UA  |  RU

Основною темою спеціального заходу Intel в кінці жовтня 2021 року стали чіпи 12-го покоління Alder Lake. Однак випуск деяких інших процесорів відклали до початку CES 2022 року. Intel була однією з найактивніших компаній на виставці CES 2021, анонсувавши як мінімум 4 нових сімейства процесорів. У їх числі були настільні чіпи 12-го покоління під кодовою назвою Alder Lake. Це незвичайне рішення з боку Intel, враховуючи, що чіпи 11-го покоління Rocket Lake не були випущені на момент анонса 12-го.

Чого можна очікувати від ЦП Intel наступного покоління? Чим він відрізнятиметься від минулого покоління? Які у нього технічні параметри? Давайте розберемося у всьому по порядку.

Поки досліджуються та тестуються нові процесори Intel, ми зробили для Вас добірку останніх відомостей про них із різних Інтернет-ресурсів.

Підібрати ПК з процесором 12-го покоління

 

 

Зміст:

  1. Випуск Intel Alder Lake
  2. Головні відмінності чіпів Alder Lake і Rocket Lake
  3. Специфікації Intel Alder Lake
  4. Деякі особливості процесорів
    1. Скільки споживає енергії, і яка температура у флагманського процесора Intel Core i9-12900K Alder Lake?
    2. Технічні параметри ЦП Intel Core i7-12700K
  5. Купівля комп'ютерів на базі процесорів 12-го покоління

 

 

Випуск Intel Alder Lake

 

На прес-конференції компанії CES і в офіційному повідомленні служби новин Intel повідомила, що чіпи Alder Lake вийдуть у другий половині 2021 року. Генеральний директор Пет Гелсінджер використовував у своїй промові про чіпах фразу «повністю гібридний», ймовірно, маючи на увазі гібридну технологію Alder Lake. 6 жовтня виконавчий віце-президент Intel Грегорі М. Брайант в своєму Твіттері натякнув, що чіпи 12-го покоління скоро з'являться. На німецькому технічному сайті Igor's Lab була інформація, що в 2021 році з'являться процесори K і KF з чіпсетом Z690 для материнських плат, орієнтовані на ентузіастів.

 

 

Головні відмінності чіпів Alder Lake і Rocket Lake

 

Ключова відмінність полягатиме в цільовому ринку, який визначає дизайн чіпів. Як стверджує Intel, чіпи Rocket Lake, перш за все, будуть орієнтовані на геймерів і ентузіастів ПК, які хочуть отримати найкращу ефективність.

Схоже, щоб більше сподобатися звичайним споживачам, Alder Lake буде використовувати зовсім інший підхід. На відміну від Rocket Lake, він більше орієнтований на енергоефективність, об'єднуючи високопродуктивні ядра і високоефективні ядра в одному продукті.

Grademont – це ім'я, яке Intel дала ядрам ефективності. Вони призначені для управління фоновими завданнями і певними системними функціями. У них входить управління потужністю комп'ютера в сплячому режимі, вихід із сплячого режиму, обробка входу в систему і другорядні завдання. Ядра Golden Cove – це ті ядра, які Intel планує використовувати для виконання більш вимогливих завдань, таких як ігри, обробка відео і т.д. Швидше за все, основна частина програмного забезпечення вашого ПК буде працювати на ядрах Golden Cove, в той час як інші програми і завдання з більш низьким пріоритетом будуть перенесені на ядра Grademont, звільняючи ресурси для виконання більш складних і невідкладних завдань.

Історично склалося так, що процесори на базі ARM (саме таку композицію ядер буде використовуватися в Alder Lake) трохи жертвують продуктивністю, щоб домогтися максимальної енергоефективності. Оскільки AMD і Microsoft також вивчають процесори на підставі ARM, не дивно, що Intel хоче взяти участь в цьому процесі. Alder Lake не зовсім потрапляє в ту ж категорію, але судячи з усього, компанія бачить перспективи в цьому типі чіпів.

 

 

Специфікації Intel Alder Lake

 

Як зазначалося раніше, Intel стверджує, що система на кристалі (SoC) об'єднає високопродуктивні і високоефективні ядра в одному продукті. Компанія також говорить про «значний прорив в архітектурі х86», припускаючи, що вона зможе подолати деякі проблеми сумісності, з якими стикаються існуючі процесори на базі ARM.

Він, як і раніше, буде побудований на 10-нм техпроцесі. Втім, це буде вдосконалена версія нинішньої технології Intel SuperFin. Очікується, що Intel перейде на 7-нм з 2022 року. Також, за повідомленнями розробників, з'являться «швидші транзистори».

Перехід на новий дизайн Golden Core Cove, судячи з усього, призведе до значного збільшення продуктивності. Intel заявляє, що це буде поліпшення до 20% для одноядерних процесорів і до 2 разів для багатопоточності. Однак неясно, чи є Rocket Lake або Tiger Lake в даному випадку вихідною точкою.

Незважаючи на те, що Alder Lake не є чіпом як таким, він буде застосовувати архітектуру big.LITTLE від ARM. Це включає в себе ядра продуктивності і енергоефективності на одному і тому ж чіпі, як в ситуації з чіпом Apple M1. Крім підвищення ефективності, це повинно посприяти збільшенню часу автономної роботи ПК з живленням від Alder Lake.

Від одного з джерел дійшла інформація, що Alder Lake підтримуватиме як Gen 4, так і Gen 5 PCIe Express, а також пам'ять Thunderbolt 4 і DDR4 / DDR5. Як говорить Wccftech, PCIe 5.0 і DDR5 дебютують на кремнії Intel. У даній статті підкреслюється, що новий сокет LGA 1700 буде в значній мірі відрізнятися від своїх попередників, а це значить, що для Alder Lake будуть потрібні нові кулери.

Перехід на останній стандарт ОЗП дасть можливість подвоїти пропускну здатність і значно підвищити швидкість. За попередніми даними Alder Lake досягає максимальної частоти 5.0 ГГц. Це злегка менше, ніж 5.3 ГГц Intel, на яку здатна Rocket Lake, але важливо пам'ятати, що ці чіпи створені для рівноваги продуктивності і енергоефективності.

Як повідомляє KitGuru, є процесори Alder Lake трьох різних типів: Alder Lake-S для стаціонарних ПК, Alder Lake-P для ноутбуків і Alder Lake-M для пристроїв, у яких потужність менше. У статті згадується, що серії M і P, швидше за все, будуть засновані на архітектурі х86.

Для кращої наочності ви можете нижче подивитися відеоогляд про характеристики Intel Alder Lake.

 

 

Деякі особливості процесорів

 

На флагманські ЦП Alder Lake покладаються великі надії, так як перші тести Core i9-12900K Alder Lake говорять про те, наскільки швидше цей процесор в порівнянні з конкурентами. Однопоточна ефективність істотно краще, ніж у Intel Rocket Lake, і на 20% швидше, ніж Ryzen 9 5950X. Багатоядерна ефективність розташовується на рівні флагманських ЦП AMD Ryzen 5000. Тестування здійснювалося на материнській платі B660 в сукупності з пам'яттю DDR4-3600 в Gear 1.

 

Скільки споживає енергії і яка температура у флагманського процесора Intel Core i9 12900K Alder Lake

Під час тестування, Intel Core i9-12900K показав найбільшу потужність 250 Вт в стрес-тесті в режимі AVX2 при температурі 108 градусів. Таким чином, ми можемо припустити, що Intel знову вирішила пожертвувати енергоефективністю, щоб конкурувати з AMD Ryzen Zen 3. Підсумки тестів CPU-Z вказують на те, що Intel Core i9-12900K на 20% швидше в однопоточному режимі і практично не поступається AMD Ryzen 9 5950X

У Cinebench R20 Alder Lake продовжує забезпечувати кращу ефективність зі збільшенням продуктивності в однопоточних і багатопоточних тестах на 20%. Вони показують, що ЦП Intel Alder Lake будуть володіти непоганою потужністю, особливо в однопоточному сегменті.

 

Технічні параметри ЦП Intel Core i7 12700K

Відносно процесора Intel Core i7-12700K 12 Core Alder Lake, тест CPU-Z показав, що він на 45% швидше, ніж AMD Ryzen 7 5800X. Цей центральний процесор буде мати 8 ядер Golden Cove, але число ядер Gracemont буде обмежено 4. Таким чином, загальна сума ядер буде становити 12, а потоків буде 20. Робоча базова частота P-ядер, які ще називають Golden Cove становитиме 3.6 ГГц, а при розгоні до 5.0 ГГц з 1-2 активними ядрами і 4.7 ГГц, коли активні всі ядра. Що ж стосується робочої частоти E-ядер, які ще називають Gracemont, вона буде рівною 3.8 ГГц через 1-4 ядра і до 3.6 ГГц при завантаженості всіх ядер. Кеш-пам'ять L3 складатиме 25 МБ.

 

 

Купівля комп'ютерів на базі процесорів 12го покоління

 

У магазині Артлайн представлені комп'ютери різних збірок. Ви можете придбати пристрої на базі Intel Alder Lake. Також ми можемо зібрати будь-яку конфігурацію ПК по вашим характеристикам. Якщо у вас виникнуть труднощі з вибором, можете написати нам в чат або зателефонувати за номерами, вказаними нижче.

Підібрати ПК з процесором 12-го покоління

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Що таке Intel Alder Lake?
Alder Lake – це кодова назва Intel для процесорів Intel Core 12-го покоління, заснованих на гібридній архітектурі, що використовує високопродуктивні ядра Golden Cove і енергоефективні ядра Gracemont.
Чи підходить Intel Alder Lake для ігор?
Нові записи в базі даних тестів Ashes of the Singularity дозволяють оцінити ігрову ефективність Alder Lake. Результати для ЦП Alder Lake демонструють i9-12900K в парі з NVIDIA RTX 3080.
Яка дата випуску Intel Alder Lake?
27-28 жовтня 2021.