UA  |  RU

Ситуація із соплями трапляється, коли на моделі з'являються маленькі пластикові нитки. Найчастіше це відбувається через те, що при переміщенні екструдера на нове положення здійснюється витікання філаменту з ноззла. Для вирішення проблеми у Simplify3D використовуються певні налаштування. Найпопулярнішим варіантом для вирішення проблеми із надмірним натягуванням струн буде зміна налаштувань втягування. Коли активується втягування, то після завершення 3D-друку однієї секції моделі екструдером відбувається втягування пластику назад в ноззл. Такий підхід забезпечує захист від просочування.

Якщо знову потрібно почати 3D-друк, філамент буде вставлено назад в ноззл. Це дозволить йому знову вичавлюватися. Якщо ви хочете перевірити увімкнення відведення, перейдіть в меню «Змінити налаштування процесу», після чого виберіть розділ «Екструдер». Вам слід перевірити, щоб для всіх екструдерів було активовано опцію втягування. Далі ми розглянемо налаштування втягування та інші способи вирішення проблеми з натягуванням.

 

 

Зміст:

 

  1. Поширені рішення
    1. Відстань втягування
    2. Швидкість втягування
    3. Занадто висока температура
    4. Тривалі переміщення відкритими просторами
    5. Швидкість переміщення
  2. Де можна купити найкращий 3D-принтер?

 

 

Поширені рішення

 

 

Відстань втягування

 

Найважливішим налаштуванням стала відстань втягування. Від цього параметра безпосередньо залежить, скільки філаменту буде витягнуто з ноззла. Тут слід пам'ятати, що більше пластику витягується з ноззла, то сильніше зменшується ймовірність того, що під час руху витікатиме пластик. Для багатьох екструдерів із прямим приводом потрібна відстань втягування близько 0.5-2.0 мм. При цьому для деяких екструдерів Боудена потрібно задати відстань втягування до 15 мм, що пов'язано з великою відстанню між нагрітим ноззлом і приводною шестернею. Якщо ви бачите, що на відбитках є натягнутість, слід збільшити відстань втягування на 1 мм. Це дозволить побачити, чи змогла поліпшитися продуктивність.

 

 

Швидкість втягування

 

Наступний крок полягає у перевірці швидкості втягування. У такий спосіб можна визначити. Як швидко відбувається втягування пластику із ноззла. Якщо втягування здійснюється повільно, то філамент через ноззл сочиться повільно. Він протікатиме до того моменту, як екструдер повернеться до нового місця призначення. Якщо процес втягування здійснюється швидко, пластик може відокремитися від гарячого пластику всередині насадки. Через швидке пересування приводної шестерні шматочок вашого філаменту може бути стертим.

Найчастіше оптимальним варіантом буде параметр в діапазоні 20-100 мм/с (1200-6000 мм/хв), де найкраще функціонуватиме втягування. Simplify3D має багато різних профілів, які налаштовані попередньо. Вони допоможуть зрозуміти, яка саме швидкість втягування функціонує найкраще. Для вибору ідеального параметра необхідно звернути увагу на тип матеріалу, що використовується. У цій ситуації можна проводити експерименти, щоб зрозуміти, яка швидкість краща.

 

 

Занадто висока температура

 

Після перевірки налаштувань втягування необхідно розглянути іншу поширену проблему, яка пов'язана з температурою екструдера. При надто високій температурі всередині ноззла пластик стає менш в'язким. Це призводить до його витікання із ноззла. За надто низької температури філамент все одно залишатиметься твердим, тому йому буде важко виходити з ноззла. Якщо ви бачите, що налаштування втягування у нас нормальні, але проблема залишається, то потрібно на 5-10 градусів зменшити температуру екструдера. Це дозволить істотно вплинути на якість 3D-друку. Ці настройки можна знайти в меню «Змінити налаштування процесу», після чого перейшовши до розділу «Температура». Там зліва буде доступний список, де потрібно обрати свій екструдер. Після цього виконайте подвійне клацання за тими параметрами температури, які потрібно змінити.

 

 

Тривалі переміщення відкритими просторами

 

Коли екструдер переміщається між двома різними положеннями, відбувається натягування. У цей момент філамент переміщається і починає сочитися з ноззла. На процес виділення пластика велику роль надає тривалість цього руху. Короткі рухи здійснюються швидко, тому філамент не встигає витекти з ноззла. На відміну від них довгі рухи з більшою ймовірністю утворюють соплі.

У функціоналі Simplify3D є корисна нагода, за допомогою якої можна виконати мінімізацію тривалості таких рухів. Дане ПЗ здатне створювати автоматичне регулювання траєкторії переміщення. Це дозволить виконувати мінімізацію відстані для переміщення ноззла відкритим простором. У багатьох ситуаціях програмне забезпечення може знайти маршрут, який дозволить вирішити проблему з перетином відкритого простору. Це не дасть створити соплі, тому що ноззл завжди буде розміщуватися зверху твердого філаменту і не вийде за межі відбитка. Для застосування цієї опції відкрийте меню «Додатково» та активуйте «Уникати перетину контуру під час руху».

 

 

Швидкість переміщення

 

Оператор може виявити, що шляхом підвищення швидкості руху 3D-принтера можна скоротити час, коли екструдер може просочуватися при переміщенні між деталями. Дізнатися поточну швидкість руху апарата можна в налаштуваннях процесу в меню «Швидкості». Для осей X/Y швидкість руху – це швидкість переміщення із однієї частини до іншої. Вона безпосередньо залежить від часу, який потрібний екструдеру для переміщення на відкритому просторі. Якщо 3D-принтер здатний функціонувати на підвищеній швидкості, ви можете побачити, що підвищення даних параметрів зможе зменшити натяг між деталями.

 

 

Де можна купити найкращий 3D-принтер?

 

Ви можете купити якісний 3D-принтер, щоб вирішити питання із соплями під час друку. В Артлайн доступні найкращі апарати від провідних виробників. Кваліфікована техпідтримка допоможе вибрати відповідний пристрій для вирішення поставлених завдань.

Вибрати 3D-принтер в ARTLINE

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Як очистити ноззл 3D-принтера?
Для очищення ноззла рекомендується використовувати дротяну латунну щітку. Виконувати таку чистку рекомендується перед кожним 3D-друком.
Чому з'являються соплі під час використання пластику PETG?
Тут слід дивитися на температуру ноззла. Через високу температуру виходить багато соплів та потіків. Ще потрібно підібрати оптимальний режим роботи.
Коли міняти ноззл на 3D-принтері?
Заміна ноззла потрібна при його природному зносі. Також його слід замінити при утворенні нагару та після застосування неякісного пластику.