#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Що таке точки доступу та як вони працюють?

Що таке точка доступу?

Точки доступу Wi-Fi забезпечують доступ в інтернет, коли ви подорожуєте, знаходитесь далеко від дому або працюєте поза офісом. Більшість стільникових телефонів мають вбудовані функції точки доступу та модему, але ви також можете придбати окремий пристрій з точкою доступу. Ви зможете носити його з собою у валізі або сумці, що дозволить вам підключатися до бездротової мережі зі швидкістю до 1000 Мбіт/с. У цій статті ми ознайомимося з тим, що таке точки доступу та як вони працюють.

 

 

Зміст:

  1. Що таке точка доступу?
  2. Як працюють точки доступу?
    1. Чи працюють точки доступу без стільникового зв'язку?
  3. Наскільки швидкі точки доступу Wi-Fi?
  4. Точки доступу для мобільних телефонів
    1. Як увімкнути точку доступу на телефоні та планшеті?
  5. Мобільні точки доступу
    1. Наскільки добре вони працюють?
  6. Точки доступу 5G
  7. Де можна придбати точки доступу?

 

 

Що таке точка доступу

 

Точка бездротового доступу – це пристрій, який дозволяє підключати телефони, планшети, комп'ютери та інші пристрої до Інтернету. На відміну від роутера вони не мають вбудованого перемикача (світч), який дозволяє підключатися іншим мережевим пристроям (наприклад, маршрутизаторам або роутерам), та брандмауера, що захищає мережу від несанкціонованого доступу.

Одні вбудовані в смартфони, інші моделі представляють спеціальні мобільні пристрої (є ті, які можуть перебувати тільки в приміщенні та кріпитися до стіни/стелі, а є переносні гаджети з акумулятором). Вони забезпечують більш високу швидкість, підключають більше девайсів і мають триваліший час автономної роботи, ніж ваш телефон. Ви також можете знайти громадські точки доступу Wi-Fi у багатьох ресторанах та інших будівлях.

Точки доступу можуть досягати швидкості від 1 Мбіт/с до 1000 Мбіт/с. Зазвичай, вони поставляються з обмеженням цього параметра. Необмежені дані в точці доступу зустрічаються дуже рідко, тому вони неідеальні в якості заміни вашого домашнього інтернету. Тим не менш, деякі провайдери мають щедрі тарифні плани, які дозволяють щомісяця отримувати багато від точки доступу.

 

 

Як працюють точки доступу

 

Точка доступу Wi-Fi використовує бездротові дані від оператора стільникового зв'язку, щоб надати вам доступ до Інтернету для телефонів, комп'ютерів, планшетів та інших пристроїв з підтримкою Wi-Fi. Мобільна точка зазвичай забезпечує з'єднання за бездротовою технологією 4G LTE з максимальною швидкістю близько 30 Мбіт/с. Але деякі нові мобільні точки доступу підтримують 5G, тому в деяких місцях досягають швидкості від 50 Мбіт/с до 1000 Мбіт/с.

Важливо: пройдіть тест швидкості, щоб з'ясувати, яку пропускну спроможність ви отримуєте від точки доступу. Зробіть це кілька разів, щоб побачити, як ваша швидкість залежить від того, де ви знаходитесь та скільки пристроїв ви підключили.

Нижче наведено відеоогляд точки доступу, яка користується популярністю серед багатьох користувачів.

 

Чи працюють точки доступу без стільникового зв'язку

Точки доступу не працюють без стільникового зв'язку. Вони потребують її для створення сигналу Wi-Fi. Тому вам знадобиться тарифний план від вашої стільникової компанії або іншого провайдера, щоб ваша власна точка доступу працювала. І вам також знадобиться адекватний стільниковий зв'язок. Точки доступу хороші для дороги, але вони не можуть зрівнятися з хорошим домашнім з'єднанням.

Взагалі кажучи, люди часто використовують термін «точка доступу» для опису будь-якого загальнодоступного джерела інтернету, який забезпечує підключення до Wi-Fi. Це включає безкоштовний Wi-Fi в аеропорту, ресторані або публічній бібліотеці.

 

 

Наскільки швидкі точки доступу Wi-Fi

 

Більшість точок доступу Wi-Fi досягають швидкості близько 30-40 Мбіт/с. Однак вона варіюється в залежності від типу пристрою та доступного стільникового зв'язку. Точки доступу 5G досягають набагато більш високих швидкостей, досягаючи 50 Мбіт/с у нижньому діапазоні, а максимальна швидкість перевищує 1000 Мбіт/с у деяких міських районах (де є 5G).

Оскільки точка доступу працює за бездротовим з'єднанням, швидкість може збільшуватися і зменшуватися через перешкоди сигналу. Це може статися, якщо ви знаходитесь далеко від найближчої вежі стільникового зв'язку, а також на це можуть вплинути певні географічні орієнтири у вашому районі. Гори, каньйони, дерева і навіть погана погода можуть ускладнити прийом стільникових сигналів.

 

 

Точки доступу для мобільних телефонів

 

Точка доступу телефону – це найпростіша та найдоступніша конфігурація, яку ви можете використовувати. Вона вбудована в апаратне забезпечення вашого смартфона, тому ви можете увімкнути його одним натисканням кнопки та використовувати дані прямо зі свого тарифного плану (якщо він це дозволяє).

Ви не завжди отримуватимете багато даних, зазвичай існує обмеження на кількість пристроїв, які ви можете підключити — зазвичай від 10 до 15. Так що це найкращий спосіб, якщо ви використовуєте точку доступу час від часу. В іншому випадку ви можете інвестувати у виділену точку доступу.

 

Як увімкнути точку доступу на телефоні та планшеті

Ввімкнути точку доступу на телефоні дуже просто. Ось коротка інструкція для телефонів iOS та Android:

Крок 1: Перейдіть до «Параметри» > «Персональна точка доступу». Або, залежно від вашої моделі, виберіть «Параметри» > «Стільниковий зв'язок» > «Персональна точка доступу».

Крок 2: Натисніть, щоб увімкнути особисту точку доступу.

Крок 3. Увімкніть «Дозволити іншим приєднуватися».

На планшеті Android:

Крок 1: Перейдіть до "Налаштування" і знайдіть "точка доступу" або "модем". Залежно від вашого телефону, він перебуватиме в меню під назвою «Мобільна точка доступу та модем» або «Мережа та Інтернет».

Крок 2: Натисніть, щоб увімкнути точку доступу.

Крок 3. Деякі телефони також можуть активувати спільний доступ до Wi-Fi, що дозволить іншим пристроям отримати доступ до точки доступу.

Після увімкнення точки доступу на телефоні або планшеті перейдіть в меню Wi-Fi на пристрої, який потрібно підключити до Інтернету. Знайдіть назву точки доступу та введіть пароль для підключення до Інтернету.

У тому ж меню, де ви вмикаєте точку доступу, ви також можете налаштувати пароль, ім'я мережі та інші установки. І, звичайно, переконайтеся, що ви включили стільникові дані — джерело вашого Wi-Fi.

Конкретні інструкції для точок доступу залежать від вашого телефону. 

 

 

Мобільні точки доступу

 

Мобільні точки доступу – це спеціальні пристрої, які забезпечують підключення до Інтернету. Вони не такі доступні, як телефонні точки доступу, але вони працюють набагато краще при інтенсивному використанні, підключаючи більше пристроїв і підтримуючи вищі швидкості. Ви також можете отримати більше даних за допомогою автономного плану обслуговування точки доступу, ніж з телефонною точкою доступу.

Більшість мобільних точок доступу працюють у бездротових мережах 4G LTE, тому їхня максимальна швидкість становить близько 25–30 Мбіт/с. Зазвичай до них підключається 15-20 пристроїв. Ви також можете знайти кілька точок доступу 5G.

Зверніть увагу: вибрати та порівняти точки доступу можете на сайті Артлайн

 

Наскільки добре вони працюють

Мобільні точки доступу працюють дуже добре. Хоча вони, як правило, не дають вам такої великої швидкості та даних, як домашній інтернет-план, вони забезпечують надійне з'єднання у місцях та ситуаціях, коли важко отримати доступ до мережі. Вони особливо корисні, коли ви багато перебуваєте в дорозі, працюєте віддалено у ресторані чи кафе чи живете у заміському будинку.

Коли найчастіше використовують точки доступу:

  • у відрядженнях (всередині країни або за кордоном);
  • на віддаленій роботі у кафе чи ресторані;
  • проживаючи у сільській місцевості;
  • перебуваючи на відпочинку.

 

Якщо ви шукаєте більш стабільне та довгострокове з'єднання, можливо, вам краще вибрати традиційний домашній інтернет.

 

 

Точки доступу 5G

 

Точки доступу 5G – це мобільні пристрої, які забезпечують підключення до бездротової мережі 5G. Зараз на ринку їх всього кілька, але вони володіють набагато більшою "вогневою міццю", ніж аналогічні гаджети з 4G. Вони набагато швидші і можуть розвивати швидкість до 1000 Мбіт/с (у деяких місцях), підключають набагато більше пристроїв і підтримують Wi-Fi 6 – новітній стандарт, який забезпечує постійну швидкість для декількох користувачів в тому самому з'єднанні.

Точка доступу 5G не обов'язкова, ви все одно можете отримати відмінну продуктивність від пристрою з 4G або телефону. Але завдяки розширеним можливостям моделі 5G — чудовий вибір для підприємств та шкіл. Вони також корисні, якщо ви виконуєте багато дій з високою пропускною здатністю, оскільки вони використовують найвищу швидкість 5G.

Ось кілька можливостей для використання точки доступу 5G:

  1. Спільне використання Wi-Fi з колегами на конференціях та з'їздах.
  2. Використання Wi-Fi у межах шкільної навчальної групи.
  3. Підключення до Wi-Fi у міській місцевості (де ви можете отримати 5G зі швидкістю більше гігабіту).

 

Технічно всі точки доступу користуються попитом для подорожей. Але деякі призначені спеціально для поїздок за кордон, надаючи Wi-Fi через спеціальний тарифний план, або через SIM-карту місцевого провайдера.

Якщо у вас обмежений бюджет, найкраще використовувати ваш мобільний телефон, перебуваючи за кордоном — у такому разі все, що вам потрібно зробити, це змінити місцеву SIM-картку, щоб отримати дані. Але подумайте про те, щоб доплатити за окрему точку доступу, якщо ви плануєте використовувати її регулярно і не хочете шукати SIM-картки або працювати з міжнародними стільниковими компаніями.

Зверніть увагу: хоча безлімітний інтернет нелегко знайти в точках доступу, все ж таки це можливо.

 

 

Де можна придбати точки доступу

 

В онлайн магазині Артлайн ви можете придбати точки доступу та ретранслятори. Також у нас великий асортимент мережевого обладнання: маршрутизатори, комутатори, медіаконвертери, мережеві карти, адаптери, трансивери та інше. У нас працюють найкращі фахівці, які готові зібрати для вас комп'ютер. Якщо вам складно визначитися з вибором чи потрібна консультація щодо певного товару, можете звернутися до чату, який знаходиться на сайті або зателефонувати на один з номерів нижче.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Яка швидкість може бути у точках доступу?
Точки доступу можуть досягати швидкість від 1 Мбіт/с до 1000 Мбіт/с. Мобільний інтернет зазвичай забезпечує з'єднання за бездротовою технологією 4G LTE з максимальною швидкістю близько 30 Мбіт/с. Але деякі нові мобільні точки доступу підтримують 5G, тому в деяких місцях досягають швидкості від 50 Мбіт/с до 1000 Мбіт/с.
+ Як перевірити швидкість точки доступу?
Щоб дізнатися пропускну здатність точки доступу Wi-Fi, вам необхідно пройти тест швидкості. Його можна знайти у інтернеті. Бажано зробити це кілька разів, тоді ви можете побачити, як ваша швидкість залежить від того, де ви знаходитесь та скільки пристроїв ви підключили.
+ Які пристрої можна підключити до точки доступу?
Точка доступу — це точка бездротового доступу, яка дозволяє підключати телефони, планшети, комп'ютери та інші пристрої до Інтернету, коли ви знаходитесь поза межами дому.