UA  |  RU

У цій статті ми розглянемо всю необхідну інформацію для успішного 3D-друку із застосуванням філаменту PETG. Ви зможете оцінити властивості даного зручного для роботи та міцного пластику.

PETG завоював популярність завдяки простоті 3D-друку, термостійкості, механічній міцності та відмінним кольоровим можливостям. Це досягається за рахунок прозорості натурального філаменту. Перед початком роботи оператору необхідно знати певні речі, наприклад, наявність суцільнометалевого хотенду та необхідність добре налаштованого втягування. Далі ми поділимося з вами досвідом використання PETG, щоб ви могли створювати якісні вироби.

 

 

Зміст:

 

  1. Що таке пластик PETG?
  2. Вимоги до обладнання
  3. Заміна пластику для 3D-друку PETG
  4. Правильне виготовлення першого шару 3D-друкарської деталі PETG
  5. Складно, коли мокрий
  6. Де можна придбати кращий філамент PETG для 3D-друку?

 

 

Що таке пластик PETG?

 

PETG є найпоширенішим полімером, який знайшов широке застосування на поточний момент. Майже всі люди стикаються з ним, не усвідомлюючи цього. Всі прозорі пластикові пляшки виготовляються із PET (поліетилентерефталату) або PETG (поліетилентерефталату з модифікатором гліколю). Багато побутових 3D-принтерів підтримують PETG або його похідні. З його допомогою здійснюється створення структурних компонентів, що друкуються на таких пристроях. PETG широко використовується як пластик для 3D-друку, оскільки забезпечує легкий робочий процес. Цей філамент витримує високі фізичні навантаження та низьку температуру.

Існує кілька форм PETG: PET, PETT та інші. Це невеликі варіації формули, які дозволяють досягти більш міцного, гнучкого або прозорого матеріалу. Параметри друку для всіх цих матеріалів залишаються практично незмінними.

Якщо ви звикли використовувати філамент PLA, варто звернути увагу на унікальні можливості PETG у сфері пластичності. Якщо PLA здатний витримати велику фізичну дію і не зруйнуватися, то при досягненні порога руйнування відбувається раптово. На відміну від нього, PETG трохи згинається, тому до поломки буде видно несправність. Наприклад, кронштейн для полиці з PETG провисатиме, а кронштейн з PLA просто скине ваші речі.

Ще пластичність PETG можна застосовувати при цілеспрямованому створенні гнучкої геометрії. Тут виходять корпуси із замикаючою посадкою. Невеликі виступи відгинаються, після чого фіксуються у каналі після повного натискання кришки. Це дозволяє ефективно застосовувати PETG. Ще користувач може створити деталь, яка повинна щось утримувати досить жорстко без проблем її вставки, наприклад на 3D-принтері тримач підшипника.

 

 

Вимоги до обладнання

 

Хотенди

Ми вже розглянули, що є багато варіантів формули PETG. Тому для 3D-друку буде важко вказати одне температурне значення. Деякі різновиди філаменту мають добавки, які суттєво знижують показник температури 3D-друку. Інші види матеріалу можуть значно збільшити температуру. Тому варто почати з 245°C та проводити експерименти зі зниженням або підвищенням на 5°C. Це дозволить підібрати оптимальну якість для 3D-друку.

У деяких апаратах застосовується хотенд з футеровкою з тефлону (PTFE), так як його простіше виготовити, ніж суцільнометалевий хотенд від радіатора до ноззла. Температура PETG знаходиться на порозі значення, коли PTFE буде розкладатися, тому для деяких пристроїв потрібно використовувати низькотемпературні філаменти PETG (ідеальна температура повинна бути 240°C або менше). Для PETG потрібний суцільнометалевий хотенд, щоб була можливість максимально налаштувати пластик. Користувач може успішно створювати вироби при 240°C, але повної міцності не буде досягнуто до 255°C.

PETG загалом неабразивний, але під час експериментів із добавками все залежатиме від конкретної ситуації. Блискучий філамент не є абразивним, хоча в його складі немає PETG. Для підвищення міцності та жорсткості готових виробів можна додати вуглецеве волокно, яке є надзвичайно абразивним. Якщо ви хочете уникнути такої проблеми при використанні цих матеріалів, просто використовуйте ноззл Olsson Ruby або Х.

Охолоджувати шар потрібно лише у деяких випадках. Це залежить від вибраної 3D-моделі для друку. Без охолодження чудово створюються лише моделі середнього розміру. Для збереження форми у тонких та високих моделях потрібне невелике охолодження. Для коротких шарів та великих виступів потрібно максимум 50%. У противній ситуації можна деактивувати вентилятор, щоб досягти якісного зчеплення шару.

 

 

Вимоги до беда

 

Для підвищення шансів на успіх необхідно перевірити, чи бед може працювати з підігрівом до 65°C. Деякі варіанти PETG є схильними до жолоблення, тому може знадобитися працювати з підвищеними температурами для забезпечення потрібного рівня адгезії до беда. При виникненні проблем необхідно за раз підвищувати температуру на 5°C, поки ви не досягнете покращення адгезії.

Якщо подивитися на поверхню беда, то користувач має багато варіантів для роботи. Давайте детально розглянемо різні види поверхні:

  1. LayerLock PEI із порошковим покриттям. Це гнучка текстурована робоча поверхня, яка може зробити 3D-друкарські помилки унікальними. Користувачеві слід перевірити, що в нього є магнітна система. Для правильного функціонування система повинна бути в чистоті, її можна чистити ізопропіловим спиртом з найвищим відсотком його вмісту. Іноді може знадобитися «розгладити» перший шар сильніше, щоб забезпечити його приклеювання. Після його остигання він часто відривається.
  2. LayerLock Garolite. Для 3D-друку нейлоном це ідеальна поверхня. LayerLock Garolite відрізняється універсальністю, його можна використовувати для підтримки 3D-друку PETG. Користувач може використовувати будь-який із клеїв, які ми перерахуємо нижче. Це дозволить досягти додаткової адгезії та фіксації виробів. Для отримання більшої твердості можна використовувати невеликий шорсткий наждачний папір для освіження гароліту. У підсумку вироби, що створюються, будуть триматися краще.
  3. Скло. Якщо вам потрібна глянсова гладка нижня частина в 3D-відбитках, то це найкращий варіант. Вам потрібно використовувати будь-який клей як розділовий засіб, тому що на практиці у користувачів виривалися з беда шматки скла. Це пов'язано із сильним прилипанням до 1 шару.
  4. BuildTak. Це клейкий лист, який приклеюється на платформу пристрою або зверху Flexplate. Тут не потрібен розчин, що клеїть, просто потрібно чекати, поки відбудеться охолодження беда. Потім для видалення відбитка можна використовувати шпатель BuildTak або повернути Flexplate. Виконувати ці дії слід обережно, оскільки надто близький друк до BuildTak здатний зв'язати їх разом, що призведе до відриву шматків платформи 3D-принтера.
  5. BuildTak PEI. Це клейкий лист, який приклеюється на платформу пристрою або зверху Flexplate. Прикріплюється він у гарячому стані, а відривається шляхом легкого постукування в охолодженому стані. Тут може знадобитися трохи підвищити температуру, щоб забезпечити необхідний рівень адгезії для прилипання (часто досить 70°C). Також рекомендується нанести тонкий шар клею, щоб запобігти постійному приклеюванню PETG до PEI.
  6. GeckoTek. Даний клейкий лист приклеюється одразу на платформу 3D-принтера або зверху Flexplate. Він доступний у холодному та гарячому варіанті, що відповідатиме можливостям пристрою.
  7. Wham Bam PEX. Тут гнучка система статину, яка прикріплена до статини 3D-принтера. Завдяки сильному магніту вдається утримувати пружинну сталь. На статину наноситься клейкий лист PEX під час 3D-друку. Його можна легко зігнути та зняти, щоб забрати готовий виріб.

 

Постійно розробляються нові способи адгезії беда. Тому оператор має розбиратися, навіщо застосовується кожен метод.

Крім покращення поверхні конструкції існує великий вибір клеїв для 3D-принтерів. Їх можна нанести на платформу пристрою для отримання чудового першого шару. Такий клей спеціально створено для 3D-друку. Ви можете бути впевнені, що цей клей пройшов усі необхідні тестування. Давайте розглянемо найкращі варіанти клею для 3D-принтерів, які можна застосовувати для отримання найкращого першого шару для філаменту PETG:

 

Більшість варіантів клею для 3D-принтерів відрізняються однаковими інструкціями для використання. Необхідно нанести на поверхні складання тонкий шар, на який наноситиметься 3D-друк. Після цього чекайте, поки деталь охолоне. Очікування охолодження здатне значно полегшити процес видалення виробу. Деякі види клею навіть відштовхують деталь з платформи після охолодження.

 

 

Заміна пластику для 3D-друку PETG

 

Інструкція з перемикання між двома котушками PETG та кольорами:

  1. Поки екструдер холодний, потрібно задати температуру 245°C і чекати, поки він нагріється.
  2. При досягненні температури 245°C слід послабити натяг екструдера. Для цього шляхом стиснення фіксатора відбувається поворот клямки, також можна повністю відкрутити регульований натяжний пристрій. Потім потрібно швидко та послідовно потягнути пластик, щоб зняти його з хотенду та не зламати.
  3. Натяг екструдера слід продовжувати послаблювати. Потім вставляйте новий пластик, доки він не досягне ноззла.
  4. Пластик із новим кольором потрібно пропускати через екструдер доти, доки він не стане чистим. У результаті з екструдера повинен виходити тільки новий колір. При переході з темного на світлий колір потрібно почекати трохи довше. Тут буде потрібна перевірка на наявність темних забруднень. Без цього кроку можна надрукувати кілька шарів та видалити останній шматок пластику.

 

 

Правильне виготовлення першого шару 3D-друкарської деталі PETG

 

У процесі створення будь-якого виробу перший шар є найважливішою частиною. З його допомогою закладається основа, на якій будуватиметься вся деталь. Для досягнення позитивного результату варто дотримуватись наступних порад:

 

 

Складно, коли мокрий

 

Є матеріали для друку, які відрізняються гігроскопічністю. Вони здатні активно з повітря вбирати вологу. Користувач не може змінити цей фактор у матеріалі. Якщо гігроскопічний матеріал тривалий час не використовується, він доходить до насичення і перестає вбирати воду. Цей процес є цілком оборотним, тут не спостерігається будь-яке погіршення якості матеріалу. Якщо ви хочете почати друкувати пластиком PETG, то за допомогою PrintDry PRO його слід ретельно просушити протягом кількох годин. Якщо у вас є вільний час, цей процес можна виконати протягом всієї ночі. Після цього відразу варто приступати до 3D-друку.

 

 

Де можна придбати кращий філамент PETG для 3D-друку?

 

Якщо ви хочете отримати якісні відбитки, то використовуйте надійні матеріали. В інтернет-магазині Артлайн ви можете купити найкращий філамент PETG та його різновиди. Якщо у вас є питання щодо вибору матеріалу для друку, то можете звернутися до менеджерів Артлайн, вони допоможуть вам підібрати відповідний тип філаменту.

Купити матеріали для 3D друку

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

info@artline.ua

Питання

Чому при 3D-друку філаментом PETG деталь не прилипає до попереднього шару?
Це може бути пов'язане з низькою температурою. У цій ситуації користувачеві потрібно збільшити температуру на 5°C і повторити спробу. Так робиться, поки не буде досягнуто рівномірної екструзії.
Чому не приклеюється перший шар із PETG?
Тут необхідно перевірити, щоб ноззл розташовувався на правильній висоті. Ще слід перевірити, чи правильно вирівняно друкарську платформу.
Що робити, якщо з пластику PETG виходять погані внутрішні шари та верхні поверхні?
Насамперед перевіряється робоча температура. Потім необхідно переконатися, що натяг пластику є оптимальним. Якщо привід філаменту засмічений, його слід очистити.