UA  |  RU

Radiomaster Pocket є однією з найменших радіостанцій, яка володіє великим функціоналом у сфері польотів дронів FPV. Завдяки портативності пристрій є відмінним варіантом для подорожей, його використовують багато новачків. У цій статті ми розглянемо переваги та недоліки Radiomaster Pocket, які потрібно знати всім пілотам.

Купити RadioMaster Pocket ExpressLPS Edge TX M2

 

 

Зміст:

 

  1. Комплектація
  2. Дизайн та форм-фактор
  3. Підвіси
  4. Ергономіка
  5. Перемикачі
  6. Екран, кнопки меню та динамік
  7. Прошивка радіо
  8. ExpressLRS
  9. Відсік зовнішнього модуля
  10. Акумулятор
  11. Де можна купити найкращий пульт керування для дронів RadioMaster Pocket ExpressLPS Edge TX M2?

 

 

Комплектація

 

Крім кишенькового радіо користувачам пропонуються такі аксесуари у комплекті постачання:

 

Пропонується кілька версій Radiomaster Pocket:

  1. Версія ExpressLRS. Даний варіант пропонує для пілотів FPV найкращий радіозв'язок. Прилад відрізняється відмінною надійністю, продуктивністю та цінністю. Далі ми детально розглянемо усі ці плюси.
  2. Версія MPM CC2500. Пристрій підійде для старих приймачів та протоколів, наприклад Corona, Esky, Radiolink, Hitec, Futaba SFHSS, Frsky ACCST V1. Ця версія буде хорошим вибором через сумісність, але вона не підійде для нових пілотів.

 

Постачання такого кишенькового радіо здійснюється у 2 класичних кольорах: прозорому та вугільному. Ще Radiomaster пропонує великий вибір кольорових чохлів найрізноманітніших кольорів. Це дозволить виконати персоналізацію радіостанції відповідно до стилю оператора.

Користувачам Європейського Союзу рекомендується працювати з версією LBT. Для інших регіонів створено версію FCC. При цьому користувачі ExpressLRS зможуть легко перемикатися між цими версіями, якщо виконувати перепрошивку системи з відповідним варіантом збирання. Далі на зображенні пропонується специфікація.

 

 

Дизайн та форм-фактор

 

Radiomaster Pocket відрізняється компактним дизайном, тому його розміри менші, ніж Zorro. Його параметри відповідають Jumper T-Lite V2. Великою перевагою пристрою є його портативність. Прилад щільно лежить у руках, що при використанні забезпечує зручне захоплення.

Палички, що знімаються, є вражаючим елементом дизайну. Ще вони суттєво збільшують портативність радіостанції. Тепер її стало простіше зберігати та транспортувати. При цьому немає ризиків для джойстиків і вони не виступають назовні.

Якщо ви хочете мати уявлення про розміри приладу, то на картинках ми пропонуємо його порівняння з Pocket з T-Lite V2 і Zorro.

Вага Radiomaster Pocket складає приблизно 390 г, куди включено два акумулятори 18650. Це важче за T-Lite V2 (250 г) і Zorro (350 г).

У Pocket пропонується продумане компонування, яке пропонує клієнтам великий вибір елементів керування, роз'ємів, кнопок, перемикачів. Далі пропонується схема, за допомогою якої ви зможете розібратися з його інтерфейсом та основними елементами.

 

Підвіси

 

Radiomaster Pocket комплектується підвісами із ефектом Холла. Якщо порівняти зі звичайними потенціометричними підвісами, можна побачити ряд переваг. Підвіси з ефектом Холла відрізняються підвищеною довговічністю та плавністю, тому вони забезпечують більш надійне та точне керування. Вартість підвісів з ефектом Холла дорожча за звичайні, оскільки вони стали стандартом радіоприймачів високого та низького класу завдяки відмінним параметрам.

Pocket має компактний дизайн, тому і підвіси є крихітними. Це призвело до того, що Pocket несумісний із підвісами преміум-класу AG01 Mini. Вони просто не зможуть поміститись у радіостанцію такого невеликого розміру.

Оператор може налаштувати Pocket на свій розсуд. Для цього необхідно виконати регулювання натягу підвісу із заднього боку приладу. У задній частині корпусу є відповідні отвори. Насправді ми зрозуміли, що це трохи складний процес, оскільки регулювальні гвинти розташовуються глибоко всередині апарату. У результаті ми зняли задню частину корпусу та отримали доступ до цих гвинтів.

 

 

Ергономіка

 

Radiomaster Pocket виконаний у стилі геймпада, тому призначений для керування великими пальцями. Це нагадує процес, коли користувачі лише великими пальцями тримають джойстики.

Ми провели експерименти і помітили, що це відмінно підходить і для щипців, коли палички утримуються вказівним і великим пальцем. Це дозволило нам досягти більшої точності. При цьому потрібен час, щоб звикнути до невеликих підвісів та коротких стиків.

Найчастіше довжина паличок становить приблизно 26-28 мм. Незважаючи на це, джойстики Pocket мають фіксацію на відстані близько 21 мм. Це означає, що хід джойстика здається коротшим при затисканні. Наразі немає альтернативи паличкам різної довжини.

Конструкцію приладу можна було б покращити. Для цього можна було б усередину радіостанції поглибити підвіси. Також не завадили б довші джойстики. Подібні зміни у конструкції змогли б підвищити точність та збільшити хід джойстика. Підвіси Pocket дозволяють досягти такого ж плавного ходу та якості, як і T-Lite V2.

Незалежно від того, який стиль хвата ви використовуєте, на верхній частині кишені доступ до перемикачів буде зручним та простим.

Якщо провести порівняння стилю геймпада з іншими радіостанціями, то у Pocket відсутня задня ручка. Це не страшно, тому що радіо можна легко взяти та тримати однією рукою. У пристрої є плоске дно, тому воно може стояти вертикально.

Ще важливим моментом конструкції Pocket стало розташування гачка для шийного ремінця. Він має вдале розташування, тому досягається ідеально рівний баланс. На практиці можна помітити, що у шийного ременя отвір занадто маленький для деяких ременів. Це може спричинити дискомфорт.

Гума використовується у виготовленні задньої частини кишені. Це може здатися дешевшим варіантом, якщо порівняти з Zorro. У нього немає такого надійного зчеплення та липкості.

 

 

Перемикачі

 

У верхній частині пульта знаходиться повзунок та 5 перемикачів.

Починаючи із зовнішніх країв доступно 2 позиційні перемикачі з фіксацією. Це ліворуч SA і праворуч SD. При русі до центру можна побачити 2 трипозиційні перемикачі: SB і SC. Ще в лівому куті знаходиться один однокнопковий перемикач SE.

Під час перемикання верхнього правого та лівого двопозиційного перемикача, поруч із ними відповідно вмикаються та вимикаються світлодіоди. Це дозволяє оператору візуалізувати вхідний сигнал. Така система є корисною, оскільки корпус Pocket є прозорим. Користувач може добре бачити світлодіодне підсвічування.

У верхній частині пристрою знаходиться кілька портів та роз'ємів. Там є доступ до карти SD для зберігання даних і прошивки, інтерфейс USB-C для симуляторів FPV, порт тренера DSC.

 

 

Екран, кнопки меню та динамік

 

Radiomaster Pocket має невеликий РК-екран з підсвічуванням на 1.6 дюйма. Це дає хорошу видимість навіть при впливі прямих сонячних променів. Компактні розміри екрана не заважають йому демонструвати розбірливу та чітку інформацію. Операторам дуже зручно працювати із екраном.

Колеса прокручування та кнопки меню пристрою схожі на ті, які застосовуються на великих радіостанціях, наприклад, TX16S і Boxer. Вони вдало розташовуються та легко доступні, незважаючи на невеликі розміри пульта. Це дозволяє керувати системою навігації на інтуїтивно зрозумілому рівні, що також дуже зручно для оператора.

Усередині апарату доступний динамік, який відрізняється гучним звуком. За рівнем гучності він не відрізняється від Zorro. Наприкінці кожного звукового сигналу можна почути невелике електричне дзижчання. Воно з'являється незалежно від вибраного рівня гучності. Цей шум стає помітним лише під час уважного прослуховування, тому особливого дискомфорту не викликає. Ще в Pocket є тактильний зворотний зв'язок. Він дозволяє забезпечити тактильну реакцію під час взаємодії.

 

 

Прошивка радіо

 

У Radiomaster Pocket використовується популярна прошивка EdgeTX. Цей софт є поширеним на даний момент, він використовується в багатьох радіомодулях у співтоваристві FPV.

У системному меню ви не зможете побачити певну версію EdgeTX. Ми помітили, що там є усі нові опції та покращення прошивки. Тому там використовується версія 2.8 чи новіша.

У комплект пристрою входить картка SD на 512 МБ. Слот для картки пам'яті знаходиться в нижній частині апарата разом із інтерфейсом USB-C та аудіопортом.

Оновлення прошивки EdgeTX здійснюється двома способами: через SD-карту або за допомогою роз'єму USB.

 

 

ExpressLRS

 

У пристрої Radiomaster Pocket із модулем ELRS використовується прошивка ExpressLRS 3.0.1. На практиці ми побачили її схожість з Radiomaster Zorro. Ми вважаємо, що у цих апаратах застосовуються аналогічні прошивки.

У Pocket антена незнімна, але у неї складна конструкція. Це робить пристрій зручним для зберігання та транспортування. Антена підключається безпосередньо до радіочастотного модуля, для цього використовується закріплений роз'єм UFL.

Якщо ви хочете досягти оптимального прийому сигналу, антену варто повернути на 180 градусів. Це дозволить її правильно поєднати з антеною приймача дрону FPV. Найкращі параметри можна отримати шляхом вирівнювання 2 антен. Це дозволить досягти сигналу оптимальної потужності.

 

 

Відсік зовнішнього модуля

 

Radiomaster Pocket має відсік для зовнішнього модуля полегшеного розміру (нанорозміру), який знаходиться ззаду. Це забезпечує сумісність із радіочастотними модулями за принципом «включай та працюй». Припустимо, якщо ви купуєте версію ELRS, то можете отримати багатопротокольний зовнішній модуль 4 в 1. Їм можна керувати дронами за допомогою старих протоколів, наприклад, Frsky D8/D16.

Відсік для модулів може не відповідати всім модулям. Наприклад, через зміщення контактів модуль Jumper AION не підійде, але при згинанні контактів він зможе функціонувати. При цьому він підійде для Radiomaster Ranger Nano. За інформацією від Radiomaster, також мають підійти популярні модулі Crossfire Nano та TBS Tracer.

 

 

Акумулятор

 

Для функціонування Pocket використовуються 2 літій-іонні акумулятори 18650. У комплект радіостанції вони не входять. Для отримання доступу до відсіків батарей слід зняти ручки, після чого потрібно відкрити слоти для акумуляторів.

Споживання енергії у версії ELRS безпосередньо залежить від стану підсвічування екрану та налаштування потужності RF. Під час проведення тестів з вимкненим підсвічуванням ми отримали такі результати:

Батарея ємністю 2500 мАч забезпечує 10 годин автономної роботи за потужності 10 мВт, а за потужності 250 мВт – близько 8 годин. Якщо використовувати батареї 3400 мАг, то відповідно час роботи буде збільшено до 14 годин і 11 годин. Для оптимізації рекомендується зменшити тривалість підсвічування дисплея.

Для збільшення часу автономної роботи акумулятора можна використовувати опцію ExpressLRS Dynamic Power, яка доступна у сценарії LUA ExpressLRS. Така можливість дозволяє вихідний потужності адаптуватися до дальності дії приймача. У результаті енергоспоживання буде зведено до мінімуму.

Для версії CC2500 було зафіксовано вихідну потужність радіочастотного сигналу на значенні 100 мВт. Виробник заявляє, що це забезпечує 9 годин роботи.

Пристрої мають вбудовану схему заряджання. Це дозволяє операторам проводити заряджання акумуляторів усередині радіостанції шляхом підключення кабелю USB. Радіостанція витримує максимальну потужність заряджання 10 Вт (2 А при напрузі 5 В). Зарядний адаптер повинен підтримувати QC3.0. Акумулятори ємністю 2500 мАг заряджаються близько 2 годин, 3400 мАг – трохи менше 3 годин.

 

 

Де можна купити найкращий пульт керування для дронів RadioMaster Pocket ExpressLPS Edge TX M2?

 

Якщо вас цікавить покупка такого пристрою, можете звернутися в інтернет-магазин Артлайн. Там пропонується пульт керування для дронів RadioMaster Pocket Express LPS Edge TX M2 у стандартній комплектації. У каталозі можна ознайомитись з його особливостями. Якщо у вас є питання щодо вибору пульта, то можете звернутися до менеджерів Артлайн за допомогою.

Купити пульти для дронів

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Які акумулятори використовуються у Radiomaster Pocket?
У цьому пристрої використовуються 2 акумулятори 18650. Користувачі можуть вибирати об'єм батареї на свій розсуд, але ми рекомендуємо використовувати акумулятори об'ємом 2500 мАг або 3400 мАг.
Чи підтримує Radiomaster Pocket симулятори FPV?
За допомогою цього приладу користувачі можуть підключатися до симуляторів Tryp та Liftoff.
Які переваги має Radiomaster Pocket?
Основними плюсами такого пристрою є зручні кнопки меню, компактна складана антена, тривалий час автономної роботи.