Комплектація ігрового комп'ютера

image_alt

До збірки ігрового ПК завжди потрібно підходити відповідально від вибору процесора і відеокарти залежить наскільки довго зібраний ПК буде актуальним. Індустрія відеоігор постійно розвивається, вимоги зростають, а старі ПК перестають тягнути нові ігри.

ПК

 

 

Зміст:

  1. FPS різних відеокарт.
  2. Яку відеокарту обрати?
  3. Процесор: Intel або AMD?
  4. Оперативна пам'ять.
  5. Який накопичувач краще: SSD, HDD або їх тандем?
  6. Рішення від Artline.

 

 

Відеокарта та її FPS

 

Відеокарта + процесор = 60-80% вартості ПК. Ці два компоненти визначають наскільки потужним буде комп'ютер і як довго він буде тягнути нові ігри. Для ігрового ПК першорядну роль відіграє GPU. Ігри на ультра налаштуваннях графіки не будуть нормально працювати на середній відеокарті, а на слабкій навіть запуститися не зможуть. Наприклад, потужності відеокарти GTX 1080 Ti буде недостатньо для сучасних ігор на максимальних налаштуваннях. В сучасних відеоіграх GPU використовується системою більше ніж інші комплектуючі.

Не менш важливим є і той нюанс, що більшість ігрових комп'ютерів працюють в парі з QHD (2K) моніторами, а це додаткове навантаження на відеокарту. Наприклад, GeForce GTX 1660 TI буде комфортно себе почувати при роботі з QHD (2K) монітором, а для UHD (4K) монітора її буде недостатньо. Для UHD (4K) дозволу підійде RTX 2060 SUPER.

Кількість кадрів в секунду залежить від відеокарти. Чим вона старіше, тим менше у вас буде FPS в нових іграх. Чому? Розробники ігор постійно підвищують системні вимоги для нових відеоігор, вони роблять більш якісні текстури від яких неможливо відірватися під час гри. Це вимагає більших потужностей.

Вибираючи відеокарту завжди необхідно брати до уваги прогрес ігрової індустрії. Щоб не оновлювати ПК щороку, достатньо придбати відеокарту з запасом потужності її вам вистачить на 3-4 роки для ультра налаштувань графіки.

Нижче таблиця FPS відомих відеоігор на FHD моніторі 2560х1440.

 

  RTX 2060 RTX 2070 RTX 2080 Ti
THE WITCHER 3: WILD HUNT 80 90 117
PUBG 81 88 106
SHADOW OF THE TOMB RAIDER 62 68 85
FORZA HORIZON 4 73 89 104
CALL OF DUTY: BLACK OPS 86 96 108
BATTLEFIELD 5 75 90 110
FAR CRY NEW DAWN 81 97 120

 

Підтримка стабільного FPS не менш важлива ніж підтримка FHD або QHD (2K) монітора. Мінімальним FPS для ігор останніх 3 років вважається 30 кадрів в секунду, проте в цьому випадку про комфортну гру можна забути. Стандартним FPS (середнім) вважається показник 60 кадрів в секунду. Проте якість картинки також залежить і від монітора.

Наприклад, якщо придбати 4К монітор, і підключити його до слабкого ігрового комп'ютера, замість красивого зображення, ви отримаєте «слайд шоу». Для підбору монітора до комп'ютера або для підбору комп'ютера під бажаний рівень графіки при певній роздільній здатності монітора, ви можете звернутися до відділу продажів Артлайн, наші експерти підберуть правильний продукт!

Зараз є багато продуктивних моніторів за приємними цінами, тому економити на цьому немає жодного сенсу. Особливо якщо ви професійний геймер.

 

 

Яку відеокарту обрати

 

відеокарта

 

Як ми бачимо, найпродуктивнішою відеокартою є RTX 2080 Ti. Вона відмінно взаємодіє навіть з самими вимогливими моніторами (UHD (4K)), її потужності вистачить для нових ігор наступних 5 років. Відеокарта може навіть використовуватися для програм фотограмметрії (вони дуже вимогливі) – численні тести показали позитивні результати.

Другою за продуктивністю відеокартою є RTX 2070. У деяких іграх вона не сильно відстає від RTX 2080 і показує майже однакові результати, проте в більшості ігор продуктивність RTX 2070 все ж менше ніж RTX 2080. Її потужності вистачить для роботи з декількома FHD моніторами.

Показники FPS RTX 2060 не сильно відрізняються від RTX 2070. RTX 2060 займає третє місце. Відеокарта показує позитивні результати, здатна забезпечити комфортну гру на високих налаштуваннях графіки на FHD моніторі.

 

Процесор Intel чи AMD

 

процесор

Від процесора не залежить так багато як від відеокарти. Процесор повинен мати мінімум 6 ядер і 8 потоків цієї кількості вистачає для комп'ютерних ігор. Якщо ядер більше 12 вони не будуть задіяні на всі 100%.

Навіть найвибагливіші сучасні відеоігри використовують максимум 8 потоків, 4 з яких задіяні на 80%. Не менш важлива і частота процесора. Як показує практика, старі ЦП все ж слабкіші нових, тому їх слід відразу викреслювати зі списку при складанні ігрового ПК.

Наприклад, потужність Intel Core i7-9700K і Intel Core i9-9900KF надто велика для ігрового ПК, тому в парі з однаковими відеокартами вони покажуть однаковий результат в будь-яких іграх. А ось якщо порівнювати Intel Core i5-9600KF і Intel Core i7-9700K результати будуть різні.

Дуже часто геймери не знають який процесор краще використовувати: Intel або AMD. Обидва виробники мають чудові відеокарти, які показують відмінні результати. До появи лінійки Ryzen від AMD, Intel вважалася найкращим виробником відеокарт для професійних ігрових ПК. На даний момент, актуальними процесорами для топових ігрових ПК є Intel Core i7-9700F та AMD Ryzen 7 3800X.

 

 

Оперативна пам'ять

 

ОЗП

Для сучасного ігрового ПК необхідно мінімум 8 ГБ DDR4 оперативної пам'яті. Такий ПК буде тягнути останні новинки на середніх/високих налаштуваннях графіки. В ідеалі, ігровому комп'ютеру необхідно 16 ГБ DDR4 пам'яті.

Для ігрового ПК дуже важлива пропускна здатність (частота) оперативної пам'яті. Для процесорів Intel оптимальна частота 2666MHz - 3200Mhz. Для процесорів AMD оптимальна частота 3000MHz - 3600Mhz. Вольтаж не настільки важливий при виборі ОЗУ, оскільки це найнадійніша частина будь-якого ПК.

Якщо в материнській платі два і більше слота під оперативну пам'ять, рекомендуємо встановлювати модулі попарно. Як показує практика, одна планка на 16 ГБ працює повільніше ніж дві по 8 ГБ. Висока частота ОЗУ і установка планок в двоканальний режим особливо актуальна для процесорів AMD, в деяких випадках можна отримати до + 10% FPS.

 

 

Який накопичувач краще SSD, HDD або їх тандем

 

накопичувач

SSD вважається більш необхідним накопичувачем для ігрового ПК ніж HDD: він не шумить, володіє більшою швидкістю передачі даних і рідше виходить з ладу. Так, HDD коштує набагато дешевше SSD в перерахунку 1Gb/$, проте користі від нього менше.

 

Іноді має сенс встановити два SSD накопичувача в ігровій ПК:

  • SSD M.2 NVME швидкість запису та читання в 4 рази вище в порівнянні зі звичайним SATA SSD, але ціна достатньо висока. Можна придбати 120Gb-240Gb SSD M.2 NVME для встановленя системи.
  • SSD SATA менш швидкий в порівнянні зі стандартом M.2 NVME, з плюсів надійний і недорогий. Відмінно підійде для зберігання ігор.

 

Ідеальним варіантом вважається SSD + HDD тандем, який об'єднує в собі кращі якості SSD та HDD. Більшість сучасних ігрових комп'ютерів використовують саме цю пару накопичувачів.

 

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВСІ МОДЕЛІ ІГРОВИХ КОМП'ЮТЕРІВ ARTLINE

 

Рішення від Artline

 

 

ARTLINE Gaming X64v09

Ідеальним варіантом для початківця-геймера є ARTLINE Gaming X64v09 – універсальний і продуктивний ПК з 6 ядерним процесором AMD Ryzen 5 3600 3.6-4.2Ghz. Даний процесор в парі з відеокартою GeForce GTX 1660 Ti демонструє відмінні результати в іграх. Їхньої потужності вистачить на декілька років. Щодо ОЗУ та накопичувачів, все стандартно – 16Gb DDR4-3000 Gaming, 480GB M.2 NVME SSD і 2TB HDD. ARTLINE Gaming X64v09 підійде будь-якому починаючому геймеру.

 

Комп'ютер ARTLINE Gaming X85v01 – це продуктивний, універсальний і практичний екземпляр сучасного ігрового ПК, який підходить не тільки для ігор. Основою цього ПК є AMD Ryzen 7 3700X 3.6-4.4Ghz – процесор, який чудово зарекомендував себе на ринку. GeForce RTX 2070 8GB відмінно працює навіть в самих вимогливих іграх, ця відеокарта буде актуальна протягом наступних 2 років. А доповнюють цей ПК 16Gb DDR4-3200 Gaming, 240GB M.2 SSD і 1TB HDD. Обожнюєте вигравати у супротивників в будь-яких обставинах? Цей ПК саме для вас!

 

Хочете найпотужніший ігровий ПК? ARTLINE Gaming X99v23 саме те, що ви шукайте! Це один з найпотужніших ігрових ПК в нашому магазині, який демонструє чудові результати навіть при роботі з декількома UHD (4K) моніторами. Продуктивний десятиядерний Intel Core i9-10900KF і потужна GeForce RTX 2080 Ti 11GB забезпечують максимальний комфорт/продуктивність навіть в самих вимогливих відеоіграх. Решта комплектуючих стандартні для цього ігрового ПК – 32Gb DDR4-3200 Gaming, 480GB M.2 NVME SSD і 2TB.