіть конектор вентилятора, обережно витягніть його. Не забувайте, що Creality любить туди капнути герметик і йти може туго.

Саме час вимкнути принтер вимикачем, а ще краще – з розетки і вже після цього довернути нозл. Викрутивши, кладете його поруч, хай трохи охолоне.

Тепер до механічного візка. Почати слід із роликів. У модних принтерах вони або відсутні або тільки по осі X як на KE. У простіших моделях вони можуть бути і на всіх осях. Берете і намагаєтесь покрутити коліщатко. Якщо воно прокручується відносно легко, потрібно підтягнути болт-ексцентрик. У повністю правильному налаштуванні ковзання не повинно бути взагалі.

Якщо ж у вас колесо вільно ходить, то час його підтягнути. Уважно подивіться, як ці колеса закріплені на рейці. З одного боку, їх дві – тут ми їх ігноруємо, а ось з іншого одне. Це колесо закріплене не зовсім у центрі, воно має таку гайку всередині. Якщо її крутити, ви притискаєте весь механізм до рейки. Для цієї операції чудово підійде комплектний ключик. Сильно затягувати не треба, бо ці колеса досить ніжні. Підтягніть так, щоб колесо не бовталося. Це потрібно зробити по всіх осях, що у вас на таких колесах.

Ідемо далі, настав час подивитися на нозл. Щоб його розглянути в ідеалі, буде потрібен мікроскоп, але буде достатньо звичайної лупи з канцелярського магазину. Подивіться, чи зношена його дірочка нескінченним друком. Новий нозл має бути ідеально конічним, з діркою правильної форми на кінчику. Зношений стирається і перетворюється на усічений конус, а дірка змінює форму та розмір.

Тут варто наголосити на важливому. Навіть якщо з печаткою у вас проблем немає, але нозл вже зношений, його варто замінити. Коштують вони недорого, а такою заміною ви збережете собі нерви та пластик.

Тут важливе уточнення. Якщо у вас один із олдових принтерів із квадратним нагрівачем – вітаю, у вас проситься заміна PTFE трубки. У цих принтерів трубка з екструдера заходить прямо в гарячу зону і поступово деградує. Для заміни цієї трубки доведеться відкрутити верхню кришку, вентилятор і радіатор. Нічого складного тут немає — найчастіше гвинти майже однакові, тільки не протикайте їх у процесі. Розібравши, огляньте кінець трубки. Якщо він не ідеально рівний, потемнілий, пом'ятий або ще чимось вам не подобається, то замініть елемент. Відрізаєте за розміром і збираєте все у зворотному порядку.

Також ви можете прочистити сопло. Коли завершите цей процес, можете тим самим ключем закрутити нозл назад. При цьому не потрібно затягувати його занадто сильно.

 

 

Чищення механічних деталей

 

Тепер настав час механічних деталей. Наносимо спирт на ганчірочку або губку і повністю витираємо деталі. Спочатку лед скрю, тобто провідні стрижні, що відповідають за вісь Х. Якщо голова принтера вам заважає, то частину двигуна можна покрутити, піднявши або опустивши вісь Х. Витираємо нормально, ретельно. Після цього процесу слід подивитися на підсумковий стан. Цей стрижень має бути не вигнутий, без потемнінь, дефектів чи кривизни. Якщо все в нормі, то капаємо краплю мастила десь біля точки закріплення і крутимо туди-сюди. Це необхідно для розподілу мастила. Якщо з ним все погано, то замовляйте новий і не витрачайте мастило.

Як варіант можна взяти широкий пензлик, макнути в спирт і почистити поглиблення. Їм же можна і розподілити мастило. Так буде навіть краще, ніж це робити механізмом.

Переходимо до інших осей. На осі Х вона реалізована рейкою. Для неї все просто – спиртом і ганчірочкою витираємо все сміття, переміщуємо її в різні боки. Потім знову витираємо все сміття. Як тільки в результаті руху перестає виходити сміття, то ще раз для вірності все протираємо спиртом. Чекаємо поки висохне, капаємо мастила і востаннє її переміщаємо. Все готово.

Розглянемо складніший випадок із роликами. Рейку слід почистити, але капати мастилом сенсу немає. Якщо ролики зносилися, їх потрібно підняти. Правила тут такі самі, щільно сидіти – так, прокручуватись – ніколи.

Всю ту ж процедуру повторюємо і для лінійної нижньої осі: спирт, сушіння, мастило. Якщо використовуються ролики, то спирт, сушіння та підтягування. Саме на осі Y ролики зазвичай ламаються першими, тому ретельно вивчіть ситуацію і замовте нові при необхідності.

Тепер ще трохи голови. У вентилятори часто потрапляє пил, як у комп'ютері. Вони можуть легко цей пил вдувати прямо в модель. Це псує якість друку та вигляд. Щоб такого не було, берете мікрофібру, кісточку чи зубну щітку, додаємо краплю спирту та чистимо. Не бійтеся лити більше спирту, він тут нічого не нашкодить. Як альтернативу можна використовувати балон стисненого повітря.

На цьому майже все. Якщо у вас екструдер не директ – можна почистити і його. Боуден чиститься спиртом та щіткою. Директ складніший, оскільки доведеться його частково розібрати. Тому радимо просто подути всередину з балона зі стисненим повітрям.

Після завершення роботи збираємо все, що розібрали досі. Після цього можна вмикати принтер. Не забуваймо, у нас досі не дотягнутий до кінця нозл. Ставимо температуру 230 градусів, чекаємо на розігрів і обережно затягуємо сопло. Крутити слід легко.

Після закручування беремо паперову серветку, складаємо в кілька разів та обережними рухами чистимо сопло на гарячу. Серветку можна змочити спиртом. Тут можна легко обпектися, тож будьте обережні. Якщо це робити досить довго, сопло відчиститься у стан нового.

Перейдемо до принтбеда. Знімаємо покриття та несемо його на кухню. На губку наносимо краплю Fairy, спінимо, і проводимо очищення. Принтбед треба неабияк намилити, залишити на хвилину, змити, і весь цей процес повторити 2-3 рази. Тільки цим способом можна ефективно знежирити поверхню. Коли закінчите, струсіть, щоб основна вода пішла, задню сторону витріть рушником і кладіть на бед. Поставте градусів 60 і висохне вона через кілька хвилин.

Поки вона сохне, розберемося з ременями. Є дві основні категорії: на які не впливає сила натягу та ті, яким вона важлива. У першому випадку немає жодної різниці, як він висить.

Другий варіант – цей знизу чи осі Х. Щоб натягнути їх у KE, потрібно покрутити відповідні болтики. На інших принтерах може бути інакше. Ремінь не повинен провисати, але й не голити, як струна. Зробіть щось посеред серед цих крайнощів, і ви досягнете успіху.

Перейдемо до останньої деталі. Якщо ви бачите, що шків жує ремінь, візьміть мікрокраплю мастила і розмажте по верхній частині ременя. Сам ремінь, тобто зубці на ньому ні в якому разі не можна змащувати. Верхівку змащувати варто, але тільки якщо вона зношується.

Після завершення роботи запускаємо знову всі автокалібрування, які є, чекаємо 5-10 хвилин і ваш принтер знову зможе нормально працювати найближчі 250 годин друку.

 

 

Де можна купити найкращі комплектуючі та аксесуари для 3D-принтерів?

 

Якщо ви хочете самостійно обслуговувати 3D принтери, то можете все необхідне купити в інтернет-магазині Артлайн. Там пропонуються запасні частини та додаткове обладнання для таких пристроїв. За потреби можете проконсультуватися з менеджерами сервісу для пошуку потрібних товарів.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Як часто потрібно змащувати 3D-принтер?
Виробники рекомендують використовувати змащення кожні 40 годин друку.
+ Чим небезпечний 3D-принтер?
При роботі пристрій може генерувати небезпечні частинки речовини та токсичні пари. Тому рекомендується працювати в приміщенні, що добре провітрюється.
+ Чим мити стіл 3D-принтера?
Практично всі виробники рекомендують чистити цю поверхню ізопропіловим спиртом через кожні 2-3 друку.