#tekhnologii

Відеокарти на основі архітектури AMD RDNA 2 – ігрова продуктивність нового рівня

image_alt

Архітектура AMD RDNA 2 – революція компанії AMD, яка вперше була представлена на виставці E3 2019. Вона настільки продуктивна і універсальна, що використовується в ігрових консолях PlayStation 5 і Xbox серій S/X. Відеокарти нової потужної серії AMD Radeon 6000 також створені на основі цієї архітектури – Radeon 6800, Radeon 6800 XT і Radeon 6900 XT. RDNA 2 не схожа на архітектури конкурентів, що робить її універсальною і унікальною.

Нова серія відеокарт, створена на основі RDNA 2, демонструє високий рівень продуктивності. Ніхто не очікував такого результату від фахівців AMD. Radeon 6800, Radeon 6800 XT і Radeon 6900 XT легко діляться на 3 рівні продуктивності – бюджетний, середній і максимальний відповідно. Відеоадаптери в половині тестів перевершують відеоадаптери серії GeForce RTX 30. Вони також демонструють непогані результати в майнінгу.

AMD RDNA 2

 

 

Архітектура RDNA 2 має багато особливостей, але головні - поліпшені обчислювальні блоки, покращений графічний конвеєр і нова кеш-пам'ять AMD Infinity Cache. Ці інновації дозволяють досягти нового рівня продуктивності, саме це і робить архітектуру RDNA 2 популярною. Вона має величезний потенціал для розвитку.

Розроблена з нуля архітектура демонструє одночасно високий показник енергоефективності та продуктивності. RDNA 2 забезпечує збільшення продуктивності на ват до 54% в порівнянні з RDNA, а це практично в 2 рази енергоефективніше архітектури GCN. RDNA 2 - дуже енергоефективна архітектура нового покоління.

Важливо відзначити AMD Infinity Cache – високошвидкісну кеш-пам'ять. Графічне ядро має повний доступ до неї, завдяки цьому можливе тимчасове використання та миттєвий доступ до даних. Infinity Cache має величезний потенціал для розвитку, яким компанія AMD обов'язково скористається.

 

Щоб оцінити користь і ефективність Infinity Cache, порівняйте фактичну пропускну здатність в різних ситуаціях:

  1. 256-розрядна пам'ять GDDR6 (16 Гбіт / с) – 512 Гбіт/с.
  2. 384-розрядна пам'ять GDDR6x (19,5 Гбіт / с) – 936 Гбіт/с.
  3. 256-розрядна пам'ять GDDR6 (16 Гбіт / с) + 128 МБ пам'яті Infinity Cache – 1664 Гбіт/с.

 

Infinity Cache працює як універсальний підсилювач пропускної здатності, що гарантує збільшення фактичної пропускної здатності 256-bit GDDR6 до 3 разів. Infinity Cache – революційний винахід фахівців AMD.

Нова архітектура RDNA 2 також має вдосконалені апаратні пристрої для трасування променів (Ray Accelerator). Нові блоки дозволяють демонструвати більш плавну і реалістичну графіку у вимогливих відеоіграх. Нові Ray Accelerator працюють на рівень продуктивніше блоків архітектури попереднього покоління RDNA.

Уніфіковану ігрову графіку забезпечують 2 технології – DirectX 12 Ultimate і AMD FidelityFX6. Їх важливість для RDNA 2 складно не помітити. DirectX 12 Ultimate дозволяє архітектурі RDNA 2 забезпечувати високу реалістичність картинки внаслідок природності освітлення, а AMD FidelityFX забезпечує новий рівень деталізації і кольору.

AMD RDNA 2 – архітектура, яка дозволила компанії AMD створити дивовижну серію відеокарт. Вона має великий потенціал для розвитку, фахівці AMD здатні зробити її набагато ефективнішою і продуктивнішою.