#periferiya

Найкращі карти MicroSD для Raspberry Pi 2024

Найкращі карти MicroSD для Raspberry Pi 2024

Якщо порівняти з іншими сучасними обчислювальними пристроями, більшість Raspberry Pi немає великої кількості внутрішньої пам'яті. Для вирішення цієї проблеми застосовується microSD. Винятком із такої ситуації став Compute Module 4, де є вбудоване сховище eMMC. У масових версіях Raspberry Pi немає внутрішньої пам'яті, тому пристрій має низьку вартість. Зараз завантажити Raspberry Pi 4 можна за допомогою флеш-накопичувача або USB SSD. Практично у всіх випадках ефективнішим способом буде застосування microSD.

Важливою перевагою карт MicroSD стало економне зберігання інформації. Користувачі запитують, яку краще придбати карту пам'яті для Raspberry Pi. Ми вирішили детально розібратися в цьому питанні та протестували найкращі карти, які мають ємність 32 ГБ. Тести проводилися на Raspberry Pi 4, Zero W, 3 B+, що дозволило вибрати найкращий варіант у плані продуктивності.

Ми вирішили обрати карти об'ємом 32 ГБ. Цього обсягу цілком достатньо для багатьох ситуацій застосування пристроїв. Карт із ємністю 8-16 ГБ буде недостатньо для виконання сучасних завдань пристрою, хоча полегшену версію ОС можна буде встановити. Ми рекомендуємо всім користувачам вибирати ємність 32 ГБ.

Нещодавно був випущений Raspberry Pi 5, а його пристрої для читання MicroSD підтримують SDR104. Це дозволить на практиці досягти ще більшої продуктивності в майбутньому. Під час тестування ми помітили, що сумісні картки SDR104 здатні конкурувати із USB 3 SSD Raspberry Pi 4.

 

 

Зміст:

 

  1. Кращі карти microSD для Raspberry Pi
  2. Інші протестовані карти MicroSD Raspberry Pi
  3. Номінальні значення швидкості та типи MicroSD: що вони означають?
  4. Як ми тестували карти MicroSD Raspberry Pi
  5. Де можна купити найкращі карти MicroSD для Raspberry Pi 2024?

 

 

Кращі карти microSD для Raspberry Pi

 

Transcend SDHC 32GB C10

Карта пам'яті Transcend SDHC 32GB C10 UHS-II U3 R285/W180MB/s 4K відрізняється найкращою продуктивністю для Raspberry Pi 4. Загалом ми побачили гарну продуктивність. До її недоліків можна віднести повільний час завантаження.

Ми були здивовані, коли ця MicroSD показала найкращі результати продуктивності. Стандарт пам'яті – SDHC. Ми провели повторне тестування цього пристрою та результати виявилися аналогічними.

У всіх тестах IOzone ми змогли побачити найкращі швидкості, особливо це стосується випадкового запису 4К. З невеликим відривом пам'ять випередила своїх конкурентів. Хороших результатів було досягнуто на Zero W і Pi 3 B+.

 

SanDisk Extreme Pro

Карта пам'яті SanDisk SDHC 32 GB Extreme PRO C10 UHS-I U3 V30 має кілька важливих переваг. Вона найшвидша на Raspberry Pi 3 B+, а також відрізняється всебічною відмінною продуктивністю.

За словами розробників SanDisk, версія Extreme Pro підтримує швидкість читання до 100 Мб/с, а швидкість запису – до 90 Мб/с. Карті присвоєно рейтинг UHS 3, рейтинг швидкості відео 30 та рейтинг швидкості додатків А1. Це не дуже корисні рейтинги, але на практиці карта стала однією з найшвидших.

SanDisk Extreme Pro у більшості тестах IOzone зайняв лідируючі позиції. Це стосується випадкового читання та запису 4К. На пристрої Raspberry Pi 4 карта продемонструвала відмінні результати і лише трохи відстала від лідера. Варто зазначити, що на Extreme Pro розробник надає лише обмежену довічну гарантію. На їхню думку, карта захищена від рентгенівського випромінювання, а також є міцною і водонепроникною.

 

Kingston microSDHC 32GB

Карта пам'яті Kingston microSDHC 32GB C10 UHS-I R95/W30MB/s High Endurance приваблює користувачів чудовим читанням та записом 4К на Pi Zero, а також швидким часом завантаження. До мінусів можна віднести посереднє читання та запис 4К на Pi 4.

Kingston High Endurance продемонстрував чудову продуктивність практично у всіх текстах Raspberry Pi. Її важливою особливістю стало швидке завантаження на Raspberry Pi 4 та Pi 3 B+. Ще варто відзначити час відкриття, який один із найкращих.

Єдиним недоліком стало скромне читання і запис 4К на Pi 4. На двох інших пристроях ці показники стали кращими, якщо порівняти з конкурентами. Такий аксесуар можуть придбати користувачі, для яких важлива довговічність та якість продукції.

 

Transcend SDHC 32GB C10 UHS-I R95

Карта пам'яті Transcend SDHC 32GB C10 UHS-I R95/W60MB/s забезпечує найкраще випадкове читання 4К, швидкий час завантаження та відкриття програм. Розробник заявляє про тривалий час роботи. Недоліків у карти практично немає.

Загалом це чудова універсальна карта для Raspberry Pi. Розробник має гарну репутацію в галузі та надає користувачам відмінний продукт. У тестах карта наблизилася до лідерів за часом завантаження та відкриття програм. Ми побачили високу швидкість передачі у всіх видах тестів. Особливо нас порадували результати у випадковому читанні 4К у IOzone. Стандарт пам'яті – SDHC.

Під час тестування ми помітили важливі переваги картки, якщо порівняти з конкурентами: можливість фізично писати на ній. Вона має частково золотисту поверхню, тому на ній можна залишати запис маркером. Якщо ви використовуєте кілька карток, то зможете швидко визначити потрібний варіант.

 

Transcend SDHC 32 GB SDHC UHS-I 300S

Карта пам'яті Transcend SDHC 32 GB SDHC UHS-I 300S подобається користувачам через свою ціну та завдяки швидкому відкриттю та завантаженню програм. Істотних недоліків немає.

Тут є відмінна продуктивність від бренду, якому довіряють користувачі. У цій картці пам'яті поєднуються відмінні технічні параметри, довговічність та надійність. У тестах ми спостерігали стабільну швидкість передачі в IOzone. Нас розчарував лише випадковий запис 4К. На Pi 3 B+ у карти чудовий час відкриття додатків.

 

 

Інші протестовані карти MicroSD Raspberry Pi

 

Далеко не кожен продукт заслуговує на увагу для використання в Raspberry Pi. Далі ми пропонуємо стислий огляд карт, які також були протестовані:

  1. PNY Performance Turbo. Ця карта не змогла виправдати свою назву. Ми поставили їй погану оцінку через низьку випадкову швидкість запису. Також були незадовільні порядкові номери.
  2. Lexar 633x. Швидкість відкриття та завантаження програм було гарним. Нам не сподобалася швидкість довільного та послідовного запису 4К. У результаті Lexar 633x провалила випробування.
  3. Silicon Power Elite. Це найповільніша карта в нашому рейтингу для завантаження. Вона суттєво поступилася своїм конкурентам. Ще у Silicon Power Elite найповільніший час відкриття програми. Мапа не змогла пройти діагностичний тест Raspberry Pi.
  4. Fatty Dove. Ми не очікували від цього маловідомого бренду хороших результатів, тож не розчарувалися у тестах. Незважаючи на рейтинг карти UHS 3, ці цифри швидкості виявилися безглуздими. Fatty Dove не змогла пройти тест Raspberry Pi, що пов'язано з поганим послідовним та випадковим записом 4К.

 

 

Номінальні значення швидкості та типи MicroSD: що вони означають?

 

Купуючи MicroSD для Raspberry Pi або іншого пристрою, ви повинні розрізняти тип рейтингу швидкості. Давайте детально розглянемо пояснення, яке надає асоціація SD:

  1. Клас швидкості. Це найстаріша система класів, яка демонструється у гуртку навколо номера. Найвищим є 10 клас, його швидкість 10 Мбіт/с. Практично всі нові класи відповідають цьому номеру.
  2. Клас швидкості UHS. Така специфікація є поширеною. У ній відображається всередині символу цифра 1 або 3. Цифра 1 означає 10 Мб/с, а 3 – 30 Мб/с. На практиці ми побачили, що карти з рейтингом UHS 1 працюють так само, як і UHS 3.
  3. Клас швидкості відео. Значення позначається буквою V, після якої йде буква. Найчастіше позначення V60 означає 60 Мб/с, V90 – 90 Мб/с і так далі.
  4. Клас швидкості програми. Цей показник є новим. З його допомогою відбувається вимірювання числа операцій введення-виводу за секунду, а не послідовну пропускну здатність. Тут виділяють рейтинг A1 (1500 IOPS при випадковому читанні/500 IOPS при довільному записі) або A2 (4000 IOPS при випадковому читанні/2000 IOPS при довільному записі). Не всі протестовані нами карти мали навіть рейтинг А1. Це пов'язано з тим, що з ємності 32 ГБ такий клас не присвоюють. Деякі користувачі із спільноти Pi заявляють, що на продуктивність пристрою карти А2 не впливають.

 

Практично всі карти мають рейтинг UHS 1 або 3. Крім маркування своїх карток деяких із цих класів, розробники можуть пропонувати свої оцінки, які є щедрішими. Наприклад, Samsung стверджує, що карта Pro Endurance здатна досягти швидкості читання до 100 МБ/с та запису до 30 МБ/с, хоча вона маркується тільки як UHS класу 1 (10 Мбіт/с). Якщо подивитися на практику, то дані класи нічого не означають, оскільки карти з класом UHS 1 дуже часто були кращими за UHS 3.

Деякі картки можуть бути позначені як microSDHC або microSDXC. На рівень продуктивності ці параметри не мають жодного впливу. Такі позначення говорять про ємність, але ви і так знаєте її за кількістю ГБ. Карти microSDHC мають об'єм до 32 ГБ, а microSDXC підтримують і більшу ємність. Обидва ці види відмінно функціонують у Raspberry Pi.

 

 

Як ми тестували карти MicroSD Raspberry Pi

 

У тестах ми застосовували комбінацію тимчасових та синтетичних тестів, що дозволило провести зміну продуктивності картки MicroSD на Raspberry Pi. Цей пристрій має максимально можливу передачу даних, тому на Raspberry Pi 4 ми виконали повний набір тестів, у тому числі FIO (перевірка гнучкого виводу-введення), який тривав більше 5 годин. На Pi 3 B+ ми здійснювали запуск лише IOZone, ще додали тести програм та часу завантаження. Так як Pi Zero W повільно відкриває всі програми, то на ньому ми застосовували лише IIOZone.

 

 

Де можна купити найкращі карти MicroSD для Raspberry Pi 2024?

 

Якщо вам потрібна найкраща карта MicroSD для Raspberry Pi 2024, то можете звернутися в інтернет-магазин Артлайн. Там пропонуються найкращі варіанти таких карток на 32 ГБ. Цього обсягу буде цілком достатньо для ефективної реалізації всіх можливостей Raspberry Pi у 2024 році. Всі запропоновані у нашому рейтингу MicroSD доступні для замовлення. Якщо у вас є питання щодо вибору карти пам'яті, то можете звернутися до менеджерів Артлайн. Вони розглянуть вашу ситуацію і підкажуть кращий варіант.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Яку карту SD вибрати для Raspberry Pi?
За замовчуванням цей пристрій підтримує картки до 32 ГБ. Ви можете вибрати Transcend SDHC 32GB або будь-яку іншу MicroSD з нашого рейтингу.
+ Який ресурс має картка пам'яті?
У бюджетних моделях користувачі зможуть виконати до 500 циклів стирання-запису. У якісніших моделях таких циклів може бути 1000-5000. Найпотужніші моделі підтримують до 100 000 циклів.
+ Що краще поставити на Raspberry Pi4?
У цій ситуації рекомендується використовувати ОС Raspbian. Це дозволить виконувати швидке завантаження та працювати з готовою бібліотекою продуктів.