#3d-pechat

Найкращі 3D-принтери для ювелірних виробів. Частина 1

Найкращі 3D-принтери для ювелірних виробів. Частина 1

Після масового поширення 3D-друку відбулися суттєві зміни у процесі створення ювелірних прикрас. У цій статті ми розберемося, які 3D-принтери будуть найкращим варіантом для професійного створення ювелірних прикрас.

 

 

Зміст:

 

  1. Ювелірні прикраси стали цифровими
  2. Переваги 3D-друку ювелірних виробів
  3. Переваги 3D-друку воскових моделей
  4. Поради щодо вибору 3D-принтера для створення ювелірних виробів
  5. Наш найкращий вибір та критерії лістингу
  6. Бюджетні 3D-принтери для ювелірів
  7. Де можна придбати найкращий 3D-принтер для ювелірних виробів для новачків?

 

 

Ювелірні прикраси стали цифровими

 

Якщо ювелір займається традиційним способом створення коштовностей, то це дуже важко і складно. Тому ручна робота при виготовленні кілець чи інших прикрас цінується у всьому світі. На повне створення виробу вручну потрібно багато терпіння та часу.

Ювеліри почали використовувати сучасні технології для створення таких деталей. Тепер це менш витратний, а також набагато швидкий та простий процес.

Якщо подивитися на аналіз поточних тенденцій, то ринок 3D-друку ювелірних виробів до 2030 року становитиме 22 млрд доларів. В останні роки населення усієї планети масово цікавиться модою, тому люди намагаються йти в ногу з часом. Багато компаній зі створення прикрас підвищують інтерес до появи нових розробок, де застосовується сучасний 3D-друк.

Ювелірні вироби стали справді цифровими. Тепер навіть маленькі компанії можуть економічно та швидко розробляти, а потім виробляти вироби на замовлення.

 

 

Переваги 3D-друку ювелірних виробів

Давайте одразу розберемося у формулюваннях. Якщо ми кажемо про 3D-друк ювелірних виробів, то мається на увазі 3D-друк моделі або візерункового малюнка, але можуть використовуватися й інші матеріали. На зображенні вище показані такі сині кільця. Багато ювелірів такі моделі з воску вирізають вручну, після чого їх завантажують у гіпсову форму. Потім відбувається випалювання воску, а у отриману форму здійснюється заливання розплавленого металу. Зараз за допомогою принтера можна створювати воскові моделі за допомогою цифрового дизайну. Тому майстри можуть одночасно створювати велику кількість індивідуальних моделей.

Багато користувачів роблять замовлення на подібну печатку у спеціальних компаній, наприклад, Craftcloud. Там фахівці використовують одержаний дизайн для створення воскової моделі. Після цього вони займаються друком зі стандартними етапами.

Користувачі 3D-принтера мають можливість безпосередньо друкувати за допомогою дорогоцінних металів. Подібна технологія не є доступною для незалежних ювелірів. Тут ми розглянемо найкращі 3D-принтери, орієнтовані на створення моделей з воску. Паралельно на ринку з'являються нові моделі 3D-принтерів, що базуються на технології плавлення у порошковому шарі. Ці апарати здатні виробляти вироби з дорогоцінних металів.

3D принтери зараз широко використовуються для воскового моделювання. З його допомогою вдається одержати необхідну форму виробу. Користувачі застосовують спеціальне програмне забезпечення для створення дизайну або САПР. Ювелір розробляє необхідний дизайн, після чого здійснюється його 3D-друк із воску.

Особливості 3D-принтера дозволяють створити деталізовану воскову модель і неймовірно швидко змінювати налаштування у цифровому файлі. Також підтримується одночасний друк кількох десятків різних моделей. Подібний підхід дає змогу прискорити розробку проекту.

 

 

Переваги 3D-друку воскових моделей

Розглянемо основні переваги подібного друку:

  1. Швидкість. Процес 3D-друку є більш оперативним способом отримати модель, ніж ручне різьблення по воску. Якщо для традиційного методу отримання такого виробу потрібно багато годин або днів, то апарат за кілька годин впорається зі своїм завданням. Ще тут зручніше вносити зміни, оскільки ви працюєте із цифровим файлом.
  2. Складність. Принтер здатний реалізувати навіть складні проекти практично з будь-якими геометричними фігурами. Іноді подібні конструкції вручну просто неможливо створити. 3D-принтер друкує всі вироби, які можна намалювати у САПР. Багато художників у такий спосіб створюють гарні дизайни.
  3. Кастомізація. Якщо у замовника з'являються нові вимоги, то ви можете оперативно змінити моделі через САПР.
  4. Масове виробництво. За один підхід можна створювати багато моделей із воску. Тут користувач обмежений лише можливостями 3D-принтера, що використовується.
  5. Відтворення. Майстри можуть відтворити втрачені чи старі моделі виробів. Якщо використовувати 3D-сканер, то без проблем створюється цифрова модель. Згодом її можна перевести до САПР, відредагувати та надрукувати.
  6. Економічна вигода. Для створення прикрас необхідно використати невелику кількість матеріалу. У такий спосіб відбувається економія воскового матеріалу.
  7. Швидкі прототипи. Ювеліри можуть швидко отримати модель, встановити в ній каміння та отримати схвалення від замовника. У клієнтів буде можливість приміряти воскову модель. Вони отримають точне уявлення, що буде створено в результаті.

Існують інші способи виготовлення ювелірних виробів за допомогою 3D-принтера. Можна використовувати дорогоцінні метали для друку. Ще прикраси можна отримати із недорогоцінних металів, кераміки, полімерів.

 

 

Поради щодо вибору 3D-принтера для створення ювелірних виробів

Користувачеві слід насамперед звернути увагу на технологію 3D-принтера. Практично всі ювеліри використовують апарати на основі смоли, наприклад, SLA (стереолітографія). Для виконання подібних завдань можна використовувати LCD (рідкокристалічний дисплей) або MSLA (стереолітографія з маскою). Через застосування воскових смол та підвищеної роздільної здатності друку також вибирають DLP (цифрова обробка світла).

Якщо потрібна швидкість друку швидше, ніж LCD або SLA, то можете використовувати апарат із струменевою обробкою матеріалу. Це найкращий варіант для великосерійного виробництва. У струменевих пристроїв товщина шару може складати 9.5 мікрон, що гарантує отримання моделей з високою роздільною здатністю.

Ще варто відзначити 3D-принтери FDM, які підтримують роботу з восковими нитками. Багато FDM-принтерів не можуть друкувати дрібні деталі, тому вони не підійдуть для складних моделей.

 

Інші поради експертів:

  1. Роздільна здатність. Користувачі повинні пам'ятати, що ювелірні вироби мають невеликі розміри. Тому потрібно вибирати 3D-принтер, який може створити дрібні деталі. Ідеальним варіантом буде апарат, здатний працювати з найдрібнішими деталями до 8 мікрон. Для отримання товщини шару в діапазоні 2-5 мкм слід перейти до мікро 3D-друку.
  2. Швидкість друку. Зараз немає таких ситуацій, коли ручне різьблення воскових моделей здійснюється швидше за роботу апарату. Найкращим варіантом буде 3D-принтер, на якому користувач зможе регулювати швидкість роботи. Це дозволить отримувати дрібні моделі, а за необхідності можна збільшити швидкість менш деталізованих виробів.
  3. Сумісність матеріалів. Користувачеві варто звернути увагу на апарат, який створює вироби із матеріалів від різних виробників. Наприклад, найкраща смола із воску може вироблятися сторонньою компанією. Тому необхідно мати можливість працювати з різними матеріалами.
  4. Вартість. Під час вибору апарату варто звернути увагу на вартість матеріалів та обслуговування техніки.
  5. Експозиція. З РК-технологіями потрібно бути обережним, якщо вам потрібно створювати прикраси з гладкою поверхнею та тонкими шарами. Такі апарати друкують вироби з піксельною поверхнею, тому слід враховувати цей факт.
  6. Обсяг. При необхідності одночасного друку від 1 до 6 прикрас можна використовувати пристрої меншого об'єму. Для виробництва сотень підвісок чи кілець знадобляться об'ємні апарати.
  7. Аксесуари. Ювеліри не зможуть почати створювати моделі одразу після покупки 3D-принтера. Їм може знадобитися додаткове обладнання, наприклад, сушильна машина.

 

Для перевірки можливостей вибраної машини ви можете попросити продавця виконати друк одного виробу. Це дозволить переконатися у правильному виборі апарату. В якості альтернативи ювеліри можуть замовляти друк у сторонніх фахівців.

 

 

Наш найкращий вибір та критерії лістингу

 

Усі підходящі машини для створення ювелірних виробів ми розподілили на такі категорії: бюджетні, доступні та професійні. Подібний поділ пристроїв не є суворим, але ви зможете розібратися у функціях таких апаратів.

 

 

Бюджетні 3D-принтери для ювелірів

 

Пристрої цієї категорії підійдуть новачкам, які хочуть навчитися з ними працювати. У цій категорії є справді гарні машини для смоли. З їх допомогою можна освоїти цю технологію. Пропоновані тут 3D-принтери не відрізняються надвисокою роздільною здатністю, які необхідні для деяких видів прикрас. Ми впевнені, що ці бюджетні апарати не розчарують вас.

 

Phrozen Sonic Mini 8K

Ця машина є комплексною пропозицією, яка має неймовірну деталізацію друку. Установка дуже проста, а головна перевага полягає у підтримці високої роздільної здатності 7500х3240 на РК-екрані. Пристрій використовує для друку смолу, тому вдається досягти високої деталізації. 3D-принтер підійде для любителів та професіоналів, яким потрібно вирішувати складні завдання.

Роздільна здатність 8К дозволяє Phrozen створювати навіть великі вироби з високою деталізацією. Пристрій сумісний із програмами для нарізки Lychee та ChiTuBox. Крок пікселя просто неймовірний – 22 мікрони, а робочий об'єм становить 165х72х180 мм. Такі параметри дозволяють користувачам отримати відмінну деталізацію для створення більшості споживчих товарів та прототипів.

Цей принтер має кольоровий дисплей на 3.5 дюйма із сенсорним екраном. У ньому прості опції запуску та зупинки роботи. Виробник радить використовувати лише фірмову смолу Phrozen 8K. На думку компанії, тільки так вдасться досягти високоякісного друку. Насправді він сумісний зі смолами з інших виробників. Єдиний недолік Phrozen пов'язаний з тим, що пристрій може обмежувати ювелірів, які хочуть створювати моделі великих розмірів.

Якщо порівняти з минулою версією 3D-принтера, тут є металева ванна для смоли, а сама машина виконана з міцного матеріалу. Ще розробники посилили Т-подібну пластину. За точністю та якістю даний апарат перевершує всі очікування.

 

У цій частині ми розглянули поради щодо вибору найкращого 3D-принтера для ювелірних виробів та вивчили одну машину. У наступній частині ми продовжимо огляд найкращих принтерів.

 

 

Де можна придбати найкращий 3D-принтер для ювелірних виробів для новачків?

 

У каталозі інтернет-магазину «Артлайн» є все необхідне для ювеліра. Там можна вибрати 3D-принтер, який зможе задовольнити усі ваші запити. Перед здійсненням замовлення можете зв'язатися з менеджерами для вирішення своїх питань.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чи варто ювелірам працювати з 3D-принтерами?
Використання таких машин суттєво заощадить час на виробництві моделей прикрас.
+ Якою смолою ювеліри виготовляють моделі ювелірних виробів?
Для створення таких проектів вони використовують воскову смолу.
+ Які основні переваги 3D-друку воскових моделей?
До таких плюсів відноситься швидкість друку, економічність та масове виробництво.