#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Як вибрати сервер

Який купити сервер?

Сервери складають основу будь-якої великої технологічної інфраструктури. Існує досить багато думок про його вибір. Всім зрозуміло, що якщо вибрати комплектування з запасом, то проблем не буде. Однак в реальному житті хочеться і заощадити, і отримати гідний результат, який буде відповідати навантаженні на систему. Сервер змінив принципи роботи малих підприємств, а з падінням витрат і підвищенням ефективності ніколи не було кращого часу для початку використання сервера в своєму бізнесі. Але який з них вибрати? Компанія Artline займається збіркою і продажем ПК, в тому числі одною з спеціалізацій є "сервер продаж". Тому ми готові дати Вам найактуальніші рекомендації по вибору серверів.

 

 

Зміст:

  1. Визначитеся з призначенням
    1. Вирішіть, який вид сервера потрібен
  2. Форм-фактор
  3. Вимоги до продуктивності
  4. Пропускна спроможність
  5. Процесор
  6. Сервер або хмара
  7. Купити готовий або зібрати?
  8. Висновок
    1. Де купити сервер?

 

 

Вибір сервера, який буде повністю відповідати вашим потребам, може здатися складним завданням, оскільки є досить багато різних типів даних пристроїв. Попит на обслуговування величезної кількості користувачів і інших пов'язаних з інтернетом потреб змусило великі компанії звернути увагу на потужні, надійні і централізовані сервери, які могли б зберігати і обробляти велику кількість інформації. Вони мають попит через простоту системного адміністрування та управління. Набагато простіше оновлювати, застосовувати виправлення безпеки або контролювати ліцензування і поширення програмного забезпечення, коли ви можете робити все це з одного місця.

Далі перерахуємо основні етапи вибору сервера.

 

 

Визначитеся з призначенням

 

Перший, і по правді кажучи, найлегший етап. В першу чергу потрібно визначитися, чи потрібен вам сервер для малого бізнесу або для великого. Від цього залежить те, який клас обладнання вам краще використовувати. Якщо сервер потрібен для великого бізнесу, тобто для обслуговування великої кількості клієнтів одночасно або для інших завдань, для виконання яких потрібно виключно найпотужніше обладнання, тоді вам потрібні сервери вищого класу. Якщо ж ваші вимоги – це виконання завдань для малого бізнесу, цілком підійде і не найдорожчий сервер середнього сегмента.

Цільове використання – це дуже важливо. Знання того, що вам потрібно і чому, допоможе вам уникнути переплати або покупки устаткування, яке не відповідає вашим потребам.

 

Вирішіть який вид сервера потрібен 

Якщо сказати просто, сервер – це централізований комп'ютер для вашого бізнесу. Він може виконувати широкий спектр завдань, від запуску пошти, управлінням оновленнями безпеки і дозволами на комп'ютерах, до роботи в якості захищеного сховища даних для ваших найбільш важливих файлів. На противагу звичайним десктопам, сервери призначені для роботи в режимі 24/7 – вони цілодобово включені і завжди доступні для підключення співробітників до програмного забезпечення і загальних ресурсів, які необхідні їм для виконання своєї роботи.

Сервери електронної пошти або обміну повинні мати потужні системи з процесорами серверного рівня, які забезпечать стабільність і надійність. Якщо це актуально в вашому випадку, вибирайте варіант середнього рівня з місцем для декількох накопичувачів і чотирьохядерного процесора. Параметри файлового сервера розрізняються залежно від масштабу вашого бізнесу. Якщо він невеликий (менш ніж 20 користувачів), ви можете брати «спрощений» варіант, званий мережевим сховищем, щоб заощадити на витратах.

Якщо у вас великий бізнес або вам потрібно виконання резервного копіювання в автоматичному режимі і доступ через VPN, файловий сервер – це те, що вам потрібно. На такому пристрої буде кілька відсіків для жорстких дисків.

 

Віртуалізація призначена для підприємств, у яких вже є кілька серверів, і які хочуть знизити витрати на управління ними. Це буде означати фантастичну ефективність для підприємств з кількома фізичними машинами, але для багатьох малих підприємств це перебір – файловий сервер або сервер обміну зроблять свою справу.

 

 

Форм-фактор

 

Розділяють 3 основні різновиди форм-факторів серверів:

  1. Вертикальні (в корпусі Tower).
  2. Стійкові.
  3. Блейд-сервери.

 

Вибір форм-фактора нескладний і теж залежить від розміру вашої компанії. Наприклад, малому підприємству з невеликою чисельністю співробітників кращим і бюджетним варіантом буде система з декількох серверів в корпусі Tower («вежа» з англійської). Такий сервер зовнішнім виглядом нагадує звичайний настільний комп'ютер в схожому корпусі. Однак, як і ПК, Tower можуть трохи відрізняться за формою між собою. Вони пропонують велику обчислювальну потужність, при цьому не вимагаючи придбання додаткового монтажного обладнання. Це найдешевший варіант, який не вимагає спеціального охолодження. 

 

Однак у міру зростання вашої компанії і потреби в більш потужному обладнанні вам необхідно буде перейти на стійкові сервери. Їх перевага в компактності – вони займають набагато менше місця, ніж така ж кількість серверів в корпусі Tower, але для цього буде потрібно окреме приміщення з охолоджуючим обладнанням. Стійкові сервери дуже добре підійдуть вам, якщо у вас вже є кілька серверів і вам просто необхідно зменшувати їх габарити і об'єднувати їх в менший простір для того, щоб в подальшому мати можливість вмістити багато серверів в одному приміщенні. 

Блейд-сервери потужніше попередніх, тому використовуються в великих компаніях. Вони ще більш компактні, ніж стійкові, але вимагають значно більшого охолодження, оскільки розміщуються один над одним в одному великому корпусі.

 

 

Вимоги до продуктивності

 

У кожного підприємства різні потреби, завдання і цілі, тому потрібно розуміти які вимоги пред'являються до сервера і відповісти на наступні питання:

  1. Яку кількість користувачів необхідно обслуговувати?
  2. Які послуги ви хочете надавати за допомогою сервера?
  3. Чи будуть ваші служби вимагати інтенсивного використання ЦП, пам'яті або жорсткого диска?

 

Визначення орієнтовних чисел хоча б в перших двох заданих питаннях допоможе вам вирішити, скільки серверів вам знадобиться і яке обладнання використовувати. А знаючи відповідь на останнє запитання, ви отримаєте уявлення про вимоги до обладнання. Вибір правильної комплектації істотно вплине на продуктивність вашого сервера.

Вибір правильного сервера багато в чому залежить від додатків, які ви збираєтеся запускати на ньому. Якщо все, що вам потрібно, це спільне використання файлів, автоматичне резервне копіювання клієнтів і віддалений доступ для ПК, розгляньте варіант Dell PowerEdge T40v04. Цей сервер зараз знаходиться в топі продажів (і не просто так).

Можливо, у вашому бізнесі більше десяти співробітників, які використовують комп'ютери, вам потрібно управляти поштовим сервером, сервером друку, складною базою даних або запускати важкі серверні додатки (такі як ERP або CRM). Або у вас високі вимоги до сховища, вам потрібні великомасштабні віртуалізації. Тоді вам знадобиться більш надійний варіант, наприклад, ARTLINE Business T83v03 на базі процесора AMD 24-core EPYC 7402P 2.8-3.35GHz, з оперативною пам'яттю 256Gb DDR4-2933 ECC REG, у якого рівні RAID – 0/1/10.

Ви можете дізнатися думку експертів про вибір сервера по відео нижче.

 

 

Пропускна спроможність

 

Отримавши уявлення про відвідуваність вашого сайту або іншого ресурсу, визначитеся з необхідною пропускною спроможністю. Якщо на вашому проекті спостерігається високий трафік, збільште пропускну здатність. Якщо ви плануєте запускати сценарії, мати HD-зображення або передавати мультимедійні файли в потоковому режимі, вибирайте сервери з високою пропускною здатністю.

Для розрахунку використовується формула:

Пропускна здатність = середній розмір сторінки * середня денна відвідуваність * 30 * 1.5.

30 – це середнє число днів у місяці, 1.5 – резервний фактор, кажучи простою мовою, число, яке дозволяє отримати пропускну спроможність з запасом.

 

 

Процесор

 

Якщо з іншими комплектуючими простіше, то, як каже більшість користувачів, процесор є одним з найголовніших компонентів, над яким варто задуматися при виборі. Великі завдання, такі як формування важких документів з великою кількістю розрахунків, будуть виконуватися на одному ядрі і чим його більше частота, тим швидше буде відбуватися весь процес. Краще вибирати процесор з якомога більшою кількістю ядер, так як це безпосередньо пов'язано з кількістю користувачів – чим їх більше, тим більше необхідно ядер для їх обслуговування.

В цілому, якщо у вас мало користувачів, то краще взяти дешевий чотирьохядерний процесор з високою частотою, такий як, наприклад у ARTLINE Business T15v12. А якщо ви працюєте з великою кількістю користувачів, тоді обов'язково вибирайте велику кількість ядер (8 і більше). 

 

 

Сервер або хмара

 

Орендою сервера в хмарі (тут ви як би орендуєте фізичне устаткування, яке знаходиться десь далеко) іноді можуть скористатися малі підприємства, у яких немає надійної IT-інфраструктури. Однак у хмарних сховищ є обмеження. Також витрати на хмару ростуть у міру збільшення штату співробітників. Щомісячні витрати накопичуються в міру зростання даних, а якщо у вас чимала їх кількість, то витрати на оренду можуть виливатися в величезну суму щомісяця, що спричинить за собою небажані витрати, особливо якщо ви компанія, що розвивається.

Зрештою, з точки зору бізнесу, більш вигідно, надійно і зручно володіти власним сервером. Незважаючи на припущення експертів, що до 2017 року на хмарні сховища перейде близько 90-95% всіх компаній, подібного до цих пір не відбулося. А все тому, що досвідчені і великі підприємства зараз розуміють важливість і плюси власних серверів.

 

 

Купить готовый или собрать

 

Залишається зробити ще один вибір: купувати готовий сервер або збирати його самостійно з куплених компонентів? Схоже, що тенденція до самостійної збірки сервера скорочується, оскільки покупка готових продуктів стає кращим методом. У професійній мережі для індустрії IT «Spiceworks» користувачі обговорювали переваги збірки сервера і покупки вже зібраного. На загальну думку, покупка попередньо зібраного сервера була набагато більш підходящим варіантом, ніж самостійна збірка. Було піднято кілька точок порівняння, включаючи вартість, сумісність і підтримку.

Комп'ютерні ентузіасти часто пропагандують плюси самостійної збірки. Тим часом, покупці, які придбали сервер в збірці в магазині Artline стверджують, що це кращий варіант по ряду причин. Давайте проаналізуємо обидва підходи зі списком плюсів і мінусів.

Налаштування та збирання сервера власними силами Купівля готового сервера
Плюси Плюси
Більший вибір конфігурації Перевірені конфігурації сервера
Проблеми можуть бути вирішені негайно вашим IT-відділом Гарантія 38 місяців на всю систему (кожна комплектуюча)
Не доведеться платити за саму збірку і налаштування сервера Підтримка Artline з будь-яких проблем
 

Легше знайти драйвери та інше програмне забезпечення, а також оновлення прошивки

Мінуси  Мінуси
Відсутність підтримки виробника Плата за збірку і налаштування сервера
У разі виходу чогось з ладу налаштовувати або змінювати комплектуючі доведеться самим, за свій рахунок  

Може привести до надмірної диверсифікації

 

 

 

Висновок

 

Щоб вибрати сервер, необхідно визначитися з відповідним під ваші завдання процесором, охолодженням, оперативною пам'яттю, накопичувачами, форм-фактором, рівнями RAID, моделлю материнської плати. Найкраще звернутися за допомогою до професіоналів з Artline. Відвідайте наш сайт і замовте безкоштовну консультацію. Фахівець зв'яжеться з вами протягом 30 хвилин. Тож якщо ви або ваш бізнес збираєтеся інвестувати в сервери, найкраще порадитися з фахівцями. Ми скористаємося нашим багаторічним досвідом і підберемо для вас ідеальний сервер, який буде задовольняти ваші потреби в бізнесі.

 

Де купити сервер

Якщо ви шукайте сервер з тими характеристиками, якими ви будете користуватися і не хочете переплачувати за непотрібні, Artline – відповідне рішення. Від вас вимагається лише зв'язатися з нами і сказати, які завдання ви будете виконувати, яке навантаження на сервер і бюджет. А ми зробимо все інше!

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які типи бізнесів краще підходять для використання віртуалізованих серверів?
Віртуалізовані сервери найбільш ефективні для підприємств з кількома фізичними машинами, які хочуть оптимізувати витрати на управління ними.
+ Які основні питання слід враховувати при визначенні вимог до продуктивності сервера?
Кількість користувачів для обслуговування, послуги, які потрібно надавати за допомогою сервера, і інтенсивність використання ЦП, пам'яті або жорсткого диска.
+ Який сервер може підійти для малих бізнесів зі спільним використанням файлів та автоматичним резервним копіюванням?
Dell PowerEdge T40v04 може бути ідеальним варіантом, оскільки він пропонує потрібні функції і є популярним серед малих бізнесів.