UA  |  RU

На базі Raspberry Pi можна знайти велику кількість корисних проектів. Orange Pi має багато шанувальників. Водночас Raspberry Pi та інші SBC стали рідкісними. Тому Orange Pi став привабливішим для багатьох проектів. Саме його користувачі обрали як гідну альтернативу.

Нещодавно на Orange Pi було мало проектів, тому що всі працювали тільки з Raspberry Pi. Деякі проекти сумісні з цими двома видами комп'ютерів, але не всі. Цей аспект пояснюється тим, що вони мають різний набір графічних і логічних процесорів. При цьому комплектуючі у кожній моделі змінюються. У комп'ютерів Raspberry Pi спільнота набагато більша, тому у користувачів частіше можуть бути проблеми сумісності з Raspberry Pi, ніж з Orange Pi.

Зараз багато цікавих проектів пов’язані із Orange Pi. Ми розглянули їх і вирішили запропонувати найкращі варіанти. З їхньою допомогою можна реально побачити всі можливості даного SBC.

Купити Orange Pi

 

 

Зміст:

 

  1. Приймач AirPlay
  2. Миттєве створення фотографій
  3. Настільний комп'ютер
  4. Радіо OrangePi
  5. OrangeBOX
  6. FPV Ровер
  7. Аркада
  8. Чарівне дзеркало
  9. Саморобний смартфон
  10. Open CVbot
  11. Де можна придбати Orange Pi?

 

 

Приймач AirPlay

 

 

Складність

Легко

Ключові компоненти

Кабелі, картка пам'яті MicroSD, Creative SoundBlaster Play, Orange Pi Lite

Автор

Юрій Козирєв

Посилання

Medium

 

Усі користувачі хочуть слухати улюблену музику навіть без додаткових приводів за прийнятною ціною. Зараз досить складно досягти певного балансу у цьому плані. Цей проект було створено з метою збереження своїх грошей та використання всіх переваг сервісу AirPlay.

Виробник детально проаналізував ситуацію та особливу увагу приділив вибору плати. Було помічено, що збірка буде вдвічі дешевшою, якщо подібний проект буде реалізований із застосуванням Raspberry Pi. Це один із найбільш яскравих прикладів того, через що Orange Pi набрав популярність. Користувачам доступна інструкція зі збирання від автора. Це дозволить впоратися з проектом навіть користувачам, які не розбираються у роботі Linux.

 

 

Миттєве створення фотографій

 

 

Рівень складності

Легко

Ключові компоненти

Веб-камера, термопринтер, Orange Pi Zero

Автор

Олег Кулик

Посилання

Hackaday

 

Багатьом людям подобається робити фотографії. Це чудова можливість для того, щоб залишити чудові спогади. Зараз у світі цифрових технологій лише невелика кількість користувачів виявляє свої фотографії. Однією з причин цього стала відносна дорожнеча камер Polaroid. Тому в якості альтернативи можна працювати з термопринтером. Він дозволяє без високих витрат швидко та ефективно робити роздруківки фотографій.

На ресурсі GitHub пропонується детальна інструкція та необхідні файли Fusion 360 для виконання збирання. Тут необхідно пам'ятати про одну особливість. Залежно від вибраного варіанта термопринтера доведеться трохи підігнати модель із запропонованої інструкції. Якщо користувач має навички моделювання, то він без проблем зможе створити унікальний корпус.

 

 

Настільний комп'ютер

 

 

Рівень складності

Легко

Ключові компоненти

Металеві опори, градирні, 3D-принтер для створення деталей, Orange Pi

Автор

jispal01

Посилання

Printables

 

Далеко не всі проекти складні. Цей настільний комп'ютер є простим чохолом. У ньому можна комфортно та безпечно розмістити Orange Pi. Доукомплектувати пристрій можна за допомогою SSD, що дозволить отримати повноцінний комп'ютер. Orange Pi є повноцінним SBC, який має багато функцій, що перевершують можливості конкурентів.

Для створення проекту потрібно деякі деталі друкувати на 3D-принтері. Ще потрібно лазером розрізати металеві листи, щоб створити спеціальні кріплення для кулера. На сторінці проекту пропонується детальна інструкція щодо виконання цих завдань.

 

 

Радіо OrangePi

 

 

Рівень складності

Середній

Ключові компоненти

Аудіоконвертер, підсилювач потужності, дисплей OLED, Orange Pi Lite

Автор

thk4711

Посилання

GitHub

 

Якщо у користувача є AirPlay, це дуже добре. Ще краще, коли цей пристрій укомплектовано радіо. Ці станції можна ловити під час підключення до інтернету. Тому ми пропонуємо вам розглянути проект потокового радіо в Інтернеті або AirPlay Spotify.

Для реалізації цього завдання Orange Pi Lite буде найкращим варіантом. Це пов'язано з тим, що у ньому є вбудовані інтерфейси ІЧ-приймача і Wi-Fi. Дані опції можна використовувати як дистанційне керування. Розробник пропонує якісну концепцію. Якщо подивитися на дизайн, то у вигляді корпусу використовується прозора коробка. У результаті виходить класний дизайн. Якщо у вас є аудіопідсилювач, то на реалізацію проекту знадобиться небагато коштів.

 

 

OrangeBOX

 

 

Рівень складності

Середній

Ключові компоненти

Перехідник SATA-USB, РК екрани, Orange Pi Zero

Автор

NLD

Посилання

Instructables

 

На даний момент багато користувачів хочуть мати додаткове сховище для файлів. Цей пристрій буде актуальним у ситуації, коли ви працюєте з великою кількістю відео та фотографій. Даний проект має вигляд NAS, що дозволяє застосовувати його для забезпечення захисту та безпеки інформації сервера. Розробник впровадив у нього РК-екран, де можна бачити інформацію про резервне копіювання, що проводиться. Ще демонструється стан пристрою. Система OrangeBOX базується на Armbian Linux. Для віддаленого керування можна підключити його до сервера VPN.

Відмінною рисою Orange Pi Zero стала відсутність обмежень на об'єм диска. Тут необхідно пам'ятати, що для великої кількості мостів USB-SATA є обмеження на 2 Тб. Якщо ви розміщуватимете більш ємні диски, то система все одно використовуватиме не більше 2 Тб.

 

 

FPV Ровер

 

 

Рівень складності

Середній

Ключові компоненти

Підшипники, Orange Pi, сервопривід, двигун постійного струму, 3D-принтер для друку деталей

Автор

Сергій000

 

Посилання

Thingiverse

 

Не слід думати, що Orange Pi є дешевою альтернативою. Даний апарат відрізняється великим потенціалом, щоб проводити вивчення та дослідження навколишнього світу. В Orange Pi використовуються контакти GPIO. Це чудовий варіант для робототехніки. Він оптимально підходить для мети створення ровера.

Розглянутий проект відрізняється великою гнучкістю, що дозволяє працювати з різними SBC. Це буде найкращим варіантом для створення всюдихода на якісній платформі FPV.

 

 

Аркада

 

 

Рівень складності

Середній

Ключові компоненти

Динаміки, USB кодер геймпада, РК екран, 3D-принтер для друку деталей, ПК Orange Pi

 

Автор

jcprintnplay

Посилання

Thingiverse

 

Для розваги користувачам не завжди потрібна графіка підвищеної чіткості. Якщо в інших SBC взагалі може бути відсутня графіка, то в деяких версіях Orange Pi відзначається підвищена продуктивність відео. Це дозволяє виконувати запуск багатьох ігор. Цей проект буде цікавий багатьом користувачам.

Тут потрібно виконати перевірку індексу. Це виконується з метою, щоб визначити сумісність конкретної моделі range Pi з RetroOrangePi. Для реалізації цього проекту потрібно приблизно 1 кг нитки. При цьому рекомендується використовувати щонайменше 2 різні кольори.

 

 

Чарівне дзеркало

 

 

Рівень складності

Середній

Ключові компоненти

Дерев'яна рама, старий монітор, Orange Pi 3 LTS

Автор

Лілло Бавастреллі

Посилання

Fattelo da Solo, YouTube

 

Власне розумне дзеркало буде окрасою будь-якого будинку. Якщо у вас є монітор і деталі з дерева, що не використовується, є можливість виконати налаштування Orange Pi, де буде відображатися важлива інформація:

На сторінці проекту вся інформація опублікована італійською мовою. Ви можете використовувати перекладач Google Translate для вирішення цієї проблеми. В офіційній документації пропонується набагато більше інформації про проект «Чарівне дзеркало».

 

 

Саморобний смартфон

 

 

Рівень складності

Просунутий

Ключові компоненти

3D-принтер для друку деталей, запчастини зі старого смартфони (акумулятор, дисплей), Orange Pi 3

Автор

Ferferite

 

Посилання

Instructables, Printables, Hackaday

 

Зараз смартфони не є чимось новим та дивовижним. Тому настав час, коли їх можна робити своїми руками. Важливим плюсом створення власного смартфона стало те, що при поломці його можна буде легко відремонтувати або навіть переробити в новий пристрій. Головна проблема при створенні такого пристрою полягає в тому, як зробити тонкий форм-фактор.

Розробник пропонує гаджет, який функціонуватиме на системі Android 4.4. Можна також використовувати модуль камери. Всім користувачам, які втілюватимуть у реальність цей проект, автор пропонує виконати друк корпусу за допомогою прозорої нитки. Це дозволить створити унікальну естетику та спостерігати за компонентами.

 

 

Open CVbot

 

 

Рівень складності

Просунутий

Ключові компоненти

Драйвери двигунів, ТТ мотор-редуктори, веб-камера, Arduino Pro Mini, Orange Pi Zero

Автор

TrashRobotics

Посилання

GitHub

 

Далеко не всім користувачам потрібен надійний і складний танк, який включає велику кількість деталей. Особливо якщо модель використовуватиметься в експериментальному чи освітньому напрямку. В якості навчального посібника та прототипу Orange Pi відрізняється низкою переваг.

Пропонований проект є більшим, ніж звичайною машиною на дистанційному управлінні. У ній використовується камера, різні датчики та машинне навчання. У результаті виходить бот, який може виявляти перешкоди чи пересуватися лінією. Це складний проект, тому на нього буде потрібен час.

 

 

Де можна придбати Orange Pi

 

Якщо вас зацікавили запропоновані проекти, то ви можете будь-якої миті їх втілити в реальність. Для цього можете купити Orange Pi в інтернет-магазині Артлайн. Там пропонується детальний опис для таких ПК та загальна специфікація. Ви можете вивчити всі запропоновані варіанти та вибрати Orange Pi з необхідними параметрами.

Купити 3D принтер

  м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Які інтерфейси передачі даних використовуються в платах Orange Pi?
Залежно від вибраної моделі плати обладнані Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth.
Чи можна інсталювати Windows на Orange Pi?
Ця система не підтримується на ПК Orange Pi.
Чи зможу я втілити ці проекти в реальність без досвіду в роботі з Orange Pi?
Якщо ви хочете почати створювати такі проекти, спочатку слід вивчити теорію. Тільки після цього можна створювати ці проекти практично.