UA  |  RU

Для операторів дронів FPV велике значення має вибір правильного радіокерування. Від цього безпосередньо залежить якість та плавність польоту. До найпопулярніших варіантів відносяться ExpressLRS та TBS Crossfire. Варто відзначити, що ExpressLRS набирав популярність як проект з відкритим вихідним кодом, де користувачам пропонувалися економічні опції, низька затримка та велика дальність дії. У цій статті ми розглянемо плюси, мінуси та особливості цих систем. Таке порівняння дозволить вам вибрати відповідний варіант системи.

 

 

Зміст:

 

  1. Плюси та мінуси TBS Crossfire
  2. Плюси та мінуси ExpressLRS
  3. 2.4GHz vs 900MHz
  4. Підтримка телеметрії
  5. Тестування дальності
  6. Висновок
  7. Де можна купити найкращі пульти управління для дронів?

 

 

Плюси та мінуси TBS Crossfire

 

Ця система управління добре себе зарекомендувала на практиці. Її високо цінують користувачі із спільноти FPV. Багато пілотів використовують TBS Crossfire для великих відстаней завдяки надійним параметрам.

Переваги:

  1. Відмінна сумісність. Crossfire відрізняється сумісністю з багатьма популярними радіопередавателями, наприклад, Jumper, Radiomaster, FrSky.
  2. Перевірена ефективність. Вже протягом багатьох років Crossfire зарекомендував себе як ефективний і надійний радіоканал при польотах на великі відстані.
  3. Телеметрія. Crossfire пропонує операторам великі можливості у телеметрії. Це дозволяє операторам у режимі реального часу отримувати відомості про стан радіозв'язку та дрону.
  4. Простота застосування. Процес встановлення дуже простий. Також оператори не мають проблем при інтеграції з Betaflight та іншим ПЗ контролера польоту.
  5. Комплексна екосистема. TBS відрізняється великим спектром продуктів, наприклад, аналогові відеопередавачі та модулі приймачів. Вони чудово функціонують разом, пропонуючи операторам зручність роботи.

Недоліки:

  1. Вища затримка. У Crossfire максимальна частота оновлення дорівнює 150 Гц. Для ExpressLRS це значення сягає 1000 Гц.

 

 

Плюси та мінуси ExpressLRS

 

ExpressLRS є відносно новою системою радіокерування. Ще має відкритий код. Багато операторів почали використовувати цю систему через доступність та вражаючого функціоналу.

Переваги:

  1. Великий функціонал. ExpressLRS є сучасною радіокерованою системою. У ній доступні всі можливості, які необхідні операторам FPV.
  2. Вища частота оновлення. Максимальна частота оновлення версії 2.4 ГГц становить 1000 Гц. Це означає, що передавач одержувачу надсилає повідомлення 1000 разів на секунду. Для версії 900 МГц ExpressLRS це значення становить 200 Гц. У Crossfire цей параметр дорівнює 150 Гц. Тому ExpressLRS забезпечує меншу затримку.
  3. Великий радіус дії. За дальністю дії ExpressLRS перевищує інші системи 2.4 ГГц. Це пов'язано із застосуванням апаратного забезпечення SX127x та мікроконтролерів STM32, ESP32, ESP8285 для прийому та передачі. Ще варто відзначити модуляцію LoRa на всіх швидкостях передачі пакетів, яка є в ImmersionRC, Ghost та TBS Crossfire. Вона за продуктивністю перевершує системи, що не застосовують LoRa, наприклад, TBS Tracer. Важливо пам'ятати, що Crossfire використовує LoRa лише у режимі 50 Гц, перемикаючись на FSK за частоти 150 Гц. Це не дозволяє досягти аналогічної дальності дії.
  4. Подібна гнучкість дає можливість операторам застосовувати один приймач на різних установках: для фрістайлу, дальньої дії, для гонок і т.д. Також можна настроювати параметри відповідно до вимог користувача.
  5. Оновлення прошивки. Прошивка ExpressLRS постійно оновлюється. Розробники пропонують нові оптимізації та функції.
  6. Розробка, керована співтовариством. ExpressLRS є проектом із відкритим вихідним кодом. Ця система постійно підтримується великою кількістю користувачів та розробників. Вони регулярно розширюють та вдосконалюють систему.
  7. Наявність та доступність. Подібні проекти, де є відкритий вихідний код, залучають різних виробників до розробки та виробництва сумісного обладнання. Все це дає додаткові можливості та підвищує доступність модулів передавача та приймача.

Недоліки:

  1. Інтерфейс користувача менш оптимізований. У ExpressLRS багато функцій. Тому технічно вона є складнішою, ніж інші системи дистанційного управління. Все це ускладнило процес оновлення прошивки та налаштування. Незважаючи на це, оператори можуть використовувати спеціальні посібники для вирішення питання.
  2. Відсутність шифрування. Явним мінусом зв'язку ELRS стала відсутність захисту. Інформація, що передається по бездротовій мережі, не зашифрована, а додаткових заходи безпеки відсутні. Для аматорського застосування це не велика проблема, але зловмисники можуть порушити зв'язок або перехопити контроль над літаком. Багато протоколів аматорського рівня, наприклад Spektrum, Flysky, FrSky, не мають спеціальних опцій безпеки. Єдиним протоколом, що підтримує шифрування даних, є Crossfire.
  3. Обмежені канали. Через обмежену пропускну здатність ELRS підтримує до 12 каналів. Для більшості операторів цього буде достатньо. Якщо вам потрібно більше каналів, необхідно перейти до альтернативних систем.

 

 

2.4GHz vs 900MHz

 

У ExpressLRS використовуються такі типи частот: 900 МГц (915/868) та 2.4 ГГц. Вирішальним чинником під час виборів системи буде розуміння різниці між ними. Оператор повинен знати про свої потреби.

На практиці можна переконатися, що ELRS на частоті 2.4 ГГц при потужності 100 мВт досягає дальності більше 30 км. Тому перевага ELRS на частоті 900 МГц у дальності несуттєва, якщо ви не перевищуватимете 30 км, чого більшість операторів не роблять. На частоті 5.8 ГГц відеозв'язок швидше закінчиться, ніж радіозв'язок. Незважаючи на це, на нижчій частоті 900 МГц доступне найкраще проникнення сигналу, що пов'язано з фізичними особливостями.

Розглянемо інші ключові відмінності:

  1. Частота оновлення. Максимальна частота оновлення ELRS на частоті 900 МГц становить 200 Гц. На частоті 2,4 ГГц це значення сягає 1000 Гц. Це дозволяє гонщикам перемагати завдяки низькій затримці при підвищеній швидкості передачі пакетів. Все це робить пристрій більш чуйним. Різниця тут дуже маленька, тому її можуть відчути не всі.
  2. Розмір антени. Антени 2.4 ГГц у 2.5 разів менше, а на деяких приймачах 2.4 ГГц використовуються керамічні антени SMD крихітного розміру. Вони будуть найкращим варіантом для крихітних пристроїв та мікросхем.
  3. Пропускна спроможність. У системі 2.4 ГГц доступна ширша смуга пропускання. Це дозволяє в повітрі одночасно перебувати більшій кількості користувачів.
  4. Сумісність за частотою. Якщо ви використовуєте частоту 2.4 ГГц, вам не варто турбуватися про регіональні обмеження. При роботі з частотою 900 МГц слід вибирати між 868 МГц або 915 МГц, що залежить від різних факторів, наприклад, розташування, можливість застосування антени, оптимізація. Це викликає певні проблеми для операторів, які подорожують та виконують польоти у різних країнах.
  5. Для частоти 900 МГц пропонується набагато менше обладнання, ніж 2.4 ГГц.

 

Якщо ви хочете використати всі можливості ExpressLRS, то можете вибрати частоту 2.4 ГГц. Це оптимальний варіант для фрістайлу, гонок та звичайних польотів місцевим парком. Це дозволяє досягти меншої затримки. Тут можна використовувати різні антени: невеликі та надвеликої дальності на десятки кілометрів. Для польотів на великі відстані у пріоритеті має бути частота 900 МГц. Ще це дозволяє збільшити проникнення сигналу, але необхідно підготуватися до обмежень щодо частоти та використання антен великого розміру.

 

 

Підтримка телеметрії

 

У ExpressLRS телеметрія постійно вдосконалюється. На даний момент підтримується не менше 14 типів даних, куди входить RSSI, LQ низхідної/висхідної лінії зв'язку, VBAT.

 

 

Тестування дальності

 

Для ExpressLRS доступні варіанти з частотою 900 МГц та 2.4 ГГц. Деякі випробування проводяться на різних частотах. Далі на картинці є результати випробувань, де можна побачити потенціал ExpressLRS.

У цих тестах можна побачити всі можливості ExpressLRS щодо дальності дії на різних частотах. Ще там демонструються рівні потужності передачі та швидкості передачі пакетів.

 

 

Висновок

 

Вибір між ExpressLRS та TBS Crossfire безпосередньо пов'язаний з потребами та уподобаннями оператора. Якщо потрібне просте налаштування та перевірена система, то TBS Crossfire буде найкращим варіантом. Просто фантастичною альтернативою є ExpressLRS, де сильна підтримка спільноти, низька затримка, високопродуктивна та доступна система. Незалежно від того, який вибір ви зробите, обидві системи мають вражаючі параметри та надійно виконують свої функції у польотах дронів FPV.

 

 

Де можна купити найкращі пульти управління для дронів?

 

В інтернет-магазині Артлайн користувачі можуть купити найкращі пульти керування для дронів. Там пропонуються різні пристрої, тому їх можна відсортувати за форматом зовнішнього модуля, внутрішнього передавача, прошивки та інших параметрів. Якщо у вас є питання щодо вибору відповідного пульта, то можете звернутися до менеджерів Артлайн. Вони допоможуть підібрати відповідний варіант пристрою залежно від ваших потреб.

Купити пульти для дронів

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Скільки каналів у ELRS?
У цій системі користувачам доступно максимум 12 каналів.
Що таке ELRS FPV?
Це ретранслятор, який керує дроном FPV. Пристрій забезпечує безперебійний та надійний зв'язок між оператором і дроном.
Навіщо виконують калібрування дрону?
Калібрування потрібне для того, щоб пристрій функціонував у режимі, передбаченому розробником.