UA  |  RU

Нещодавно AMD випустила відеокарти серії Radeon 7000. Якщо більшість споживчих відеокарт на даний момент орієнтовані на підвищену потужність в комп'ютерних іграх, то в даних графічних процесорах зроблено акцент на створення контенту.

Карти AMD мають складності, наприклад, вони в різних сферах відстають від NVIDIA GeForce. На практиці можна побачити, що NVIDIA пропонує потужніші графічні процесори. У певних ситуаціях така перевага є суттєвою. Особливо це стосується рендерингу, де NVIDIA використовує унікальну технологію CUDA.

AMD пропонує карту 7900 XTX, де постаралася втілити всі плюси своїх конкурентів з 40 серії AMD. Такий підхід має забезпечити зміцнення позицій щодо створення контенту.

Незалежно від особливостей функціонування 7900 ХТХ, тільки пропоновані 24 Гб відеопам'яті роблять відеокарту привабливим продуктом для різних категорій користувачів, які займаються такими роботами:

візуалізація великих сцен;

робота художників VFX;

обробка мультимедійних файлів у форматі 8К+;

інші робочі процеси у режимі онлайн.

Далі у таблиці пропонуються основні параметри відеокарт.



Якщо коротко розглянути 7900 ХТХ, можна побачити, що це модернізована версія 6950 ХТ і 6900 ХТХ. У новій карті можна побачити збільшені показники частоти, ядра, відеопам'яті. До головного мінусу нового графічного редактора відноситься підвищений рівень тепловиділення та енергоспоживання. Якщо відеокарта 6900 ХТ мала потужність 300 ВТ, то у новій версії вона сягає 355 Вт. Вийшов більш енергоємний та гарячий продукт, якщо порівняти з RTX 4080. Подібну різницю можна істотно зменшити, якщо встановити кулер із потужним повітряним потоком.

 

Купити відеокарту

 

 

Зміст:

  1. Тестова установка
  2. Монтаж відео: DaVinci Resolve Studio   
  3. Монтаж відео: Adobe Premiere Pro
  4. Анімаційна графіка/візуальні ефекти: Adobe After Effects
  5. Розробка ігор / віртуальне виробництво: Unreal Engine
  6. Графічний рендерінг: Blender
  7. Де можна придбати відеокарту RX 7900 XTX 24 ГБ?

 

 

Тестова установка

 

Для наочного тестування картки 7900 ХТХ ми проведемо її порівняння з 6900 ХТ та різними продуктами 30, 40 серії NVIDIA. Ми використовуємо просунуту тестову установку, що базується на ЦП AMD Threadripper Pro 5975WX. Такі комплектуючі дозволяють мінімізувати вузькі місця центрального процесора.

Ми працювали з різними двигунами рендерингу. Такий підхід дозволить побачити продуктивність рендерингу цих графічних процесорів. Ще варто пам'ятати, що деякі рендерингові програми не підтримують відеокарти від AMD.

 

Монтаж відео: DaVinci Resolve Studio





 

Особливістю даного нелінійного редактора стала можливість використання всіх переваг високопродуктивних відеокарт. Ще DaVinci Resolve Studio підтримує можливість роботи з установками, де додано кілька відеокарт.

На 1 графіку користувачі можуть ознайомитися із загальною ситуацією. Там комбіновані всі результати тестів, які отримані у цьому редакторі. Запропоновані результати є відмінним показником того, яка продуктивність є у різних карток. У проведених тестах у 7900 ХТХ чудові результати. Якщо порівняти з 6900 ХТ, збільшення продуктивності становило понад 30%. Карта знаходиться у верхній частині графіка, а різниця з 4090 складає лише 0.08%, що знаходиться в рамках похибки.

У підсумковий результат входить низка факторів, які можуть бути безпосередньо пов'язані з ЦП. Якщо вивчити графік 2, можна побачити роботу 7900 ХТ з шумоподавленням і OpenFX. У цій ситуації продуктивність відеокарти вважається обмежуючим фактором. Звідси випливає, що 7900 ХТХ функціонує не найкращим чином. При цьому графічному процесору вдається відповідати RTX 4080, яка має лише 16 Гб відеопам'яті, що є мінусом для даних завдань.

На 3 графіку можна побачити результати роботи карти H.264/HEVC. У таких тестах ми виконували експорт в DNxHR, де відсутня підтримка апаратного кодування. Насправді немає легких методів тестування чистої продуктивності, проте досягається надійний показник. Ми можемо побачити, як відеокарта виконує таке кодування. У наших тестах найкращі результати продемонструвала карта 7900 ХТХ, яка змогла випередити 4090. Незважаючи на перемогу, різниця між відеокартою, що вивчається, і 4090/4080 є несуттєвою і на практиці може бути не помічена.

Ще в рамках програми DaVinci Resolve Studio ми хотіли побачити дебаєризацію RAW. На 4 графіку пропонуються підсумки для кадрів RED, BRAW. Ми були здивовані підсумками тестів, оскільки раніше 6900 ХТ демонструвала посередні результати. У роботі карти 7900 ХТХ ми побачили суттєве підвищення рівня продуктивності, що порівняно з 6900 ХТ становило 62%. Це дозволило цьому графічному процесору випередити всіх конкурентів із 30 та 40 серії RTX.

Тут слід зазначити, що відеокарти 40 серії RTX мають певні проблеми у цій сфері діяльності. Вони в тестах показують слабші результати, ніж RTX 30. Така ситуація виникає, коли відбуваються помилки в софті або драйверах. Розробники повинні вжити заходів та випустити оновлення драйверів. Проблема може бути пов'язана з помилкою у функціонуванні додатків або драйверів, які розробники можуть усунути в майбутньому. Для роботи з RAW у даному редакторі 7900 ХТХ буде найкращим варіантом.

 

Монтаж відео: Adobe Premiere Pro



 

Особливістю даного відеоредактора є те, що в процесі функціонування він не так активно використовує можливості відеокарти, як це відбувається у розглянутій вище програмі. Працюючи з кількома картами вдасться досягти всіх необхідних переваг. При цьому потужна відеокарта все ж таки впливає на робочий процес.

Традиційно, на 1 графіку ми можемо побачити загальні підсумки цього тесту. В отриманих результатах 7900 ХТХ суттєво відстала від 4080. За рівнем потужності вона відповідає графічним процесорам 3080 та 3090. Такі результати можна вважати добрими. Якщо порівняти з минулими поколіннями, можна побачити зростання продуктивності на 22%. Тепер необхідно копнути глибше, щоб зрозуміти, в яких областях 7900 ХТХ функціонує слабко, а де відмінно.

Високопродуктивна відеокарта надає користувачеві перевагу в завданнях, де потрібно використовувати ефекти з прискоренням. Ці результати демонструються на 2 графіку. З подібними роботами 7900 ХТХ справляється відмінно, пристрій працює на рівні 4080. При цьому тесті лідером є 4090.

На 3 графіку можна подивитися на середні підсумки для H.264 та HEVC. Досить оптимістичні результати 7900 ХТХ демонструвала у DaVinci Resolve Studio. Тут ми спостерігаємо зростання потужності на 17% порівняно з 4090 та 4080, а також на 60% на відміну від 6900 ХТ.

Рівень потужності дебайєризації кадрів RED RAW можна спостерігати на 4 графіку. У минулому редакторі карта 7900 ХТХ продемонструвала чудові результати, але тут показала себе не в кращому світлі. Рівень продуктивності в Adobe Premiere Pro став меншим, ніж у графічного процесора 6900 ХТ.

 

Анімаційна графіка/візуальні ефекти: Adobe After Effects

 

Багато завдань, які вирішує редактор Adobe After Effects, обмежуються можливостями центрального процесора. У моменти, коли потрібна підтримка відеокарти, ми можемо побачити значення загальної продуктивності. Суттєвої різниці у потужності графічних процесорів у цьому тесті ви не побачите. Найбільші відхилення в рівні продуктивності можна побачити для старого пристрою RTX 2080 Ti. Ми проводили тестування проектів, які дають максимальне навантаження на відеокарту та мінімально використовують інші частини системи.

На 2 графіку можна побачити, що результати 7900 ХТХ на 6% кращі, ніж у 6900 ХТХ. З результатів видно, що 6900 ХТ погано справляється з робочими навантаженнями Adobe After Effects. Відеокарта 7900 ХТ на 11% поступається 3080. Для графічних процесорів AMD це погані результати, але варто пам'ятати про вузькі місця. Користувачі можуть бути обмежені можливістю центрального процесора.


Розробка ігор / віртуальне виробництво: Unreal Engine






 

У цій програмі 7900 ХТХ демонструє змішані результати. Якщо карта в одних розтеризованих навантаженнях функціонує добре і демонструє результати на рівні 4080, то в інших вона набирає найнижчий бал. Подібні результати пов'язані з помилками в роботі Unreal Engine або драйверів.

У трасуванні променів 7900 ХТХ просто не може нормально виконати завдання. Тут можна відзначити певні покращення, але відеокарти NVIDIA мають суттєву перевагу.

Додатково ми побачили, що 7900 ХТХ має деякі проблеми у проектах, які виявлялися у появі графічних артефактів та непостійної продуктивності. Для вирішення цих проблем знадобиться чекати на оновлення драйверів. Поки не з'явиться таке оновлення, 7900 ХТХ є непривабливим варіантом для досягнення надійності та стабільності при трасуванні променів. Незважаючи на все це, з розтеризованими робочими навантаженнями карта справляється добре, але відстає від 4080 у трасуванні променів.

Якщо користувач для віртуального простору застосовує nDisplay, йому доведеться продовжувати працювати з NVIDIA. Ця технологія створена цією компанією і функціонує лише з її обладнанням. AMD пропонує клієнтам схожу опцію Eyefinity.

 

 

Графічний рендерінг: Blender

 

У рендерингу ми бачимо негативні наслідки. Багато відеокарт AMD не підтримують рендеринг, виняток тут становить лише Blender. У наших тестах 7900 ХТХ перевершила графічні процесори 2080 Ti, 6900 ХТ. При цьому карта поступилася всім пристроям 30, 40 серії.

Лідируючу позицію в тесті посіла карта 4090, яка набрала 12 427 балів. На другому місці опинилося 4080 – у неї 9366 балів. У цих результатах демонструється суттєва різниця у потужності між різними картами. NVIDIA показує стабільні результати, ці карти лідирують за рахунок передових бібліотек RTX та CUDA.

 

 

 

Де можна придбати відеокарту RX 7900 XTX 24 Гб?

 

Купувати відеокарти необхідно лише у надійних магазинах, що дають гарантію. Зараз купити графічний процесор RX 7900 XTX 24 ГБ або комп'ютер із такою комплектуючою можна в інтернет-магазині Артлайн. Там пропонується надійний сервіс та гарантія при виборі будь-якої відеокарти. Користувачі можуть вивчити всі характеристики пристрою та прочитати відгуки користувачів. Це дозволить вивчити всі особливості використання відеокарти.

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

(080) 033-10-06

(044) 338-10-06

(066) 356-10-01

(097) 356-10-01

(063) 356-10-01

 

 

info@artline.ua

 

Питання

Чи варто купувати 7900 ХТХ для створення контенту?
Дана відеокарта показує хороші результати у цій сфері діяльності. Можете вибрати 7900 ХТХ у ситуації, якщо ви не плануєте займатися графічним рендерингом.
Які результати дає 7900 ХТХ у редакторі DaVinci Resolve Studio?
Графічний процесор 7900 ХТХ оптимально підходить для цього софту. У наших тестах у DaVinci Resolve Studio ця відеокарта є найкращою на планеті.
Чи варто інвестувати кошти на купівлю 7900 ХТХ?
Ця відеокарта показує високу продуктивність при створенні візуальних ефективно та монтажі відео. Купівля 7900 ХТХ буде добрим вкладенням коштів.