#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Найкраща термопаста для процесорів 2021 року

Як вибрати кращу термопасту для процесорів 2021 року

Усі хочуть мати продуктивний ПК, тому намагаються підбирати відповідні комплектуючі: потужний процесор, відеокарту та достатній обсяг ОЗП. Однак не всі знають, що вони потребують обслуговування. Наприклад, процесор встановлюється на материнську плату, після чого на неї ставиться радіатор з вентилятором, між якими необхідно нанести термопасту, щоб заповнити повітряні проміжки. В основному використовують термопасту, яка входить до комплекту. Однак якщо ви збираєтеся розганяти процесор, стандартної пасти може вистачити, доведеться купувати нову. У цьому огляді ми розглянемо, як її вибрати і на що варто звернути увагу.

 

 

Зміст:

  1. Роль термопасти
  2. Види термопаст
    1. Металева основа
    2. Керамічна основа
    3. На основі рідких металів
  3. Основні параметри термопаст
  4. Кращі термопасти преміум-класу
    1. ProlimaTech PK-3 Nano Aluminum
    2. Thermal Grizzly Kryonaot
    3. Cooler Master MasterGel Pro v2
    4. Arctic MX-5
    5. NBA Cooling NB Max Pro
  5. Найкращі бюджетні термопасти
    1. Noctua NT-H1
    2. Gelid GC-Extreme
    3. Dow Corning/DOWSIL TC-5625
    4. SYY 157
  6. Вибір рідкої термопасти для металу
    1. Thermal Grizzly Conductonaut
    2. Phobya Liquid Metal Coupound LM
  7. Ранжування термопаст
  8. Де можна купити якісну термопасту?

 

 

Роль термопасти

 

Термопаста потрібна для того, щоб знижувати температуру процесора. Під час роботи ЦП нагрівається і що сильніше навантаження, то сильніше нагрівання. Якщо відбувається перегрів процесора, тактова частота знижується, це призводить до того, що швидкість ПК падає. Термопаста зменшує температуру ЦП, тим самим збільшуючи термін служби.

На перший погляд здається, що вибрати термопасту нескладно, проте від її різновидів розбігаються очі. Якщо ви купите хорошу пасту, ваш процесор не втрачатиме продуктивність, за її допомогою ЦП буде відводити більше відпрацьованого тепла кулеру, забезпечуючи охолодження процесора. Від вибору хорошої термопасти залежить розгін ЦП. Завдяки якісній пасті процесори для ігор розганяються швидше.

 

 

Види термопаст

 

Більшість паст складаються з керамічних і металевих матеріалів. Завдяки цьому їх легко наносити та видаляти.

 

Металева основа 

Така термопаста виготовляється з алюмінію або срібла. Вона швидко зменшує температуру процесора, тому що метал має високу теплопровідність. Але такі пасти мають один недолік – електропровідність. Її не можна наносити занадто багато, тому що якщо вона потрапить на ланцюги материнки, що проводять напругу, може відбутися коротке замикання, яке пошкодить плату.

 

Керамічна основа

Такі пасти не проводять електрику, тому вони гірше справляються із відведенням тепла. Їх краще використовувати там, де не потрібне сильне охолодження процесора.

 

На основі рідких металів

Компаунди рідких металів практично завжди електропровідні, наносити їх необхідно акуратно, оскільки їх важко видалити. Такі пасти добре застосовувати у системах охолодження, де процесор сильно нагрівається.

 

 

Основні параметри термопаст

 

Щоб зрозуміти, наскільки ефективна термопаста, необхідно вивчити її характеристики. Хочемо звернути вашу увагу на основні з них:

  • теплопровідність – що вона вища, тим краще охолоджується процесор;
  • термопаста має бути середньої консистенції: не рідкою та не густою.

 

Є інші параметри. У всіх варіантів паст вони знаходяться в межах норми, тому на них можна не зосереджуватися. Серед цих параметрів можна виділити:

  • стійкість до температури;
  • спектр робочих температур;
  • хімічна нейтральність;
  • токсичність.

 

Давайте розглянемо деякі гідні варіанти термопасти.

 

 

Кращі термопасти преміум-класу

 

Нижче представлена добірка різних паст та їх особливостей.

 

ProlimaTech PK-3 Nano Aluminum

Ця паста має відмінну теплопровідність, коефіцієнт якої досягає 11.2 Вт/мК. Вона забезпечує тривалу та стабільну роботу всім компонентам комп'ютера. ProlimaTech PK-3 розроблена з наночастинок, що заповнюють повітряні зазори. Вона забезпечує максимальну теплопровідність, а також має низький тепловий опір і миттєво висихає.

Вона являє собою пасту з помірною в'язкістю, інтегровану з оксидом алюмінію та цинку. У шприці знаходиться 1.5 г речовини, якої буде достатньо великим ЦП. Паста ProlimaTech PK-3 не піддається корозії, тому прослужить довгі роки.

 

Thermal Grizzly Kryonaot

Ця паста має високу теплопровідність, вона не висихає, має високу стабільність і не проводить електрики. Це відмінний варіант для оверклокінгу, її легко чистити, тому вона проста у застосуванні. Виробники Kryonaot використовують особливий склад, який запобігає процесу висихання при температурі до 80 градусів. Ще вона прибирає різні нерівності ЦП та радіатора, завдяки чому тепло ефективніше передається.

 

Cooler Master MasterGel Pro v2

MasterGel Pro v2 має оновлений склад із високою ефективністю охолодження ЦП та відеокарти. Він забезпечує краще розсіювання тепла, передаючи його від чіпсету до основи кулера. У пасти гарна густота та пластична в'язкість, а ще вона стабільна при нанесенні. Її легко використовувати та очищати.

 

Arctic MX-5

MX-5 – це покращений склад попередниці MX-4, який заснований на вуглецевих мікрочастинках на крем'яній або силіконовій основі. Вона має трохи блакитний відтінок, її зручно наносити та очищати.

Завдяки тому, що термопаста не містить частинок металу, вона не проводить тепло, тому виключається можливість короткого замикання, якщо вона випадково потрапить на доріжки, що проводять, і контакти роз'ємів. Її можна застосовувати на всіх ЦП та відеокартах.

 

NBA Cooling NB Max Pro

До основних переваг пасти відносяться:

  • екстремальна теплопровідність: при значенні 8.5 Вт/мК термопаста NB Max Pro для ЦП забезпечує екстремальну теплопередачу та необхідну стабільність, допомагає системі працювати безперебійно;
  • безпечна у використанні: термопаста є електроізоляційною – це означає, що вона не викликає короткого замикання в системі, навіть якщо протікає, також паста безпечна для навколишнього середовища;
  • її легко наносити;
  • широкий діапазон робочих температур: комп'ютерна паста має робочу температуру від -45 до +180 градусів;
  • довговічність: не сохне протягом 4 років після нанесення.

 

Чудовий варіант для вашої системи.

 

 

Найкращі бюджетні термопасти

 

Однією з найкращих недорогих паст є Noctua NT-H1, саме з неї ми і почнемо огляд бюджетних моделей.

 

Noctua NT-H1

Ця паста має досить в'язке та стабільне з'єднання. Вона знаходиться в шприці з кришкою, що загвинчується, що сприяє довговічності суміші. Вона являє собою теплостійку білу або сіру масу, яка має високу в'язкість. Термопасту дуже легко використовувати: досить просто нанести краплю в центр кришки і відразу встановити систему охолодження. Її можна застосовувати протягом кількох років без помітного погіршення якості.

 

Gelid GC-Extreme

Паста має помірно в'язкий склад, завдяки чому дуже стабільна при нанесенні, і її легко можна рівномірно розподіляти. Термопаста відносно легка в експлуатації. Є лише один нюанс – для правильного розподілу необхідно безперервно повільно давити на шприц.

 

Dow Corning/DOWSIL TC-5625

Це силіконова теплопровідна термопаста, яка має низьку в'язкість, високу теплопровідність і низький тепловий опір. Модель має високі діелектричні властивості, а також має тривалий термін експлуатації і стабільність у широкому діапазоні температур. Застосовувати її можна як автоматизованим, і ручним способом.

 

SYY 157

SYY не містить металів і не проводить електрику, що унеможливлює будь-який ризик короткого замикання. Складається вона з вуглецевих частинок і має надзвичайно високу теплопровідність - 15.7 Вт/мК, що забезпечує ефективне розсіювання тепла, яке виділяє процесор або відеокарта. Вона має ідеальну консистенцію та проста у застосуванні, навіть для новачків. Є ще інші ефективні бюджетні термопасти, наприклад 2E THERMOBOOST PROFI.

 

 

Вибір рідкої термопасти для металу

 

Останнім часом у комп'ютерній техніці все частіше стали застосовувати рідкий метал як термоінтерфейс. У зв'язку з цим розглянемо деякі відмінні варіанти термопаст.

 

Thermal Grizzly Conductonaut

Паста Conductonaut створена з рідкометалевих сплавів і її добре використовувати там, де необхідна найвища ефективність. До особливостей термопасти відносяться дуже висока теплопровідність, значна концентрація індію, зручне нанесення за допомогою синтетичної голки. Якщо ви нанесли багато матеріалу, його можна видалити за допомогою спеціального наконечника.

 

Phobya Liquid Metal Coupound LM

Це найкраща недорога термопаста для рідких металів. Вона складається на 100% рідкого металу і виготовляється за останніми передовими технологіями. Має відмінну теплопровідність у порівнянні зі звичайними компаундами. Але важливо пам'ятати, що вона не підходить для використання на алюмінієвих поверхнях.

Ще про деякі варіанти відмінних термопаст ви можете дізнатися, подивившись відеоогляд.

 

 

Ранжування термопаст

 

Нижче наведено результати тестів термопаст, які допоможуть правильно вибрати пасту. Важливо враховувати, що та сама паста може працювати по-різному: все залежить від виду кулера і кріплень, які ви застосовуєте. Щоб дати вам краще уявлення про ефективність термопасти були охоплені 3 основні змінні:

  • кріплення Noctua NH-D15 із низьким натягом;
  • кріплення Noctua NH-D15 із високим натягом;
  • високовольтне складання з універсальним охолодженням рідини (AIO).

 

Зверніть увагу на результати тестів на фото.

Подивившись на фото, можна побачити, що пасти рідких металів розташовуються на самому горі в температурній діаграмі, у них значення трохи нижче, ніж у звичайних паст. Розбіжності між показниками вгорі та внизу дорівнюють трохи менше 4 градусів.

Що стосується кріплень з високою напругою, рідкі метали знову перебувають у верхній частині списку. Різниця між цими частинами така сама, як на попередньому фото – 4 градуси. У ієрархії паст сталися лише незначні зміни. На графіку видно, більшість хороших і хороших паст функціонують приблизно однаково.

Там, де застосовуються кріплення для високої напруги, рідкі металеві з'єднання знову опинилися на перших позиціях. У той же час, відмінність у 6 градусів серед 15 протестованих паст показує, що немає суттєвих відмінностей у продуктивності, навіть коли встановлено кулер 360 all-in-one із встановленням двоконтактного вентилятора.

З усього вищесказаного можна дійти висновку, що для створення конфігурації ПК необхідні термопасти для ефективного розсіювання теплових навантажень. Без їхньої допомоги комплектуючим комп'ютера складно залишатися прохолодними при ігрових баталіях та складних обчисленнях. Не для всіх пристроїв потрібна паста преміум-класу, тому що навіть бюджетні можуть виявитися досить ефективними.

 

 

Де можна купити якісну термопасту

 

Як ми вже говорили, сьогодні на ринку є безліч різних термопаст і іноді зробити вибір може бути складно. Але в магазині Артлайн професійні консультанти підберуть оптимальний варіант для ваших потреб. Також у нас можна придбати готові збірки ПК або ми зберемо пристрій за вашими параметрами.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Яку термопасту краще вибрати?
Термопасти є в банках, шприцах, тюбиках та пакетах. Найзручніший і найпрактичніший варіант – шприц, тоді її зручно наносити та зберігати. Чим вища теплопровідність, тим краще.
+ Чи може термопаста замкнути контакти?
Так, якщо вона є електропровідною, і ви її занадто багато нанесли.
+ Чи впливає термопаста на продуктивність?
Так. ЦП під час роботи нагрівається і що сильніше навантаження, то сильніше, через що тактові частоти знижуються, у результаті швидкість ПК падає. Термопаста зменшує температуру, відповідно підвищує термін служби процесора та його продуктивність.