UA  |  RU

Важливий нюанс у 3D-друку пов'язаний з тим, щоб 1 шар був міцно пов'язаний із платформою 3D-принтера. На його основі здійснюється побудова решти друку. Якщо не відбувається прикріплення до платформи 1 шару, то в майбутньому це стане великою проблемою. Існує велика кількість методів вирішення питання з адгезією 1 шару. Далі ми розберемо основні причини неполадок та як їх вирішити.

 

 

Зміст:

 

  1. Загальні рішення
  2. Де можна купити найкращий 3D-принтер 2024 року?

 

 

Загальні рішення

 

 

 

Платформа складання нерівна

 

У більшості машин є регульована платформа з кількома гвинтами або ручками. Вони відповідають за становище платформи. Якщо у вашого пристрою регульована платформа, а також з'явилися проблеми, пов'язані з прилипанням 1 шару до платформи, перевірте наявність рівної та плоскої платформи. Якщо бед нерівний, то одна його сторона може розташовуватись надто близько до ноззла, а інша – далеко.

Якщо ви хочете отримати ідеальний 1 шар, необхідно домогтися рівної платформи для 3D-друку. Simplify3D має зручну опцію з налаштування вирівнювання біда. З її допомогою можна здійснити процес вирівнювання беда. Для запуску даного майстра варто перейти в меню «Інструменти», а потім вибрати «Майстер вирівнювання ліжка» та дотримуватися запропонованих інструкцій.

 

 

Насадка починає роботу надто далеко від беда

 

Після правильного вирівнювання беда необхідно перевірити, щоб ноззл починав роботу на потрібній висоті щодо платформи. Користувач повинен досягти того, щоб екструдер знаходився на оптимальній відстані від робочої пластини. Хороша адгезія до пластини досягається за рахунок того, щоб пластик трохи притискався до неї. Ви можете здійснити налаштування даних параметрів, провівши модифікацію обладнання.

Найпростіший варіант полягає в тому, щоб ці зміни внести у Simplify3D. Це здійснюється шляхом переходу в меню "Змінити налаштування процесу". Там відкриваємо ці налаштування та переходимо до розділу G-Code. Для точного регулювання положення ноззла можна вибрати зсув G-Code по Z. Наприклад, якщо вказати -0.05 мм для зміщення G-коду по осі Z, то ноззл виконуватиме друк на 0.05 мм ближче до робочої платформи. Ще необхідно бути обережним та вказувати лише невеликі зміни даного параметра. Найчастіше у кожного шару деталі товщина становить приблизно 0.2 мм. Тому велике значення має навіть невелике коригування.

 

 

Перший шар друкується надто швидко

 

Коли відбувається видавлювання 1 шару філаменту на робочу платформу, ви повинні перевірити, щоб пластик зміг правильно приклеїтись до поверхні. Тільки після цього слід переходити до друку наступного шару. Якщо 1 шар створюється швидко, то філамент не завжди встигає приклеїтись до платформи. Тому рекомендується створювати 1 шар на зниженій швидкості, це дозволить пластику приклеїтись до підкладки.

Налаштування цієї опції можна змінити у Simplify3D. Для цього відкриваємо меню «Змінити налаштування процесу», після чого тиснемо на розділ «Шар». Там буде запропоновано рядок «Швидкість першого шару». Наприклад, якщо значення цього параметра встановити на 50%, то 3D-друк цього шару буде здійснюватися повільніше на 50%, чим весь відбиток. Цей параметр варто зменшити у ситуації, коли на вашу думку 3D-принтер швидко рухається на 1 шарі.

 

 

Налаштування охолодження або температури

 

Коли відбувається охолодження від теплої до холодної температури, то пластик може стиснутися. Давайте розглянемо приклад, коли ви створюєте виріб з ABS. Якщо 3D-друк екструдером було виконано при температурі 230°C на холодну складальну платформу, то філамент при виході з гарячого ноззла швидко охолонув. Деякі 3D-принтери мають вентилятори, тому процес охолодження пришвидшується.

Якщо остигання відбитка ABS відбувається при 30°C, а його довжина дорівнює 100 мм, то він буде укорочена на 1.5 мм. Робоча платформа машини так не зменшиться. Тому філамент при охолодженні від робочої платформи відокремлюватиметься. Це істотний фактор, який необхідно враховувати під час створення 1 шару.

ABS мають спеціальну платформу з підігрівом. З її допомогою вирішується ця проблема. Якщо виконано нагрівання беда для підтримки температури 110°C для всього відбитка, то тепло 1 шару буде збережено, усадки не буде. Якщо ваш апарат укомплектований платформою, що підігрівається, то можна її нагріти для вирішення питання з охолодженням 1 шару. Ще слід зазначити, що PLA прилипає до беда, який нагрітий до 60-70°C. На відміну від нього, ABS найчастіше працює краще, коли нагрівання шару досягає 100-120°C. Ці параметри можна вказати в Simplify3D, для цього переходимо в меню «Змінити налаштування процесу», після чого вибираємо розділ «Температура». Вкажіть складальну платформу з підігрівом у лівій частині із запропонованого списку, після чого варто поміняти температуру для 1 шару. Для цього достатньо зробити подвійне клацання за таким значенням.

Якщо в 3D-принтері є вентилятор для охолодження, то можна виконати його відключення для перших кількох шарів відбитка. Це дозволить захистити перші шари швидкого охолодження. Для виконання таких налаштувань переходимо до «Змінити налаштування процесу», після чого тиснемо на розділ «Охолодження». Виконати налаштування заданих показників швидкості роботи вентилятора можна у лівій стороні. Наприклад, ви хочете, щоб запуск 1 рівня відбувався з відключеним вентилятором, а потім він запускався на повну потужність при досягненні 5 рівня. У цій ситуації потрібно в запропонованому списку виконати дві установки: для 1 рівня вказати швидкість вентилятора 0%, для 5 рівня – 100%. При використанні ABS охолодження має бути вимкнене під час всього процесу 3D-друку. Тому тут потрібно вказати швидкість вентилятора 0% для 1 шару. Якщо робочий процес здійснюється у вітряну погоду, 3D-принтер слід ізолювати.

 

 

Поверхня платформи (клей, стрічка та матеріали)

 

Різні філаменти мають різні тенденції при прилипанні до окремих матеріалів. Тому більшість 3D-принтерів розробляються із спеціальним матеріалом для оптимізації платформи. Наприклад, деякі апарати на верхній частині платформи використовують лист BuildTak, оскільки він добре прилипає до PLA. В інших виробників використовується термооброблений шар скла, наприклад, боросилікатне скло. При нагріванні воно відмінно поєднується із пластиком ABS. Велике значення матиме очищення платформи за допомогою ізопропілового спирту води.

Якщо у вашого пристрою немає платформи із спеціального матеріалу, то для вирішення проблеми можна використовувати спеціальні стрічки. Їх слід приклеювати на поверхню платформи. Також дуже добре себе зарекомендували різні липкі речовини, наприклад, клей-олівець, лак для волосся та інше.

 

 

Коли нічого не допомагає: поля та плоти

 

При створенні невеликих деталей у користувача буде недостатньо площі для приклеювання відбитка до платформи. Simplify3D має ряд функцій, за допомогою яких можна збільшити площу поверхні. Це дозволить досягти великої поверхні для прилягання до платформи. До таких варіантів відносяться поля. Вони дозволяють отримати навколо відбитка додаткові кільця, що схоже на поля капелюхи, які збільшують її коло.

Для активації даної опції перейдіть в меню «Додатки», після чого слід активувати «Використовувати спідницю/поля». У Simplify3D користувачі можуть під відбиток додати підкладку, яка буде застосовуватися як збільшувач поверхні для приклеювання беда.

 

 

Де можна купити найкращий 3D-принтер 2024 року?

 

Якщо ви хочете уникнути проблем з 3D-друком, вибирайте тільки якісні пристрої. В Артлайн пропонуються найкращі 3D-принтери 2024 року. Перед покупкою такого апарату можете зв'язатися із кваліфікованою техпідтримкою інтернет-магазину. Вони допоможуть підібрати найкращий варіант пристрою.

Вибрати 3D-принтер в ARTLINE

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Як часто потрібно змащувати 3D-принтер?
Для ефективної роботи 3D-принтера необхідно постійно перевіряти мастило. Це забезпечить його ефективну роботу. Замінювати мастило потрібно не рідше 1 разу на рік або після кожних 5000 метрів пластику.
Чим покривають робочу платформу принтера перед друком PLA пластиком?
Найкращим варіантом буде синій малярський скотч. Це найдоступніший, найефективніший і найпростіший метод вирішення проблеми.
Як покращити адгезію на 3D-принтері?
Для вирішення питання можна використовувати різні допоміжні матеріали, наприклад, клейкі листи, клейові олівці та інше. Це забезпечить покращене прикріплення 1 шару до платформи.