#benchmarki

Яка продуктивність у робочій станції на базі NVIDIA Quadro RTX 4000 в різних додатках?

Купити робочу станцію на базі NVIDIA Quadro RTX 4000

Галузь IT є складною структурою, яка складається з багатьох рівнів. Окреме місце в ній виділяється робочим станціям. Завдяки їм фахівці в різних сферах здійснюють великий спектр завдань, починаючи від створення проектів та завершуючи написанням програмних кодів, візуалізацією і перевіркою коду.

Хоча «серце» будь-якої фірми – сервери, на продуктивність роботи команди істотно впливають правильно підібрані робочі станції. Тому в даному огляді ми розглянемо робочу станцію на базі професійної відеокарти NVIDIA Quadro RTX 4000, а також подивимося, наскільки вона продуктивна в різних додатках.

 

 

Зміст:

  1. Які процесори краще всього поєднуються з NVIDIA Quadro RTX 4000?
    1. Intel Core i9-10900KF
    2. AMD Ryzen 9 5900X
  2. Вибір материнської плати
    1. ASUS ProArt Z490-CREATOR 10G
    2. ASUS ProArt B550-CREATOR
  3. Огляд графічного процесора NVIDIA Quadro RTX 4000
  4. Результати тестів
    1. Enscape
    2. Autodesk VRED Professional
    3. VRMark
    4. Solidworks Visualize
    5. V-Ray/Radeon ProRender
  5. Де можна купити робочу станцію на підставі NVIDIA Quadro RTX 4000 по оптимальному співвідношенню ціни і якості?

 

 

Які процесори краще всього поєднуються з NVIDIA Quadro RTX 4000

 

Вибираючи ПК і вивчаючи його характеристики, ви, швидше за все, звернули увагу, що такому пункту, як процесор приділяють особливу увагу. Це тому що характеристики центрального процесора безпосередньо і в більшій мірі впливають на швидкість і продуктивність комп'ютера. Вся суть в тому, що ЦП, як кажуть, – саме серце і в той же час мозок ПК. Поки він працює, працюють і всі інші комплектуючі системного блоку і підключена до нього периферія. Він відповідає за обробку інформації, а також коригує роботу частин системи. З якими ж процесорами NVIDIA Quadro RTX 4000 показує кращу продуктивність?

 

Intel Core i9-10900KF

Процесор побудований на архітектурі Comet Lake і виготовлений по 14-нм техпроцесу. Intel Core i9-10900KF має 10 ядер і 20 потоків. Базова частота становить 3.7 ГГц, а при розгоні 5.3 ГГц. Множник у процесора розблокований. Кеш-пам'ять третього рівня дорівнює 20 МБ. Енергоспоживання становить 105 Вт, а максимальна температура – 72 градуси. Він підтримує пам'ять DDR4-2933.

Intel Core i9-10900KF забезпечує хорошу продуктивність в додатках разом з RTX 4000. Він має відповідний баланс робочої частоти, число ядер і потоків. Також процесор підтримує нові технології: Intel Thermal Velocity Boost, Hyperthreading, Ethernet Connection I225, Wi-Fi 6 AX201.

 

AMD Ryzen 9 5900X

У цього процесора відмінна продуктивність у всьому. AMD Ryzen 9 5900X має 12 ядер і 24 потоки. Базова частота становить 3.7 ГГц, а при розгоні 4.8 ГГц. Кеш третього рівня дорівнює 64 МБ. Енергоспоживання становить 105 Вт. Процесор заснований на мікроархітектурі Zen 3 і виготовлений по 7-нм техпроцесу. Підтримує двоканальну пам'ять DDR4-3200 до 128 ГБ.

Володіючи такою кількістю ядер і потоків, AMD Ryzen 9 5900X може впоратися з будь-якими завданнями. Якщо ви займаєтеся 3D-рендерингом, редагуєте відео, або займаєтеся іншими серйозними завданнями, він буде відмінним варіантом для вас.

 

 

Вибір материнської плати

 

Материнська плата є головною сполучною ланкою в рамках системного блоку. Тому важливо під час покупки виділити з великої кількості плат саме ту, яка підходить для ваших потреб і задовольнить всі ваші вимоги. Серед величезного асортименту ми виділили 2 материнські плати, які відмінно поєднуються як з представленими процесорами, так і з NVIDIA Quadro RTX 4000.

 

ASUS ProArt Z490-CREATOR 10G

Материнська плата відмінно підходить для створення професійного контенту. Весь її софт і багато технічних рішень створені для робочих станцій. З цією метою оптимізовані всі інтерфейси – порти Thunderbolt 3 і два контролера для мережі. У неї є функція «розумного» розгону, яка підбирає відповідні параметри, щоб взяти від ЦП максимум.

Материнська плата має 6 портів SATA 6 Гбіт/с, два слоти M.2. Один підтримує режими SATA і PCIe 3.0x4, а інший – PCIe 3.0x4 для NVMe, дані передаються зі швидкістю до 32 Гбіт/с. Вона підтримує роз'єми LGA 1200 для процесорів Intel 10-го покоління. Функція AI Overcloking автоматично налаштовує систему за допомогою вбудованого інтелекту.

ASUS ProArt Z490-CREATOR 10G має три слоти PCIe 3.0x16. Верхні два укріплені за допомогою технології SafeSlot для потужних графічних процесорів, наприклад, NVIDIA Quadro, які забезпечують високу продуктивність в професійних програмах. Плата підтримує двоканальну оперативну пам'ять DDR4 до 128 ГБ.

 

ASUS ProArt B550-CREATOR

Основою материнської плати є чіпсет AMD B550, який розрахований на творців цифрового контенту. Вона володіє двома інтерфейсами Thunderbolt 4 з підтримкою режимів DisplayPort 1.2 і DisplayPort 1.4.

Підсистема живлення налічує 14 фаз, створена за схемою 12 + 2. Плата підтримує до 128 ГБ ОЗП. Вона оснащена двома 2.5-гігабайтними мережевими адаптерами і звуковим чіпом Realtek ALC1220. Детальніше про параметри ASUS ProArt B550-CREATOR ви можете дізнатися, подивившись відеоогляд.

 

 

Огляд графічного процесора NVIDIA Quadro RTX 4000

 

NVIDIA Quadro RTX 4000 заснована на графічному процесорі Turing TU106. Він з'єднаний з 8 ГБ пам'яттю GDDR6 через 256-бітний інтерфейс з ефективними даними зі швидкістю 13 Гбіт/с. При такій швидкості карта забезпечує пікову пропускну здатність пам'яті до 415 ГБ/с.

У порівнянні з заснованою на Pascal Quadro P4000, яку він замінює в основній лінійці професійних відеокарт NVIDIA, Quadro RTX 4000 пропонує значно вищу продуктивність в усіх напрямках і набагато більшу пропускну здатність пам'яті, а також деякі додаткові можливості. RTX 4000 пропонує більше ядер CUDA – 2304 проти 1792 і швидшу пам'ять на додаток до ядер Tensor і RT. Вона має 288 ядер Tensor і 36 RT, яких просто немає в Pascal.

Енергоспоживання RTX 4000 становить 160 Вт. Відеокарта має 3 повнорозмірних порти DisplayPort 1.4 і один роз'єм VitualLink типу USB-C, який пропонує 4-смуговий порт HBR3 DisplayPort і один роз'єм USB 3.1 Gen 2.

 

 

Результати тестів

 

Для візуалізації в реальному часі частота кадрів реєструвалася за допомогою FRAPS з використанням 3DConnexion SpaceMouse, щоб забезпечити постійне переміщення моделі. Тестування проводилося як з роздільною здатністю 1920х1080, так і 3840х2160.

 

Enscape

Enscape – це інструмент для візуалізації і віртуальної реальності в реальному часі для архітекторів, які застосовують OpenGL 4.2. Він забезпечує дуже якісну графіку у вьюпорті і використовує елементи трасування променів для глобального освітлення в реальному часі.

Для тестів використовувалося житловий будинок і колосальний комерційний проект. Вимога до відеопам'яті графічного процесора у цих моделей досить істотні. У житловому будинку використовується 2.8 ГБ при Full HD і 4.5 ГБ при 4К, а в комерційній забудові – 5.5 ГБ при Full HD і 6.9 ГБ при 4К.

NVIDIA Quadro RTX 4000 в чомусь перевершує всі інші графічні процесори, які представлені в тестах. Найбільша перевага була отримана в роздільній здатності 4К, коли вона майже вдвічі перевищувала частоту кадрів Quadro P4000 і AMD Radeon Pro WX 8200. Вона також було значно швидше, ніж Quadro P5000.

На цьому етапі важливо відзначити кількість кадрів в секунду. Для інтерактивної візуалізації дизайну потрібно більше 24 кадрів в секунду для плавного перегляду. Хоча всі відеокарти досягли цього при роздільній здатності Full HD, тільки RTX 4000 наблизилася до такого рівня в 4К.

Показання 20 кадрів в секунду були вражаючими, але часом модель «заїкалися», особливо при переході від інтер'єру до зовнішнього вигляду комерційної розробки. Однак, як і в більшості додатків, ви можете зменшити якість зображення в Enscape, щоб підвищити продуктивність. Наприклад, в чорновому режимі, який як і раніше дає дуже хороші візуальні результати, під час проведення тестування було досягнуто 36 кадрів в секунду, і все було гладко як шовк.

 

Autodesk VRED Professional

В автомобільній промисловості для 3D візуалізації, віртуального прототипування і віртуальної реальності найчастіше застосовують Autodesk VRED Professional. Цей інструмент використовує OpenGL 4.3 і забезпечує дуже якісні візуальні ефекти області перегляду. Він пропонує кілька рівнів згладжування в реальному часі (АА), що важливо для автомобільного стилю, оскільки воно згладжує краї панелей кузова. Але обчислення АА використовують багато ресурсів відеокарти, як з точки зору ядер, так і з точки зору пам'яті. Тестування проводилися на автомобільній моделі з АА, встановленим на «Вимкнути», «Середній» і «Надвисокий».

Quadro RTX 4000 був значно швидше, ніж всі інші графічні процесори, але його перевага перед AMD Radeon Pro WX 8200 стала ще більше, коли був включений АА в реальному часі.

При роздільній здатності 4К і середньому значенні АА RTX 4000 був єдиним графічним процесором, який показував плавність всього лише трохи нижче ідеального мінімуму 24 FPS. Однак коли АА було встановлено на надвисоке значення, навіть RTX 4000 зіткнувся з труднощами, і модель була досить нестабільна у вьюпорті. У цих типах робочих процесів автомобільного стилю, де візуальна якість має першорядне значення, необхідно використовувати кілька відеокарт або ж одну, але більш потужну.

 

VRMark

VRMark – спеціальний тест віртуальної реальності, який застосовує як DirectX 11, так і DirectX 12. Він орієнтований на 3D-ігри, тому не ідеальний для наших потреб, але він покаже продуктивність, яку можна очікувати від ігрового движка.

У тесті Orange Room на основі DirectX 11 RTX 4000 був насправді повільніше, ніж інші відеокарти, але цьому не слід надавати занадто великого значення, оскільки оцінки були набагато вище, ніж зазвичай потрібно для VR. У більш вимогливому тесті Blue Room, розробленому для VR-гарнітур наступного покоління, він показав значну перевагу в порівнянні з іншими.

Йому навіть вдалося перевершити AMD Radeon Pro WX 8200 в Cyan Room на базі DirectX 12, тесті, з яким AMD зазвичай добре справляється, тому що архітектура AMD Vega розроблена з низькорівневими API, такими як DirectX 12 і Vulkan.

 

Solidworks Visualize

У тестуванні використовувалася модель автомобіля Camaro 1969 року роздільною здатністю 4К і двома різними налаштуваннями якості. Спочатку при швидкій якості зі 100 проходами, достатній для отримання тестового рендеру, потім з точною якістю і 500 проходами, що дає значно кращі результати.

RTX 4000 виконав 100 проходів рендерингу всього за 35 секунд. Але треба було 500 проходів, щоб реально побачити його перевагу над іншими графічними процесорами попереднього покоління. Він виконав цю роботу трохи більш ніж удвічі швидше, ніж Quadro P4000, і трохи менше третини часу знадобилося Quadro M4000. Додавання другої Quadro RTX 4000 до тієї ж робочої станції також скоротило час рендерингу вдвічі. У результатах тестів можна також побачити продуктивність з включеним шумопоглинанням і без нього.

 

V-Ray Radeon ProRender

У тесті V-Ray RTX 4000 був швидше на 25%, ніж P5000. В Radeon ProRender для SolidWorks, додатку, в тестах якого зазвичай переважає AMD, RTX 4000 був приблизно на 20% швидше, ніж Radeon Pro WX 8200.

 

Де можна купити робочу станцію на підставі NVIDIA Quadro RTX 4000 по оптимальному співвідношенню ціни і якості

 

В асортименті магазину Артлайн представлені різні збірки робочих станцій, в тому числі на базі NVIDIA Quadro RTX 4000. Ще ми можемо зібрати будь-яку конфігурацію по вашим параметрам. Якщо вам складно визначитися з вибором, досвідчені консультанти завжди готові вам допомогти. Загляньте до нас на сайт, і ви самі переконаєтеся, що у нас хороше співвідношення ціни і якості.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]