#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Що таке мережеві репітери (повторювачі) та як їх вибрати?

Купити мережевий репітер (повторювач)

Повторювачі – це мережні пристрої, що працюють на фізичному рівні моделі OSI, вони підсилюють або регенерують вхідний сигнал перед його повторною передачею. Вони поєднуються в мережі для розширення зони покриття, а також відомі як підсилювачі сигналу. Розглянемо ці пристрої докладніше.

 

 

Зміст:

  1. Навіщо потрібні повторювачі?
  2. Типи повторювачів
  3. Переваги і недоліки
  4. Чи потрібний вам повторювач Wi-Fi?
  5. Основні характеристики, на які слід звернути увагу при покупці
  6. Як підключити та настроїти пристрій?
  7. Де розмістити повторювач?
  8. Де придбати якісний ретранслятор?

 

 

Навіщо потрібні повторювачі

 

Коли електричний сигнал передається по каналу, він послаблюється (наскільки, залежить від особливостей каналу та/або технології). Це накладає обмеження на довжину ЛКМ або зону покриття мережі. Ця проблема вирішується встановленням повторювачів через певні проміжки.

Репітери посилюють ослаблений сигнал, а потім його ретранслюють. Цифрові повторювачі навіть можуть відновлювати сигнали, спотворені втратами під час передачі. Тому повторювачі зазвичай включаються для з'єднання між двома локальними мережами, таким чином утворюючи велику єдину локальну мережу. Це показано на наступній діаграмі. Вгорі спотворений сигнал, посередині – репітер, внизу – виправлений сигнал.

 

 

Типи повторювачів

 

Залежно від типів сигналів, які вони регенерують, ретранслятор можна розділити на 2 категорії:

  1. Аналогові повторювачі – вони можуть посилювати аналоговий сигнал.
  2. Цифрові повторювачі — можуть відновити спотворений сигнал.

Залежно від типів мереж, які вони з'єднують, ретранслятори можна розділити на 2 типи:

  1. Дротові – вони використовуються в провідних локальних мережах.
  2. Бездротові – вони використовуються у бездротових локальних та стільникових мережах.

Залежно від домену локальних мереж, до яких вони підключаються, ретранслятори можна розділити на 2 категорії:

  1. Локальні – вони поєднують сегменти локальної мережі, розділені невеликою відстанню.
  2. Видалені – вони з'єднують локальні мережі, які знаходяться далеко одна від одної.

Існує 2 типи ретрансляторів Wi-Fi з точки зору діапазонів сигналів, які вони можуть використовувати. Це однодіапазонні та дводіапазонні. Це пов'язано з тим, що сигнал Wi-Fi потрапляє до будь-якого з двох різних діапазонів: 2,4 ГГц та 5 ГГц. Однодіапазонний ретранслятор дозволяє посилювати мережу Wi-Fi, що передається тільки на частоті 2,4 ГГц. Він пропонує більш якісне покриття мережі, але швидкість не буде дуже високою, тому що він працює на протоколах, що дозволяють досягти 600 Мбіт/с в ідеальних умовах мережі.

Двухдіапазонний повторювач дозволяє посилювати мережі Wi-Fi 2,4 ГГц та 5 ГГц. Останній пропонує набагато вищу швидкість з'єднання, більше 1000 Мбіт/с, але має менше покриття, ніж у однодіапазонних моделей. Дуже важливо перевірити підключення до інтернету та вирішити, який тип розширювача Wi-Fi вам найбільше підходить. Якщо вам не вистачає сили сигналу або діапазону, це буде вирішальним фактором під час вибору ретранслятора. Проте варто відзначити, що більшість повторювачів Wi-Fi останніх моделей є дводіапазонними.

 

Переваги і недоліки

Можна виділити такі позитивні особливості даних пристроїв:

  • вони прості в установці та можуть легко збільшити довжину або зону покриття мереж.;
  • рентабельність;
  • ретранслятори не потребують особливого обслуговування, хіба що у разі погіршення продуктивності;
  • можуть з'єднувати сигнали за допомогою різних типів кабелів.

Недоліки:

  • повторювачі не можуть з'єднувати різні мережі;
  • вони не можуть відрізняти фактичний сигнал від шуму;
  • вони не можуть зменшити мережевий трафік або перевантаження;
  • більшість мереж мають обмеження кількості ретрансляторів, які можна встановити.

 

 

Чи потрібний вам повторювач Wi-Fi

 

Щоб вирішити, чи вам потрібно купувати wifi репітер, ви повинні спочатку перевірити існуюче покриття мережі у вашому будинку або офісі. Якщо у вас нормальна швидкість інтернету, але коли ви переміщаєтеся по будівлі зі смартфоном в руці і розумієте, що бездротовий сигнал пропадає в деяких кутах будинку або цілих кімнатах, або якщо він не досягає саду або зовнішнього балкона, повторювач Wi-Fi може бути корисним.

Крім того, навіть якщо сигнал ловиться по всьому будинку, але занадто слабкий, що призводить до повільного з'єднання, також може допомогти повторювач Wi-Fi. На сьогоднішній день будь-який користувач може швидко перевірити точну швидкість інтернету, використовуючи одну з різних програм для смартфонів або веб-сайтів, зокрема Speedtest. Щоб інтернет-з'єднання було стабільним, сильним та швидким, сигнал Wi-Fi, що виходить від маршрутизатора, має бути надійним, і репітер може швидко вирішити це завдання.

 

 

Основні характеристики на які слід звернути увагу при покупці

 

Сьогодні на ринку ви знайдете повторювачі Wi-Fi за різними цінами. Навіть у нижньому ціновому діапазоні надійні продукти дозволяють підключатися до мережі Wi-Fi 2,4 ГГц. Однак у них може бути певна необхідна вам функціональність. Тому дуже важливо провести дослідження, щоб вибрати ту модель, яка вам потрібна, але не переплатити.

На сьогоднішній день на ринку є різні моделі ретрансляторів з безліччю різних функцій. Функція, доступна в одній моделі, може бути відсутньою в іншій. Тому дуже важливо вивчити функції, доступні в інших продуктах, і вибрати ту, яка найкраще відповідає вашим вимогам.

Ось деякі з найбільш поширених функцій, які ви, ймовірно, знайдете на більшості повторювачів Wi-Fi, і їх значення:

  1. Швидкість. З погляду технічних параметрів ретранслятори Wi-Fi різняться за швидкістю.
  2. Підтримка двох діапазонів Wi-Fi: 2,4 та 5 ГГц (двохдіапазонний).
  3. Підтримка специфікацій 802.11ac, що забезпечують передачу даних зі швидкістю до 1,3 Гбіт/с (як RP-AC66) і більше, що дозволяє одночасно керувати кількома потоками даних в обох напрямках. Найпотужніші повторювачі Wi-Fi, такі як AC2100, дозволяють передавати до 1,73 Гбіт/с на 5 ГГц та до 300 Мбіт/с на 2,4 ГГц.
  4. Тридіапазонна підтримка: деякі дорожчі повторювачі Wi-Fi поєднують канал 2,4 ГГц з двома каналами 5 ГГц, таким чином підтримуючи 3 канали.
  5. Підтримка MU-MIMO: такий повторювач дозволяє підтримувати постійний бездротовий сигнал при одночасному керуванні чотирма пристроями без шкоди швидкості кожної передачі даних.
  6. Підтримка формування сигналу: ця функція дозволяє спрямовувати сигнал у певну область, а не розповсюджувати його у всіх напрямках. Якщо посилення сигналу потрібне лише у певній частині будівлі, ця функція може бути суттєвою перевагою.
  7. Порти Ethernet: деякі пристрої, які не підтримують підключення до Wi-Fi, можуть бути підключені до ретранслятора безпосередньо за допомогою кабелю Ethernet. Тому може бути зручним, якщо ретранслятор має порти RJ-45.
  8. Підтримка функції «3-в-1». Завдяки наявності декількох портів Ethernet ви можете використовувати повторювачі Wi-Fi з підтримкою «3-в-1» як міні-маршрутизатори та точки доступу. Іншими словами, ви можете підключити репітер до дротової мережі за допомогою кабелю Ethernet. Таким чином, передача даних на клієнтські пристрої, підключені через Wi-Fi, і з них буде керуватися висхідним потоком через кабель Ethernet. Завдяки цьому повторювач Wi-Fi можна безпосередньо підключити до мережного комутатора або портів Ethernet на стіні.
  9. Порти USB: деякі ретранслятори Wi-Fi також мають порти USB для підключення периферійних пристроїв без функцій локальної мережі, таких як старі принтери.
  10. Кнопка WPS: ця кнопка дозволяє миттєво підключити повторювач Wi-Fi до основного бездротового маршрутизатора. Натискання кнопки WPS на репітері, а потім і на маршрутизаторі дозволяє пристрою автоматично отримати конфігурацію бездротової мережі та підключитися до неї без ручного введення будь-яких параметрів, таких як SSID (ім'я точки доступу) та пароля.
  11. Підтримка WPA2/WPA: якщо конфігурація пристрою включає параметр для налаштування WPA2/WPA, це означає, що він є більш безпечним. Це стандарти шифрування, які захищають трафік даних через повторювач.
  12. Індикатори, які допомагають визначити місцезнаходження: Wi-Fi-пристрій не слід встановлювати надто далеко від маршрутизатора, інакше бездротове мережне з'єднання буде нестабільним та ненадійним. Світлодіоди, які зазвичай присутні на передній панелі повторювача, вказують області, в яких сигнал все ще прийнятний. Отже, саме там і потрібно підключати повторювач, щоби розширити зону покриття.
  13. Підтримка створення Mesh-мереж: Mesh-мережі дозволяють налаштувати бездротову мережу, в якій кожен вузол діє як повторювач, тим самим розширюючи зону покриття сигналу. Повторювачі цього типу Wi-Fi забезпечують максимальне покриття без необхідності заміни маршрутизатора. Більше не потрібно буде налаштовувати мережу, щоб вибирати, до яких мереж Wi-Fi ви хочете підключитися на різних пристроях, оскільки пристрої автоматично переключатимуться з маршрутизатора на повторювач Wi-Fi при переміщенні з однієї області в іншу.
  14. Функція інтелектуального роумінгу: дозволяє бездротовим клієнтським пристроям завжди підключатися до найсильнішого сигналу Wi-Fi.

 

 

Як підключити та настроїти пристрій

 

Репітер Wi-Fi сам собою представляє досить простий пристрій. Після підключення до джерела живлення конфігурацію нового ретранслятора можна виконати або через Wi-Fi (з використанням параметрів, надрукованих на етикетці на задній панелі ретранслятора), або за допомогою кабелю Ethernet (для пристроїв, які інтегруються як мінімум з одним портом RJ-45) .

Незалежно від того, підключаєтесь ви через Wi-Fi або за допомогою кабелю Ethernet, ви можете отримати доступ до панелі адміністрування, ввівши URL-адресу ретранслятора, надану виробником (вказана на наклейці пристрою), в адресному рядку вашого браузера. Це найкращий і найпростіший підхід, оскільки дозволяє уникнути установки додаткового програмного забезпечення. На пристроях, оснащених кнопкою WPS, натискання кнопки як на пристрої, так і на маршрутизаторі змусить його автоматично отримати конфігурацію Wi-Fi.

 

Де розмістити повторювач

Розширювач Wi-Fi в ідеалі має бути розміщений у центрі будівлі, особливо якщо це великий пристрій. Найкраще вибрати велику кімнату або відкритий майданчик без перешкод та товстих стін. Такі матеріали, як залізобетонні стіни, поглинатимуть сигнал, знижуючи ефективність вашого розширювача Wi-Fi.

З погляду висоти, він має бути встановлений у місці, що забезпечує максимальне покриття. Наприклад, варто покласти його на першому поверсі, щоб покрити підвал та верхній поверх приватного будинку. Повна швидкість сигналу, яку ви зможете отримати, залежить від різних факторів, таких як відсутність перешкод, відстань, смуги частот та специфікації, що використовуються.

 

 

Де придбати якісний ретранслятор

 

Магазин Artline пропонує широкий вибір мережевих пристроїв для різних завдань. Також у нас є багато готових моделей комп'ютерів, ігрові приставки та інші пристрої. Просто повідомите нам, що саме вам потрібно, а ми підберемо найкращі варіанти!

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Навіщо потрібен мережевий репітер?
Для розширення зони дії мережі.
+ Наскільки це дорогий пристрій?
Ціни різні в залежності від характеристик, але в Артлайн занадто дорого ретранслятор не коштуватиме.
+ Як настроїти повторювач?
Підключити його до мережі, зайти за адресою, вказаною на наклейці, та вибрати всі необхідні установки.