#3d-pechat

Огляд 3D-принтера ELEGOO Jupiter 6K

Огляд 3D-принтера ELEGOO Jupiter 6K

Elegoo Jupiter 6K – це великий об'ємний 3D-принтер, розроблений компанією Elegoo. Він призначений для професійного використання та може застосовуватися для створення великоформатних та складних об'єктів. У цій статті ми детальніше розглянемо його характеристики та можливості.

 

 

Зміст:

 

  1. Розмір та зовнішній вигляд
  2. Особливості та зручність використання
  3. Робота з Elegoo Jupiter 6K
  4. Підсумок
  5. Де можна придбати 3D-принтер?

 

 

Розмір та зовнішній вигляд

 

Зазвичай смоляні 3D-принтери, навіть бюджетні, поставляються в зібраному вигляді. Однак не така справа з Юпітером. Складання займе близько 30 хвилин і, як кажуть, «зібрати його навіть простіше, ніж FDM-принтер».

 

Чорна коробка

Розміри цієї машини становлять 498 х 358 х 750 мм. Корпус і шасі виготовлені з листового металу, передні дверцята з тонованого скла. Його дверцята відкриваються на 180°, це дозволить повністю відкинути їх назад.

Юпітер намагається розбити свою повністю чорну схему червоними акцентами, сріблястою ручкою на дверях та алюмінієвими кермами з боків для підйому. Позаду є 2 вентилятори, які працюють дуже тихо. Спереду розташований великий 5-дюймовий сенсорний екран з оновленим інтерфейсом користувача, виконаним в чорно-червоних тонах.

 

Модульна висота

Під чорним корпусом Jupiter знаходиться друкована форма розміром 277 x 156 мм та висотою 300 мм по осі Z. Він особливо великий, якщо порівнювати його зі своїм популярним братом – Elegoo Saturn. Юпітер має майже вдвічі більший розмір робочої пластини та висоти порівняно з Сатурном. Іншими словами, якщо ви досі займалися друком на 3D-принтерах малого та середнього габаритів, Jupiter здасться вам величезним.

 

 

Особливості та зручність використання

 

Простота цього 3D-принтера дозволяє ширшому колу користувачів, включаючи тих, хто не має досвіду роботи з технікою або програмним забезпеченням, використовувати цю машину. Це робить його доступними та корисними для різних галузей та сфер діяльності.

 

Система вирівнювання

Однією з найбільш привабливих особливостей Юпітера є система вирівнювання, з якою можна зустрітись при першому налаштуванні машини. Ми говоримо про буквальне зіткнення, оскільки друкована форма може врізатись у екран. На щастя, крокові двигуни проскакують під час удару з контрольно-пропускним пунктом, тому жодних пошкоджень не буде.

Замість підвіски робочої пластини з шаровим шарніром, яка була щільно прикручена двома гвинтами з внутрішнім шестигранником, Jupiter поставляється з чотирма пружними болтами для вирівнювання, двома ззаду для утримання пластини на місці, а також одним великим з шайбою, щоб утримувати тарілку. Крім того, на відміну від попередніх процедур повернення принтера у вихідне положення, перевстановлення осі Z на нове нульове значення, очевидно, не потрібне. Якщо друкована форма все ж таки врізається в екран після її вирівнювання, затягніть пружні болти і, про всяк випадок, повторно відкалібруйте вісь Z.

 

Друкована пластина

Хоча сама друкована форма розміром 277 x 156 мм важить близько 1,7 кг, вона плавно переміщається вгору і вниз подвійною лінійною напрямною Jupiter. Майте на увазі, що чим більші габарити відбитка, тим більше смоли стікатиме на неї щоразу, коли її занурюють у чан. Це означає, що після кожного шару доводиться піднімати більшу вагу і, отже, на відбиток припадає більше фізичних сил.

Деякі виробники великих принтерів, такі як Phrozen з Mega 8K, намагаються протистояти цьому, заповнюючи друковані форми отворами, щоб одночасно зменшити її вагу та дозволити зайвій смолі стекти. У Юпітера все аналогічно. Це призводить до значно меншої кількості безладу при роботі з пластиною поза машиною.

Перемикання на рукоятку замість ручки для фіксації пластини на місці – відмінне покращення, що дозволяє легко затягувати, особливо коли ваші руки в рукавичках покриті смолою. Однак він має зворотний бік: шайба зісковзує на півдорозі вниз по болту і заважає при спробі вставити пластину назад.

 

Екран 6К

Розмір друкованої форми, очевидно, обумовлений 12,8-дюймовим РК-монохромним екраном. На відміну від попередніх передсерійних моделей, які можна було побачити в інтернеті, які мали піднятий монітор, ця версія вже з монохромним дисплеєм 6K, встановленим урівень. З точки зору друку це не повинно мати значення, але це додає трохи більше зручності при його вийманні та встановленні, зменшуючи ймовірність того, що чан розіб'ється і смола розіллється всюди.

Наявність монохромного екрану означає швидке затвердіння шару. Завдяки його роздільній здатності 5448 x 3064 пікселів ви можете працювати з точністю до 51 мікрон. По суті це є тією ж роздільною здатністю, яку ви отримуєте на 4K-принтерах середнього розміру.

Якщо вам потрібні наддетальні відбитки, Jupiter вже трохи відстає. Але насправді помітити різницю у дозволі на повсякденні проекти може бути практично неможливо. Однак цифри не брешуть, і для компанії, яка бажає інвестувати у великий полімерний 3D-принтер, це може стати переломним моментом.

 

Система подачі смоли

Однією з найцікавіших особливостей Jupiter є нова автоматична система подачі смоли – функція, що зазвичай зустрічається у професійних 3D-принтерах калібру Formlabs Form 3. Також Elegoo зробила невелике розширення чану, що є припливом. Вставивши запечатану пляшку вгору дном у пристрій, пружна кришка поступово випустить більше рідини, якщо смола в резервуарі впаде нижче «рівня моря».

Проте слід зазначити дві речі. По-перше, пляшка повністю спорожніє сама, якщо рівень смоли виявиться нижчим від випускного отвору кришки. Це означає, що ця функція дійсно набирає чинності лише тоді, коли у вас є кілька відбитків на платформі, для яких буде потрібно більш ніж повний чан (близько двох літрів). А якщо ні, то в резервуарі залишиться набагато більше зайвої смоли, яку вам, ймовірно, доведеться потім відкачувати.

Ви навіть можете використовувати два різні кольори смоли, не змішуючи їх заздалегідь. Відбитки в основному матимуть однорідний відтінок, за винятком перших шарів.

 

Освітлення

Jupiter висвітлює свою друкарську камеру як сцену за допомогою двох світлодіодних стрічок у верхньому кутку корпусу. Це додає трохи видимості, якщо ви хочете встановити принтер у темному кутку. За бажання ви можете вимкнути його в налаштуваннях.

 

Вуглецева фільтрація

Нарешті, у ньому є фільтр з активованим вугіллям. Деякі принтери Elegoo, такі як Mars 3 або Mars 2 Pro, мали один вбудований у основу. Змішайте їх разом, і ви отримаєте знімний вугільний фільтр з живленням від USB, який знаходиться всередині задньої частини друкарської камери і синхронізується з вентиляторами, що охолоджують, машини.

Якщо пройде деякий час між завершенням друку та відкриттям камери, ви не відчуватимете такий сильний запах смоли. Однак майте на увазі, що ці фільтри з активованим вугіллям в основному очищають запахи, а не шкідливі частинки, тому краще працювати в масці.

 

 

Робота з Elegoo Jupiter 6K

 

Тепер, коли ми оцінили зовнішній вигляд і внутрішні характеристики Юпітера, настав час перевірити його, щоб побачити, чи друкує він і поводиться так само красиво, як виглядає. Розглянемо його швидкість друку та інтерфейс користувача.

 

Швидкість друку

Чим більше форма, тим повільніше вона рухається, оскільки кожного разу, коли відбиток відривається від фольги FEP, так званий ефект відшарування може призвести до його відшарування. Коротко кажучи, друк великого розміру пов'язаний зі своїм набором проблем, з якими ви не зіткнетеся настільки з платформою меншого розміру.

Варто зауважити, що Юпітер швидше, ніж набагато менший за розміром Сатурн. Для порівняння, той самий друк на Jupiter займає близько 7,5 годин, на другому - 9 годин. Звичайно, ви можете змінити кожен профіль, щоб зменшити висоту підйому на кілька міліметрів або трохи збільшити швидкість, але це, ймовірно, дасть вам лише певний результат.

 

Слайсер

Говорячи про профілі слайсера: в Jupiter встановлена одна з РК-панелей управління CBD-Tech. Материнська компанія ChiTu Systems є провідним OEM-виробником плат управління, що постачає принтери популярних виробників, таких як Elegoo або Phrozen. Jupiter також сумісний із програмним забезпеченням Lychee.

 

Інтерфейс користувача

Разом із платою управління є прошивка ChiTu. Інтерфейс Elegoo Jupiter 6K є комбінацією кнопок, сенсорного екрану та роз'ємів для підключення до зовнішніх пристроїв. У верхній частині пристрою розташовані клавіші керування, такі як увімкнення/вимкнення, гучність та налаштування. Поруч із ними знаходиться сенсорний екран, на якому відображається інформація про роботу принтера, включаючи вибір моделі та параметри друку.

На передній панелі розташовані роз'єми для підключення USB-флешки та дроти для передачі моделі друку. Jupiter також має мережний порт для підключення до комп'ютера або локальної мережі. Це дозволяє керувати принтером та передавати моделі друку без використання флеш-накопичувача. В цілому, інтерфейс Elegoo Jupiter 6K є досить інтуїтивно зрозумілим та зручним у використанні для всіх рівнів користувачів.

 

 

Підсумок

 

Підсумовуючи, варто сказати, що робота з принтером Jupiter принесе вам задоволення. Маючи розміри 277 x 156 x 300 мм, він забезпечить пристойний обсяг друку, що більш ніж удвічі перевищує результат середніх машин типу Saturn, зберігаючи при цьому ту ж доступність. Він оснащений лазерним проекційним модулем, що забезпечує відмінну якість з високою деталізацією. Друк на Elegoo Jupiter 6K дозволить робити складні та точні моделі з використанням різних матеріалів. Цей принтер підтримує використання різних смол, включаючи звичайні, прозорі та еластичні матеріали. За допомогою Elegoo Jupiter 6K можна створювати прототипи, прикраси, іграшки, сувеніри та багато інших проектів.

 

 

Де можна придбати 3D-принтер?

 

Придбання 3D-принтера в магазині Артлайн не тільки відкриває безмежні можливості друку друку, але й гарантує надійність і якість продукту. Ми завжди готові допомогти своїм клієнтам у виборі та налаштуванні машини, а також надамо консультації та підтримку з усіх питань, пов'язаних з його використанням.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які переваги ELEGOO Jupiter 6K?
Jupiter 6K має високу якість друку, велику друковану площу, подвійну екструзію та різноманітний вибір сумісних матеріалів. При цьому він простий у використанні.
+ У чому зручність використання цього принтера?
Перше це друковані форми з отворами, які зменшують її вагу та дозволяють зайвій смолі стекти. Також наявність монохромного екрану (його роздільна здатність 5448x3064 пікселів) ви можете працювати з точністю до 51 мікрон.
+ Які розміри Jupiter 6K?
Розмір самого принтера складає 498x358x750 мм, а габарити друкованої форми 277x156 мм і висота 300 мм по осі Z.