#3d-pechat

Розбір для новачка: ноззли, сопла та все що з ними пов'язано

Розбір для новачка: ноззли, сопла та все що з ними пов'язано

Багато користувачів не розуміють термінології у сфері 3D-друку. У цій статті ми розглянемо, що таке ноззли та особливості їхнього використання.

 

 

Зміст:

 

  1. Термінологія
  2. Розмір
  3. Матеріали
  4. Діаметр вихідної дірки
  5. Приклади друку
  6. Де можна придбати найкращі ноззли для 3D-принтера?

 

 

Термінологія

 

Ми почнемо з термінології. Протягом усієї статті ми називатимемо розглянуті маленькі штучки ноззлами. Це калька з англійської, і вони називаються соплами. Втім, нам здається, так казати трохи некоректно. Коли ви кажете сопло, на уяву приходить багато різних варіантів, від поливок для газону до прямого упорскування в моторах.

У слові ноззл все інакше, у нього немає таких смислів. Чуєте ноззл – отже йдеться про 3D-друк.

 

 

Розмір

 

Для кожного ноззла є три важливі характеристики. Одна залежить від вашого принтера, дві інші можна вільно вибирати.

Перша характеристика – розміри. Існують три основні довжини сопла. Діаметр у них усіх однаковий – це 6 мм. Найкоротші мають довжину приблизно від 10 до 13 мм.

Вище на зображенні показано стандартне сопло у світі. Таке стоїть на Ender 3 v2 та ще на різних його братах, сестрах та клонах. З ним просто поводитися, їх можна буквально зібрати на смітнику якої-небудь 3D-ферми. Перші такі ноззли ставила ще Prusa у свої найдавніші моделі.

Більше нічим воно не цікаве. Другий варіант – подовжені версії. Вони наближаються до 20-23 мм у довжину, різьблення мають таке саме, як і перший варіант.

Чим довше сопло, тим більша зона контакту пластику з металом. Це дозволяє вам плавити більше пластику за секунду. Для такого сопла потрібно мати відповідний блок нагрівача, звичайним 3D-принтером вони просто не стануть. Наприклад, нагрівач для KE, там сопло входить майже на всю довжину. На папері це дозволяє видавати на 200-300% більше пластику. На практиці таких чисел ви не досягнете.

Тепер розглянемо третій вигляд. Він досить рідкісний, ми навіть наживо його ніколи не бачили.

Супервулкан – ще більш подовжена версія, довжиною 50 мм. Плавить швидше, теоретично мінусів немає. Щоб отримати точніші результати, його необхідно протестувати, але куди його запхати – незрозуміло.

Ми почали говорити про три пункти? Так це не зовсім правда. Існує ще багато специфічних типів, що застосовуються різними виробниками та з різними хотендами. З усього цього розмаїття ми хотіли б виділити лише один CHT ноззл. Першими їх запропонувала компанія BondTech, їх конструкція була змінена. Замість простої трубки вони ділили пластик на три вузькі доріжки, які наприкінці ноззла поєднувалися. Це збільшує площу контакту, а значить швидкість плавлення пластику. На практиці для стандартного сопла 0.4 мм різниці майже немає, а стандартний дизайн «порожниста трубка» без проблем виконує друк. Такі сопла дуже дорогі, оскільки виробляються надточним свердлінням дірочок. Китайці це також скопіювали, але по-своєму.

У побуті можна зустріти франкенштейна. Як звичайний ноззл, але всередину вставляється мідна штучка, яка ділить шлях філаменту на кілька доріг. По суті виходить бюджетний BondTech. Згідно з тестами західних блогерів, він працює не гірше.

Ми розглянули три типи ноззлів, що використовуються у 99% принтерів. Іноді можна знайти пропрієтарні види типу хотендів у Bambu Lab, проте у наших краях вони рідкість.

 

 

Матеріали

 

Тепер перейдемо до того, що ви можете вибрати. Почнемо із матеріалів.

Нижче на картинці показані звичайні ноззли з латуні. Вони популярні, бо дешеві. На цьому їхні плюси закінчуються. Після того, як ви трохи розберетеся зі своїм принтером, ми радимо вам придбати щось з інших матеріалів. Головна проблема з латунними ноззлами полягає у швидкому зносі. Проблеми з ноззлом – найбільш складні в діагностиці, тому що це може бути і оверекструзія, і андерекструзія, і навіть погане укладання пластику в певному напрямку (найдивовижніше з того, що нам зустрічалося). Тобто, наприклад, по осі Х лягає ідеально, а по Y – каша.

Іноді можна зустріти варіант краще латуні – нержавіюча сталь. Щиро скажемо, реальних аргументів для них немає. Дехто каже, що пластик менше липне до неї. Хтось вказує, що свинець із латуні може проникати у пластик, а з нержавійкою такого не буде.

Ми дотримуємося простої думки, якщо ви вже задумали апгрейд, не беріть нержавіючу сталь. Вона потрібна для дуже нішевих завдань, на кшталт друку з висококристалічними пластиками. Навіть у такому разі краще взяти гартовану сталь.

Мідь відрізняється неймовірною теплопередачею та жахливою міцністю. Такі ноззли рідкість, тому що мідь зовсім не дешева у виробництві та примхлива. Їх дуже важко знайти на ринку, а в побуті ми не знаємо про випадки їх застосування.

Четвертий варіант є максимально популярним після латуні – гартована сталь. Це вже зовсім інша категорія. Головний її мінус – вона гірше проводить тепло. Втім, такі сопла майже не зношуються будь-якими філаментами, наприклад, пластик із вкрапленнями карбонових трубок чи деревини.

Якщо ви берете такі ноззли, краще купуйте одразу набір. Так вони коштують не дуже дорого та мають класну різноманітність.

Зрештою, на вершині цієї пластикової піраміди йдуть ноззли від серйозних компаній. Ми розглянемо два цікаві варіанти. Перший варіант пропонує компанія MicroSwiss. Ця компанія знаходиться в США. Ноззл тут нікельований з особливим покриттям, щоб ваш пластик легко ковзав. Ще він має чудовий вигляд.

Інший варіант таких ноззлів – біметали від Creality. Мідь тут для термопровідності, вона у неї найкраща з усіх металів. Зношуються частини із загартованої сталі. Такий варіант буде майже вічним, тільки не забувайте його чистити, особливо якщо друкуєте філаментами. Він часто забивається.

Є інші варіанти. Можна знайти навіть ноззли зі штучного алмазу чи рубіну.

 

 

Діаметр вихідної дірки

 

Перейдемо до розгляду наступної характеристики – діаметр вихідної дірки. Із заводу всі принтери йдуть з 0.4 мм. Це звичайний компроміс між точністю та швидкістю друку. Буває безліч діаметрів, від 25 сотих міліметрів і до 1 цілого міліметра.

Загальне правило полягає в тому, що висота шару має становити половину від діаметра. Якщо у вас стокове сопло на Ender SE або KE, висота шару в ідеалі становить 0.2 мм. Чим ваше сопло менше, тим точніше деталі ви можете друкувати, але довше це робитимете. І навпаки, з великою діркою приходить більша швидкість друку, але низька точність.

Ще одна річ, про яку варто пам'ятати – ноззли меншого діаметра легше забити сміттям, що потрапляє у ваш 3D-принтер. Але ж ми серйозні люди, тож це проблема принтера, а не ваша. Нехай друкує, доки не заб'ється, а потім вирішуватимете цю проблему.

Поговоримо про сміття. У природі зустрічається така штука, яку ставлять усі ентузіасти. Це невеликий поролоновий фільтр, що очищає філамент від бруду, який міг налипнути. Це недорога штука, але вона іноді рятує принти та 3D-принтери.

 

 

Приклади друку

 

У статті ми розглянемо три характеристики, які вам потрібно знати про сопла.

Вище показаний стандартний набір латунних сопел. Такий підійде, якщо ви друкуєте рідко та винятково ніжними матеріалами (PLA, ABS, PETG, TPU). Це ми вже трохи забігаємо вперед, але ось вам порівняння PLA та TPU. Нижче на картинки ви можете побачити, що він просто неймовірно м'який. А ось гламурний пластик із гліттером, досить абразивний, і латунні ноззли його не надто люблять. Вони дешеві, і це їхній головний плюс.

Це вулкан-стайл красень від Свісс-тек.

Подивіться докладніше на це покриття, воно просто відмінне. Таке підходить, наприклад, до К1 чи KE моделям від Creality. До нього ніщо не липне і абразивних матеріалів воно не боїться, але й коштує більше набору із семи латунних для більш простих принтерів. Якісне покриття, яке забезпечує мінімальне тертя та підвищену зносостійкість, коштує грошей. Ще потрібно розуміти, що, друкуючи раз на місяць одну деталь, ви навряд чи відчуєте цю зносостійкість. Інша річ, коли у вас йде хоча б один спул пластику на місяць – з такими навантаженнями ці красені впораються на ура.

Для одноразової покупки радимо ще набір, показаний вище. Це сім ноззлів, але не латунь, а розжарена сталь. Підійде для довгого та щасливого друку з вашим новим Ender. Тут можна використати цікаві філаменти.

На зображенні вище показаний взагалі ідеальний варіант, який служитиме роками. Ще нам дуже подобається, як тут естетично поєднується мідь із сталлю.

 

 

Де можна придбати найкращі ноззли для 3D-принтера?

 

Якщо ви хочете купити найкращі ноззли для 3D-друку, можете відвідати інтернет-магазин Артлайн. Там пропонують запасні частини для різних моделей 3D-принтерів. Якщо ви не можете підібрати потрібні ноззли для вашого пристрою, то можете звернутися до консультантів Артлайн. Вони допоможуть вам зробити правильний вибір.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що таке сопло у 3D-принтері?
Це важливий елемент друку, який забезпечує екструзію матеріалу на платформу.
+ Навіщо змінювати ноззл у 3D-принтері?
Цей компонент необхідно змінювати через природний знос. Також з часом збільшується діаметр, усередині сопла з'являється нагар і можуть утворитися інші поломки.
+ Яке сопло підійде для друку PLA пластиком?
Оптимальним варіантом для друку буде латунне сопло.