UA  |  RU

Якщо ви хочете досягти зручності у використанні та отримати багатофункціональний радіопередавач, то можете вибрати Radiomaster Boxer. У ньому застосовується знімна антена, ELRS модуль на 1 Вт, багато перемикачів та повнорозмірні підвіси. Ці параметри відповідають вимогам багатьох операторів, тому пристрій можна назвати універсальним.

Купити RadioMaster Boxer ExpressLRS Edge TX M2

 

 

Зміст:

 

  1. Комплект поставки
  2. Специфікація та особливості
  3. Подивимося ближче на Radiomaster Boxer
  4. Тестування вихідної потужності
  5. Висновок
  6. Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster Boxer ExpressLRS Edge TX M2?

 

 

Комплект поставки

 

Цей радіомодуль має таку комплектацію:

 

Пристрій комплектується литим пластиковим захистом, який необхідний для стабілізатора. Нижче на малюнку показано захист підвісу. За допомогою її можна захистити перемикачі, а радіомодуль стане більш надійним.

У комплектацію радіомодуля не входять акумулятори. Для його живлення необхідно 2 літій-іонні акумулятори 18650. На практиці ми помітили, що для FPV обладнання найкраще підходять батарея Panasonic NCR18650B.

Її альтернативою може бути LiPo акумулятор 2S ємністю 6200 мАг. Місткість цієї батареї в 2 рази більша, ніж у двох 18650. Теоретично ви отримуєте в 2 рази кращу автономність. Єдиним мінусом таких акумуляторів стала їхня вага.

 

 

Специфікація та особливості

 

Постачання цього радіомодуля здійснюються з версією EdgeTX V2.8.0. Якщо подивитися на внутрішній модуль ELRS, то там використовується варіант V3.0.1. Це версії є передовим програмним забезпеченням у сфері радіотехнологій. Далі на зображенні пропонується специфікація.

 

 

Подивимося ближче на Radiomaster Boxer

 

У радіомодулі використано пластиковий корпус, який має матове покриття чорним кольором. Розташування панелі керування нагадує TX16S, тому досвідчені користувачі не мають проблем з адаптацією.

 

Підвіси

Цей елемент виконаний таким же чином, як TX16S MKII. У приладі використовуються підвіси з ефектом Холла версії 4.0. Для двох стиків доступно 4 тримери.

Radiomaster тут використовує стандартні гачки. Для отримання надійного захоплення можна використовувати Sticky360.

Оператор зможе без проблем виконати регулювання натягу стабілізатора. Цей процес зручно виконується спереду, при цьому не потрібне розбирання приладу. Користувач повинен пам'ятати, що розбирання Boxer спричинить анулювання гарантії.

Оператори можуть використовувати підвіси AG01 із металу. Жодні модифікації тут не потрібні.

Boxer чудово підходить для всіх категорій користувачів. Там міцний та зручний хват.

 

Перемикачі та кнопки меню

Нижче на зображенні пропонується схема радіоконтролера.

Спереду знаходиться 4 перемикачі: з двох сторін по 1 двопозиційному та 1 трипозиційному. Посередині розташовуються 2 циферблати, що обертаються. Між двома підвісами в центрі знаходиться кнопка живлення, нижче за неї встановлено світлодіодний індикатор.

Зверху по кутах знаходиться 2 низькопрофільні перемикачі: праворуч SF без фіксації, ліворуч SE з фіксацією.

Між екраном та підвісами у нижній частині радіоконтролера знаходиться 6 кнопок, якими виконується регулювання режимів польоту. При необхідності оператор може задати інші опції даним кнопкам, для цього слід перейти у вкладку «Спеціальні функції». Там можна вибрати створення скріншота екрана, відтворення музики або інше.

Колесо прокручування та кнопки знаходяться у стандартних місцях, аналогічно іншим радіоконтролерам Radiomaster. Ними можна керувати на інтуїтивному рівні. Металеве колесо прокручування є якісним та міцним.

Монохромний РК-дисплей має менші розміри на відміну від Radiomaster Zorro. Його роздільна здатність становить 128х64. Ще у екрана яскраве підсвічування, тому ним можна користуватися навіть під прямими променями сонця.

 

Антена та роз'єми

Якщо ви хочете досягти оптимального рівня прийому сигналу, знімну антену слід зігнути під кутом. Аналогічна антена використовується у приладах Radiomaster Ranger Nano/Micro. Дана антена має низьке котирування посилення 3.43dBi, що дозволяє досягти рівномірного сигналу навколо оператора.

Антена підключається до апарата через RP-SMA інтерфейс. Якщо ви виконуватимете транспортування Boxer, то антену можна зняти. Існують антени, які мають велику дальність дії та котирування посилення, ви можете їх використовувати на свій розсуд.

Зверху радіоконтролера знаходиться роз'єм Trainer, а також інтерфейси для USB та SD-карти. Ще є порт для навушників та підключення до симулятора.

 

Задня ручка

Цей радіоконтролер став першим, де використовується тканинна ручка. В якості підставки його застосовувати не можна. При цьому пристрій став більш портативним та компактним.

Надійний хват забезпечується за рахунок задніх гумових ручок. Ми залишилися задоволені ними. Ці ручки є знімними, тож у майбутньому їх можна модернізувати.

 

Акумулятор та зарядка

У радіоконтролері є великий відсік для батареї. Серед усіх приладів Radiomaster саме у Boxer цей відсік найбільший. Апарат комплектується тримачем для акумуляторів 18650. Для живлення радіоконтролера достатньо використовувати 2 літій-іонні батареї 18650.

У цьому відсіку можна розмістити 2 батареї 2S ємністю 6200 мАг. Ми вважаємо, що в Boxer можна використовувати акумулятори і більшого розміру. Цей відсік має параметри 100х57х18 мм.

Ми виміряли рівень енергоспоживання приладу без підсвічування екрана ELRS. При напрузі 7.4 апарат споживав струм приблизно 0.48 А, а вихідна потужність склала 1 Вт. Ми можемо зробити такі висновки:

  1. LiPo 2S на 6200 мАг дозволяє працювати 12 годин.
  2. Для 2 літій-іонних акумуляторів 18650 на 3000 мАч автономність становить 6 годин.
  3. Якщо вихідна потужність дорівнює 25 мВт (0,3 А при 7,4 В), то забезпечується до 20 годин роботи. Ці дані отримані по споживаному струму, практично ми не проводили дослідження.

 

Якщо встановити максимальну яскравість підсвічування, споживання енергії при 7.4 В складе приблизно 0.1 А. Тому для підвищення рівня автономності при польоті рекомендується відключати дисплей.

Коли ми в Boxer поставили акумулятор 2S на 6200 мАг, то відчули вагу – 732 р. Нижня частина радіомодуля стала важкою, тому потрібно деякий час для того, щоб звикнути до цього. Особливо це стосується операторів, які раніше працювали з легшими пристроями. Для вирішення проблеми можна використовувати шийний ремінець. Акумулятори 2S 6200 мАч будуть кращими в ситуації, якщо тривалість польоту без заряджання становить більше 6 годин.

Заряджання літій-іонних акумуляторів та LiPo здійснюється через інтерфейс USB-C всередині радіоконтролера. Цей роз'єм знаходиться внизу пристрою. Заряджання підтримує технологію LiPo. Під час тестування пристрій споживав до 9.6 Вт (при напрузі 5 В приблизно 1.9 А). Для повного заряду двох батарей 18650 на 3000 мАг необхідно не менше двох з половиною годин. Повна зарядка 2S LiPo 6200 мАч відбувається за 6 годин. Для більш швидкого заряджання можна вийняти акумулятори з радіоконтролера та зарядити їх за допомогою спеціального пристрою LiPo (в цьому випадку знадобиться 1 година).

Radiomaster пропонує хитрий дизайн. Розробники зробили кілька прорізів у кришці акумуляторного відсіку, що дозволяє пропустити там шнур живлення ХТ30 та здійснити підключення до зовнішнього модуля.

До цього радіомодуля можна підключити модуль JR. Він сумісний з різними моделями, наприклад Tracer, Ghost, ExpressLRS, Crossfire та інші.

Усередині відділення з батареями є слот для SD-карти. Пристрій комплектується карткою пам'яті на 256 Мб.

Якщо ви хочете розібрати радіоконтролер, спочатку слід розкрутити 4 гвинти. 2 з них знаходяться зверху у лівому та правому куті. Ще два гвинти розташовуються знизу ліворуч і праворуч під гумовою кришкою. Друкована плата має якісний вигляд, у ній чиста пайка. Перемикачі підключені через роз'єми, тому Boxer є надійним приладом та простим у ремонті.

Внутрішній модуль ELRS має потужність 1 Вт. У нього масивний радіатор, на якому встановлений вентилятор для охолодження повітря. З його допомогою відбувається нагнітання повітря вгору через радіатор та вентиляційні отвори, які розташовуються поряд з антеною. Такий вентилятор для охолодження використовується лише у ELRS. Для версій 4 в 1 і CC2500 не потрібне активне охолодження, оскільки їхня потужність становить 100 мВт.

Нижче на зображенні показані TX16S і Boxer. Так ви можете порівняти їхні розміри.

На наступному малюнку можна порівняти їхню товщину.

Нижче наведено порівняння з Zorro.

 

 

Тестування вихідної потужності

 

Далі ми пропонуємо вихідну потужність в мВт і струм при напрузі 7.4 для різних рівнів потужності.

Такі параметри відображають не якість апаратного забезпечення, а лише точність калібрування. Ще можна побачити максимальну вихідну потужність очікування. Усі виміри ми виконували за допомогою ImmersionRC V2.

Для цих модулів ми встановили вихідну потужність 1 Вт на 20 хвилин, після чого спостерігали за їхньою поведінкою. Ми побачили, що апарат стабілізувався на значенні 835 мВт через 20 хвилин. Це менше, ніж у Ranger Nano (870 мВт). Це непогане значення нестабільності, особливо внутрішнього модуля.

 

 

Висновок

 

Якщо порівняти з TX16S MKII, то Boxer має вбудований модуль на 1 Вт і більш компактні розміри. Тепер для досягнення підвищеної потужності не потрібний модуль ELRS. Єдиний мінус Boxer полягає у відсутності гарного та великого сенсорного дисплея.

Radiomaster Zorro легше Boxer, але ці два радіоконтролери мають приблизно однакові параметри. Ще у Boxer більш тривалий час автономної роботи. У цьому апараті найкраща антена, радіочастотний модуль та перемикачі. При цьому Zorro легше, його також зручно довго тримати в руках.

Було б чудово, щоб у Boxer був менший розмір. Це було б плюсом навіть при зменшенні підвісів та дисплея, як зроблено у Zorro. Паралельно довелося б зменшити місце для батареї, що призвело до зменшення автономності. Загалом це мало негативний вплив на ергономіку. Якщо вам потрібен невеликий радіоконтролер, потрібно буде йти на компроміс. Ми вважаємо, що Boxer є найзбалансованішим варіантом. Якщо ви робите ставку на невеликий апарат для FPV дронів, то можете вибрати Jumper T-Lite V2.

Ми протестували ExpressLRS, тому новачкам у FPV ми радили б саме цю модель. ExpressLRS не тільки відрізняється великою продуктивністю, але є справжнім лідером у цій сфері діяльності. Ми його використовуємо на всіх дронах.

 

 

Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster Boxer ExpressLRS Edge TX M2?

 

Якщо вас зацікавив пульт керування для дронів RadioMaster Boxer ExpressLRS Edge TX M2, можете придбати його в інтернет-магазині Артлайн. У каталозі ресурсу пропонується детальний опис пристрою та технічні параметри. У разі виникнення будь-яких питань про цей пульт ви можете зв'язатися з менеджерами Артлайн будь-яким зручним способом.

Купити пульти для дронів

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Яка роздільна здатність дисплея у Radiomaster Boxer?
Роздільна здатність дисплея у Radiomaster Boxer складає 128х64, що аналогічно Zorro.
Які існують версії Radiomaster Boxer?
Існує 3 версії Radiomaster Boxer, які відрізняються внутрішніми радіочастотними модулями: CC2500, мультипротокольний 4 в 1 та ELRS 2.4 ГГц.
Як дізнатися, чи заряджається Radiomaster Boxer?
Заряджання Boxer здійснюється лише у вимкненому стані. Підключіть пристрій до джерела живлення. Під час заряджання блиматиме задній світлодіод.