#resheniya-dlya-raboty

Робоча станція з NVLink від NVIDIA

Купити робочу станцію з NVLink від NVIDIA

Компанія NVIDIA представила міст NVLink, який з'єднує декілька графічних процесорів. На даний момент лише одна відеокарта із серії GeForce RTX 30 підтримує цю можливість. Дослідивши всі характеристики карт, можна побачити, що лише RTX 3090 підтримує технологію NVLink. Навіть RTX 3080, який також вважається флагманським графічним процесором, не має цієї можливості. Хоча деякі користувачі чули про цю технологію, не всі розуміють її особливості та те, які можливості вона може дати, тому давайте розберемося в цьому питанні.

 

 

Зміст:

  1. Що таке технологія NVLink та як вона працює?
  2. Як зрозуміти, що ви можете використовувати NVLink?
    1. Як переконатися, що ваш робочий процес може використовувати NVLink
    2. Вибір платформи, яка підтримує нову технологію
    3. Вибір графічного процесора, який сумісний із NVLink
  3. Деякі рекомендації
  4. Вибір комп'ютера із двома відеокартами
  5. Надійний продавець потужних ПК на базі двох RTX 3090

 

 

Що таке технологія NVLink та як вона працює

 

У минулому потужні комп'ютери та системи штучного інтелекту покладалися на PCIe (наприклад, PCIe 4.0) для підключення відеокарт до процесорів. Ця технологія не встигає за швидким розвитком графічних процесорів, тому NVIDIA представила NVLink для їхнього з'єднання. Завдяки цій технології обмін даними відбувається швидше у 10 разів. Також цей процес став більш енергоефективним.

NVLink – це перша у світі запатентована технологія міжз'єднання систем від NVIDIA. Вона дозволяє кільком відеокартам обмінюватися даними безпосередньо через високошвидкісне з'єднання. Це дає NVLink велику перевагу, дозволяючи об'єднувати доступну пам'ять обох карт та бути доступною у будь-який час.

Така дія збільшує швидкість обміну даними, дозволяючи програмам та робочим навантаженням, розробленим з урахуванням NVIDIA NVLink, отримати вигоду від значного збільшення продуктивності. NVLink вимагає фізичного мосту між картами та використовує пористу мережу, яка є топологією локальної мережі, в якій вузли інфраструктури приєднуються безпосередньо неієрархічним способом. Це дозволяє кожному вузлу ретранслювати інформацію, а не маршрутизувати її через якийсь окремий вузол.

 

 

 

Як зрозуміти що ви можете використовувати NVLink

 

Використання цієї технології в настільних комп'ютерах і робочих станціях – це те, про що багато хто чув, але не всі повністю розуміють, що це. Це пов'язано зі мізерною інформацією від самої NVIDIA і злиття з аналогічною, але більш старою технологією SLI. Якщо ви розглядаєте NVLink як функцію для нової робочої станції, необхідно зробити кілька кроків, описаних нижче.

 

Як переконатися що ваш робочий процес може використовувати NVLink

Наявність високошвидкісного з'єднання між графічними процесорами – це добре. Проте більшість програм не використовує його переваги з тих чи інших причин. У багатьох випадках програмне забезпечення навіть не призначене для використання кількох відеокарт, тому необхідність NVLink є досить неоднозначним питанням. В інших програмах можна використовувати можливості більше однієї карти, але між ними може бути прямий зв'язок, що робить використання NVLink безглуздим. В інших випадках це може бути корисним, але розробники не написали код для його підтримки. Ця технологія найбільш корисна при обчисленнях у Linux, особливо в машинному навчанні та розробці штучного інтелекту.

 

Вибір платформи яка підтримує нову технологію

Тут мається на увазі комбінація обладнання та операційної системи як єдиної платформи. Щоб переконатися, що ви вибрали правильний набір компонентів, які будуть працювати з NVLink, необхідно перевірити наступне:

  • два слота PCIe повинні бути достатньо великими для відеокарт (фізичний розмір × 16), відстань між ними повинна становити 2, 3 або 4 слота;
  • блок живлення повинен мати потужність, достатню для роботи з двома графічними процесорами високого класу разом із рештою обладнання в системі;
  • наявність багатого повітряного потоку для охолодження карток при повному навантаженні;
  • для систем Windows: материнська плата, офіційно сумісна з SLI.

 

Останнє може бути дивним, тому що ми говоримо про NVLink, а не про SLI. Однак, щоб увімкнути NVLink у Windows 10, необхідно увімкнути SLI. Можливо, у вас вийде обійтися і без цього, але якщо щось піде не так, виробник материнської плати, ймовірно, вкаже, що ви намагаєтеся використовувати функцію, яку він не тестував або не сертифікував.

 

Вибір графічного процесора який сумісний із NVLink

Більшість графічних процесорів NVIDIA не підтримують NVLink – це функція, яку вони резервують для своїх топових моделей як у споживчій (GeForce), так і професійній сфері. У поточному поколінні настільних графічних процесорів на базі Ampere лише 3 відеокарти підтримують цю технологію: GeForce RTX 3090 24 ГБ, RTX A5000 24 ГБ та RTX A6000 48 ГБ. Ви, швидше за все, звернули увагу на те, що дві останні карти не мають назви бренду. Це тому, що NVIDIA відмовилася від бренду Quadro, який раніше асоціювався із їхніми професійними відеокартами.

Пара будь-яких з перерахованих вище карток може бути підключена через міст NVLink, якщо вони розташовані на материнській платі відповідним чином. Мости бувають чотирислотові (з варіантом GeForce), трислотові і двослотові розміри (обидва відповідають зовнішньому вигляду карт серії А), але всі ці мости однаково добре працюють з цими трьома моделями карт.

Як бачимо, є деякі нюанси, які слід враховувати, щоб скористатися функцією NVLink. Все прорахувати самим досить непросто, тому краще проконсультуватися зі спеціалістом, який полегшить вам вибір та підбере пристрій, який відповідає вимогам. У цьому вам радо допоможе наш менеджер, який обговорить з вами ваші запити і порадить вам конкретну модель ПК, який підтримує NVLink. Щоб зв'язатися зі спеціалістом, необхідно зателефонувати за одним із зазначених наприкінці цієї статті номерів телефонів або написати нам у чат.

 

 

Деякі рекомендації

 

Якщо ви вирішили придбати робочу станцію з NVLink, хочемо дати кілька порад, які допоможуть вам на початку роботи. Ви можете зіткнутися з програмами, яким не подобається включення SLI/NVLink. Якщо ви отримуєте нижчу продуктивність, ніж очікували, або програма з підтримкою кількох графічних процесорів не показує вашу другу карту, спробуйте вимкнути SLI в панелі керування NVIDIA і подивіться, чи це допоможе. Її легко вмикати та вимикати, хоча вона іноді пропонує спочатку закрити запущені програми. Після оновлення графічних драйверів NVIDIA двічі перевірте налаштування SLI, щоб переконатися, що вона все ще увімкнена.

Також ви можете переглянути відеоогляд деяких тестів із двома відеокартами RTX 3090 з функцією NVLink та однією картою RTX 3090.

 

 

Вибір комп'ютера із двома відеокартами

 

Кожна людина вибирає пристрій за своїми потребами; комусь потрібний ПК для звичайного домашнього користування, комусь потрібний потужний комп'ютер для ігрових баталій. Але є такі користувачі, які хочуть все й одразу в одному ПК. Саме для такої категорії людей і призначені комп'ютери на базі двох графічних процесорів RTX 3090.

Відмінним варіантом такої моделі для ПК є ARTLINE Overlord RTX P99v28, який увібрав у себе все найкраще – комплектуючі та останні розробки у сфері IT. Цей варіант комп'ютера оснащений двома графічними процесорами GeForce RTX 3090 24 ГБ із ефективністю класу TITAN. Він побудований на архітектурі Ampere, яка має подвійну продуктивність трасування променів та технологій ІН. Також він обладнаний великим об'ємом відеопам'яті 24 ГБ G6X. Завдяки взаємодії двох відеокарт ваші ігри вийдуть на новий рівень.

В цей ПК встановлений процесор AMD Ryzen 9 5950X, який має 16 ядер і 32 потоки з частотою при розгоні до 4.9 ГГц. Як ми вже говорили, для підтримки технології NVLink потрібна відповідна материнська плата, тому в цій конфігурації ПК встановлено плату Asus ROG Crosshair VII Dark Hero. Вона спроектована на основі передових розробок і має 12 USB портів, що знаходяться на панелі ззаду, 3 слотами PCIe ×16 і слотом PCIe ×1, 2 слотами M.2 і 8 портами SATA. Всім цим можна скористатися одночасно. Також материнська плата має 8 роз'ємів для під'єднання вентиляторів і помп, на всіх накопичувачах у слотах M.2 є радіатори.

Для охолодження ЦП встановлено СВО від відомої марки EK Water Blocks, що дуже порадує тих користувачів, які люблять сучасні інновації та тишу. У цьому варіанті комп'ютера встановлено два SSD-накопичувачі: основний на 1 ТБ та додатковий на 2 ГБ, а також ОЗП на 128 ГБ. У нього встановлено блок живлення потужністю 1200 Вт. Завдяки таким комплектуючим ви забудете про апгрейд на найближчі кілька років.

 

 

Надійний продавець потужних ПК на базі двох RTX 3090

 

На сайті магазину Артлайн ви можете знайти різні конфігурації ПК, в тому числі і на основі двох графічних процесорів RTX 3090. Також ми можемо зібрати будь-який комп'ютер залежно від ваших потреб. З вибором надійного та потужного пристрою вам можуть допомогти професійні консультанти. Для зв'язку з ними можна зателефонувати за вказаними номерами телефонів або написати в чат.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що таке NVLink?
NVLink – це технологія, яка дозволяє з'єднувати декілька графічних процесорів. Вона суттєво прискорює з'єднання мульти-GPU систем на відміну від PCIe. З'єднання двох відеокарт NVIDIA за допомогою NVLink дає можливість збільшити обсяг відеопам'яті та підвищити ефективність при складних візуальних обчисленнях.
+ Яка з відеокарт GeForce RTX 30 підтримує NVLink?
Тільки GeForce RTX 3090.
+ Як користуватись NVLink?
Щоб почати користуватися технологією NVLink, необхідно зробити кілька кроків: спочатку переконатися, що ваш робочий процес може використовувати цю технологію; потім вибрати потрібну платформу, яка підтримує NVLink, а також сумісний із нею графічний процесор.