#benchmarki

Огляд процесорів Intel Ice Lake Xeon-W vs AMD TR Pro. Тестування і порівняння результатів продуктивності

Купити ПК з процесорами Intel Ice Lake Xeon-W і AMD TR Pro

У серпні 2021 року в масовий продаж надійшли процесори Intel Xeon-W. Вони створені для однопроцесорних робочих станцій і спрямовані на професійну діяльність. Виробляються вони по 10-нм технологічному процесу. У цій лінійці представлено 5 моделей, вони налічують до 38 ядер, а частота становить до 4 ГГц при розгоні. Лінійка створювалася як конкурент для AMD TR Pro.

Threadripper Pro – по суті набагато швидша варіація AMD EPYC, яка застосовується в однопроцесорних робочих станціях. Серія TR Pro представлена 4 моделями, які мають від 12 до 64 ядер. А тепер давайте розберемося, що ж такого особливого в цих процесорах. Чи справді Intel Xeon-W – конкурент для AMD TR Pro? Про що говорять тести? Відповіді на ці питання містяться в даній статті. Після її прочитання вам буде легше визначитися, яка з моделей підійде під ваші завдання.

 

 

Зміст:

  1. Вступ
  2. Особливості Intel Ice Lake Xeon-W
  3. Характеристика AMD TR Pro
  4. Порівняння технічних параметрів
  5. Результати тестів
    1. HPL Linpack
    2. HPCG
    3. NAMD
    4. Numpy
  6. Висновок
  7. Де можна купити збірки з процесорами Intel Ice Lake Xeon-W і AMD TR Pro?

 

 

Вступ

 

Intel Xeon-W 3300 – поліпшена платформа з більш швидкою 8-канальною пам'яттю збільшеної ємності і PCIe 4.0 з великою кількістю ліній. Сам процесор істотно поліпшений і має нові можливості, такі як Intel Deep Learning Boost. Нова платформа Intel дуже схожа на платформу AMD Threadripper Pro.

Щоб зрозуміти, хто з них показує кращу продуктивність, були проведені тести з чотирьох точок зору. Один з них HPL (linpack) – це основний показник продуктивності, який використовується для ранжирування потужних ПК в списку Top500. Тест HPCG – гарне уявлення про робочі навантаження, пов'язані з пам'яттю. Моделювання молекулярної динаміки NAMD – хороший додаток для «реального світу».

Numpy – це бібліотека для Python. Вона застосовується настільки широко, що Numpy API став стандартним інтерфейсом API, включеним в більшу частину фреймворків чисельних обчислень Python, тобто TensorFlow, PyTorch, PAX та інші. На CPU він дуже часто чутливий до вибору бібліотеки BLAS. Результати тестів наведені для Xeon-W і TR Pro з Intel oneMKL і OpenBLAS.

 

 

Особливості  Intel Ice Lake Xeon W

 

Протягом деякого часу у Intel були 28-ядерні процесори, але з цим поколінням у користувачів з'являється безліч нових функцій, а також можливість збільшення числа ядер. Ось деякі поліпшення серії Xeon-W-3300:

  1. Поліпшення пам'яті. Підтримка 8-канальної DDR4-3200 замість 6-канальної DDR4-2933 з підтримкою пам'яті ЕСС. Також можна встановити обсяг до 4 ТБ.
  2. Поліпшення PCIe. Підтримка PCIe Gen4, а також наявність 64 каналу PCIe Gen4 порівняно з 48 смугами PCIe Gen3.
  3. Новий DLBoost і AI Inference.
  4. Оновлений комплекс мікросхем до Intel C621A, який використовується спільно з серією Ice Lake Xeon.
  5. Вищий TDP до 270 Вт.
  6. Більший діапазон ядер, підтримуваних в сокеті.

 

В цілому у нього безліч нових функцій, яких не було в Cascade Lake попереднього покоління. Перейшовши по посиланню нижче, ви зможете подивитися ще деякі особливості процесорів лінійки Xeon-W-3300.

 

 

Характеристика AMD TR Pro

 

Threadripper Pro – ідеальні інструменти для художників, архітекторів, інженерів і вони оснащені функціями, які розроблені для найвимогливіших професійних навантажень. TR Pro володіє практично всіма можливостями платформи AMD EPYC, однак TDP становить 280 Вт. Він націлений на конкуренцію з Intel Xeon-W. 

AMD TR Pro має в своєму розпорядженні 8-канальну пам'ять DDR4-3200, а ліній PCIe 4.0 налічується 128 і підтримує ЕСС. Одним негативним нюансом EPYC є те, що він застосовується лише в однопроцесорних системах, а максимальна підтримка пам'яті знижена в 2 рази (з 4 ТБ до 2 ТБ). У нього найкраща багатопоточна і однопоточна продуктивність. TR Pro має досить високі робочі частоти, а також вони виділяються пакетом спеціальних функцій – AMD PRO Security, PRO Manageability, PRO Business Ready, а ще має функцію повного шифрування пам'яті Memory Guard.

 

 

Порівняння технічних параметрів

 

Щоб легше було орієнтуватися в характеристиках цих процесорів, в таблиці ми навели основні з них.

 

Модель Intel Xeon W-3375 Intel Xeon W-3365 Intel Xeon W-3345 AMD TR Pro 3995WX AMD TR Pro 3975WX
Техпроцес 10-нм 10-нм 10-нм 7-нм 7-нм
Число ядер і потоків 38/76 32/64 24/48 64/128 32/64
Частота максимум 4 4 4 4,2 4,2
Кеш L3 57 48 36 256 128
Кількість ліній PCIe 4.0 64 64 64 128 128
TDP 270 Вт 270 Вт 250 Вт 280 Вт 280 Вт

 

А тепер до найголовнішого – тести продуктивності.

 

 

Результати тестів

 

Як вже говорилося вище, тести проводилися з чотирьох точок зору. Нижче наведені результати цих тестів. 

 

HPL Linpack

HPL Linpack – це стандартна міра оптимізованої продуктивності обчислень з плаваючою комою. Він добре використовує векторні блоки (AVX) і бібліотеки BLAS.

Для систем Intel Xeon використовувалася багатопотокова збірка Linpack OpenMP з поточної бібліотеки oneMKL. А для систем AMD використовувалася оптимізована двоїчна збірка HPL, що поставляється з бібліотекою AMD BLISv2-3.

На фото видно, що Intel Ice Lake Xeon-W з 32 ядрами і 38 ядрами перевершили навіть AMD TR Pro, у якого 64 ядра. Threadripper 3990X і Pro 3995WX показали практично однакові результати. Це було очікувано для цього тесту, так як «обчислювальне» ядро дуже схоже. Xeon має істотну перевагу від векторного модуля AVX-512 і високооптимізовані бібліотеки MKL (BLAS).

 

 

HPCG

Це вимогливий тест, який обмежений продуктивністю підсистеми пам'яті. Він був розроблений як додаток до HPL, щоб дати кращий індикатор продуктивності систем HPC.

Ice Lake Xeon дуже добре справляється з цим тестом завдяки 8-канальній пам'яті, доступній в новій лінійці. TR Pro 3995WX працює значно краще, ніж TR 3990X в цьому тесті, тому що у Pro 8 каналів пам'яті, у звичайній версії їх 4. Подвійна система EPYC дуже схожа на дві моделі TR Pro 3995WX. Вона має в цілому 16 каналів пам'яті. Що ж стосується продуктивності процесорів Xeon Ice Lake 8352Y і 6258R, вона істотно вище, тому що у них 16 і 12 каналів пам'яті.

 

NAMD

NAMD – широко застосовувана програма молекулярної динаміки з чудовою паралельною масштабністю і низькою залежністю від спеціально оптимізованих апаратних бібліотек, наприклад, MKL. Це хороший тест паралельної продуктивності як для CPU, так і для GPU.

Завдання для тестів:

  • ApoA1 приблизно 92 тис. атомів;
  • STMV приблизно 1 млн. атомів.

 

NAMD має дуже гарне прискорення відеокарти, тому швидше за все ви захочете ввімкнути графічний процесор в свою систему. Для версії 2.х NAMD необхідний хороший баланс між можливостями процесора і відеокарт. Зазвичай це означає використання системи ЦП з великим числом ядер і 1 або 2 відеокартами NVIDIA.

Кількість ядер є основним обмежуючим фактором для виконання цього завдання. NAMD відмінно масштабується на CPU. Насправді значно краще він працює, коли застосовується Hyper Threading або SMT. Хоча для деяких високопродуктивних додатків це не так. Коли включено прискорення відеокарти, HT або SMT уповільнюють роботу.

У STMV продуктивність пам'яті має велике значення.

Тут і Intel Xeon AMD, і CPU відчувають себе добре, і будь-який з них пропонує відмінну платформу для NAMD, особливо коли включені відеокарти NVIDIA.

 

Numpy

Python Numpy займає головне місце в більшій частині роботи, що виконується в області машинного навчання і наукових обчислень за допомогою Python. Він використовується всередині багатьох пакетів, і API приймається/включається в якості стандартного інтерфейсу для частин фреймворків машинного навчання, таких як TensorFlow, PyTorch, JAX, і є варіанти, такі як NVIDIA CuPy, які працюють з прискоренням відеокарти, включаючи згадані раніше фреймворки.

Базова бібліотека BLAS, пов'язана з Numpy, важлива для продуктивності. Поширення Anaconda Python, орієнтоване на машинне навчання даних, за замовчуванням пов'язує свою Numpy-збірку з Intel MKL. У минулому OpenBLAS забезпечував хорошу продуктивність на процесорах AMD. Останні випуски Intel MKL (oneMKL) тепер включають правильний оптимізований кодовий шлях для процесорів AMD.

У таблиці наведено тести лінійної алгебри Numpy, які порівнюють 38-ядерний Xeon-W 3375 і 64-ядерний TR Pro 399WX. Тут ви можете порівняти версії, щоб побачити різницю. Наприклад, Numpy 1.19 з MKL 2020.2 використовується для TR Pro в збірці Anaconda, щоб показати, на що була схожа продуктивність зі старим MKL. Збірка Intel Numpy практично така ж, як збірка Anaconda, і ви можете побачити ефект більш оптимального шляху коду для AMD з новим MKL.

Очікування виправдалися, 38-ядерний Intel Xeon-W 3375 відмінно справляється з Numpy, пов'язаним з MKL. Він досить сильно перевершує TR Pro 3995WX з 64 ядрами. Збірка OpenBLAS погано впоралася з Intel. Нова збірка Intel така ж хороша, так само як і openBLAS для TR Pro, завдяки кращому шляху коду для AMD в останніх версіях MKL.

 

 

Висновок

 

Існує багато робочих навантажень робочих станцій, які просувають підтримку AVX-512 і DL Boost, тому для багатьох Intel буде надійним варіантом. Всього лише кілька місяців тому у AMD не було великої конкуренції в цій сфері. Тепер у Intel з'явився законний конкурент, який охоплює ширший діапазон процесорів – серія Xeon-W-3300.

Intel Ice Lake Xeon-W – дуже хороші ЦП, які відмінно підходять для обчислювальних навантажень, оптимізованих під Intel. Велика частина тестів показала, що як 32-ядерний, так і 38-ядерний CPU Ice Lake працюють краще, ніж навіть 64-ядерний TR Pro. Всі результати тестів безумовно на користь Intel, тому що, за винятком NAMD, вони мали сильно оптимізовані збірки для Intel.

Якщо ви працюєте з програмами, оптимізованими для Intel (з MKL), новий Ice Lake Xeon – очевидний вибір. Інструменти розробника Intel oneAPI чудові, тому в цілому цю платформу і екосистему Ice Lake Xeon легко рекомендувати. Однак, якщо ви не працюєте в екосистемі Intel, AMD TR Pro також дуже хороший варіант процесора і відмінна платформа.

Відносно загальних можливостей платформи, процесори сильно схожі. Якщо ви використовуєте інструменти Intel, то краще вибрати Intel. В іншому випадку обидва процесори відмінний варіант.

 

 

Де можна купити збірки з процесорами Intel Ice Lake Xeon W і AMD TR Pro

 

Якщо вам необхідна робоча станція з процесором Intel Ice Lake Xeon-W або AMD TR Pro, тоді в магазині Артлайн ви можете подивитися вже готові збірки або ми зберемо пристрій під ваші потреби з одним з них (якщо таких збірок ще немає, значить, вони скоро з'являться на сайті). У нас ви можете придбати будь-який пристрій в розстрочку під 0%. Оплатити покупку можна будь-яким зручним для вас способом. Доставка по всій території України. Звертайтеся! Ми будемо раді підібрати для вас пристрій під ваші завдання!

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]